ΑΝΝΑ ΚΟΣΜΑ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Άννα Κοσμά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας και Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, μιλά για την έντονη επαγγελματική της δράση, την κυπριακή παράδοση και το αξιόλογο κοινωνικό της έργο.

Συνομιλώντας μαζί της αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για μία δραστήρια γυναίκα, με θετικότητα, όνειρα και εμπνευσμένες ιδέες τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

 

Συνέντευξη στην Εύη Παπανικολάου

 

Πού σας συναντάμε καθημερινά; Θα θέλατε να μας περιγράψετε μία καθημερινή ημέρα στο χώρο εργασίας;

Με συναντάτε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας που βρίσκεται στη Σκαρίνου.

Οι ημέρες μου δεν είναι ίδιες μιας και κάθε ημέρα υπάρχει κάτι διαφορετικό για να ασχοληθώ και αυτό μου δίνει ενέργεια και με κρατάει σε εγρήγορση. Οι δράσεις του Κέντρου είναι πολύπλευρες.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας ανήκει στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου στην οποία εργάζομαι από το 2004. Έχω αναλάβει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας το 2012, ακριβώς από την ίδρυση του. Ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα μιας και η λειτουργία και οι απαιτήσεις του ήταν παντελώς άγνωστες σε μένα. Το θέμα περιβάλλον όμως για μένα είναι πολύ σημαντικό, οπόταν ήταν ένα στοίχημα να το κάνω να πετύχει τους σκοπούς ίδρυσης του.

Σκοποί του Κέντρου ήταν και είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση των επισκεπτών για τα σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν την Ορεινή Λάρνακα, τόσο για το φυσικό της περιβάλλον όσο και για τα σημαντικά πολιτιστικά της στοιχεία. Να αναφέρω ότι το Κέντρο καλύπτει 18 κοινότητες της Ορεινής Λάρνακας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου σαν υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, ξεκίνησα να ετοιμάζω ενημερωτικά προγράμματα για τα σχολεία και να οργανώνω ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια περιβαλλοντικού χαρακτήρα για το ευρύ κοινό. Για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια οργανώσαμε, με αρκετά μεγάλη επιτυχία, καλοκαιρινές δραστηριότητες με κύριο θέμα το Περιβάλλον. Δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να τις σταματήσουμε λόγω κόστους. Πιστεύω πως τέτοιου είδους δραστηριότητες, ιδιαίτερα που υλοποιούνται στην ύπαιθρο, θα έπρεπε να στηρίζονταν από την πολιτεία γιατί αποδίδουν θετικά.

Κατά τη σχολική περίοδο έχουμε αρκετές επισκέψεις σχολείων, τα οποία επιλέγουν να επισκεφθούν το Κέντρο και να συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά μας προγράμματα.

 

Είστε μία γυναίκα με έντονη επαγγελματική δράση. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε υλοποιήσει μέχρι σήμερα και τι είναι αυτό που θα θέλατε να γνωστοποιήσετε στο αναγνωστικό μας κοινό;

Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει αυτή η έντονη και συνεχής δραστηριότητα που ακόμα και όταν δεν υπάρχει τη δημιουργώ. Η έντονη δράση με αναζωογονεί και μου δημιουργεί συνεχώς την ανάγκη να ασχοληθώ με κάτι καινούργιο που θα έχει προστιθέμενη αξία στην περιοχή όπου ζω. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες για οτιδήποτε καινούργιο, δημιουργούνται μέσα από το δίκτυο συνεργατών που τα τελευταία χρόνια έχω αποκτήσει. Είμαι πολύ τυχερή, γιατί έχω γνωρίσει ξεχωριστούς ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνώ και μοιράζομαι τις ίδιες ανησυχίες και αγάπη για τον τόπο μας. Έχουμε καταφέρει να πετύχουμε πράγματα που ίσως στην αρχή να μας φαίνονταν δύσκολα. Η ίδρυση και η μέχρι σήμερα λειτουργία του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας είναι το μεγαλύτερο μας επίτευγμα. Μέσα από το Σύλλογο και με σωστές συνεργασίες πετύχαμε όλα τα υπόλοιπα.

 

Κυπριακή παράδοση. Μία λέξη με χιλιάδες νοήματα. Ποια είναι η δική σας πινελιά σε αυτό τον όμορφο “καμβά”;

Παράδοση, κουλτούρα, πολιτισμός είναι αλληλένδετα και πολύ σημαντικά για την ύπαρξη ενός λαού. Είναι οι ρίζες μας και πρέπει να τις διατηρούμε έτσι ώστε να αναπτυσσόμαστε σωστά. Όπως ανέφερα και πιο πάνω ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας έχει πρώτη και κύρια προτεραιότητα του την ανάδειξη προώθηση και προβολή της παράδοσης μας. Μέσα από τη δράση του Συλλόγου, όπου είμαι πρόεδρος, έγιναν αρκετά πράγματα.

 

Υποψήφια Γυναίκα Επαγγελματίας της Χρονιάς στα Βραβεία Madame Figaro 2016. Τι αισθήματα σάς προκάλεσε η υποψηφιότητα;

Πολλά και ανάμεικτα συναισθήματα. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα, ούτε καν περνούσε από το μυαλό μου, το απόλαυσα μέχρι το τέλος. Ήταν μια πολύ όμορφη διαδρομή, γεμάτη από έντονα συναισθήματα. Εισέπραξα πολλή αγάπη και αυτό με έκανε να νιώσω περισσότερο την ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

 

Πώς ξεκίνησε το κοινωνικό σας έργο και πώς συνεχίζετε εν έτει 2018;

Από πολύ μικρή είχα ασχοληθεί με τα κοινά μιας και είχα τα πρότυπα της προσφοράς από την οικογένεια μου. Η μητέρα μου ήταν πάντα εκεί για να βοηθήσει και να συμβάλει στα κοινά, οπόταν μάλλον θα το έχω στο DNA μου.

Αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι η συμβολή μου στη δημιουργία του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας. Μέσα από τις δράσεις μας έχουμε καταφέρει μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που συνθέτουν το παζλ της ανάπτυξης της περιοχής μας.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Η εμψύχωση της γυναίκας της υπαίθρου να βγει έξω από το σπίτι, να πιστέψει στον εαυτό της και τις δυνάμεις της.

Να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση και να ορθώσει τη φωνή της στον επαγγελματικό χώρο.

Η ανάδειξη, η προώθηση και η προβολή των τοπικών μας προϊόντων.

Η δημιουργία γαστρονομικών διαδρομών στην Ορεινή και Ημιορεινή Λάρνακα.

Η καθοριστική συμβολή μας στην επιλογή της Ορεινής Λάρνακας ως Προορισμός Αριστείας.

 

Είστε η γυναίκα που δηλώνει ότι έχει πραγματοποιήσει όλα της τα όνειρα; Αν όχι, ποια είναι τα όνειρά σας;

Θεωρώ ότι ο άνθρωπος όσο ζει ονειρεύεται και δημιουργεί. Δεν μπορώ να πω ότι έχω πραγματοποιήσει τα όνειρα μου, γιατί τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ! Ναι, έχω πετύχει αρκετά πράγματα που έχω θέσει ως στόχο, αλλά έχω άλλα τόσα που ονειρεύομαι! Όταν σταματήσεις να ονειρεύεσαι και να οραματίζεσαι, τότε πιστεύω χάνεις και το νόημα της ζωής. Μακάρι να έχουμε υγεία, να ονειρευόμαστε και να απολαμβάνουμε τα μικρά καθημερινά πράγματα.