ΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΞΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ

Πήρε το τιμόνι της ζωής στα χέρια της, απόκτησε το δικό της ταξί, μεγάλωσε τα παιδιά της και πλέον απολαμβάνει όλα όσα δύσκολα κατάφερε, εμπνέοντας κι όλες τις υπόλοιπες γυναίκες να μην το βάζουν ποτέ κάτω και να κυνηγούν τα όνειρα τους.

Ένα επάγγελμα ίσως αρκετά διαφορετικό από το δικό σου. Μια γυναίκα όπως κι εσύ με οικογενειακές υποχρεώσεις, τρέξιμο, άγχος. Μια γυναίκα που κυριολεκτικά πήρε το… τιμόνι της ζωής της στα χέρια της γράφοντας κάθε μέρα νέες διαδρομές με διαφορετικούς ανθρώπους!

Συνέντευξη στη Μαρίνα Αβραάμ

Φωτογραφίες: Βαρβάρα Πουρούτη

Μακιγιάζ: Γιώτια Αντωνίου από Nee Make Up Milano

Η Γιώτα Παπαδοπούλου φορά προτάσεις από Ammos Resort

Θυμάσαι την πρώτη φορά στη ζωή σου που οδήγησες; Ένιωσες να παίρνεις το τιμόνι της ζωής στα χέρια σου;

Ναι την θυμάμαι! Ήμουν 18 χρονών και μου άρεσε από τότε να ασχολούμαι ως οδηγός ταξί. Το είχα μέσα στο μυαλό μου. Έπρεπε να περιμένω βέβαια μέχρι τα 21 για την επαγγελματική άδεια. Με παρότρυνε κάποιος γνωστός μας και κάπως έτσι ασχολήθηκα με αυτό το επάγγελμα. Μεγάλωσα οδηγώντας τρακτέρ αφού βοηθούσαμε τους γονείς μας στις γεωργικές τους εργασίες.

Γνωρίζεις κάθε σημείο στην Κύπρο;

Όχι, το θέλω όμως. Ζούμε σε ένα πανέμορφο νησί και κάθε φορά που θα ανακαλύψω κάτι καινούριο, μια νέα διαδρομή που οδηγεί σε έναν όμορφο χώρο, χαίρομαι πολύ. Ευτυχώς βέβαια υπάρχουν και τα GPS σε περίπτωση που χάσω τη διαδρομή μου!

Σου έτυχε να έχεις κόσμο στο αυτοκίνητο και να σταματήσετε για να δείτε κάποιο τοπίο;

Μου έτυχε να οδηγήσω πιο αργά για να δούμε κάτι. Όταν είμαι μόνη σίγουρα θα σταματήσω.

Οι Κύπριοι χρησιμοποιούν το ταξί;

Ναι. Μπορεί να έχει πρόβλημα το αυτοκίνητο τους για παράδειγμα να είναι στο μηχανικό. Θα επικοινωνήσουν κυρίως όμως όταν θέλουν να πάνε στο αεροδρόμιο. Και επίσης κάποιες φορές μητέρες μου εμπιστεύονται τα παιδιά τους για να τα πάρω στα απογευματινά τους μαθήματα ή έφηβους σε κάποια έξοδο τους. Συνήθως οι γυναίκες, όταν θέλουν να της πάρω κάπου, στο αεροδρόμιο για παράδειγμα ξημερώματα, αισθάνονται άνετα που και η οδηγός είναι γυναίκα.

Αναπτύσσετε μια σχέση εμπιστοσύνης;

Νομίζω πως ναι. Ιδιαίτερα με τις Κύπριες. Είναι εδώ που αισθάνομαι πόσο καταλαβαίνουμε η μία γυναίκα την άλλη.

Μοιράζονται μαζί σου ιστορίες τους στο ταξί σου;

Ναι έτυχε κάποιες φορές. Μπορεί να μου πουν διάφορα που τις απασχολούν μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Πώς αντιδρούν οι άντρες όταν βλέπουν μια γυναίκα στο τιμόνι;

Κάποιοι με γνωρίζουν έτσι κι αλλιώς. Κάποιοι ξαφνιάζονται όταν δουν μια γυναίκα στο τιμόνι.

Υπάρχει κάποιος κώδικας στο ντύσιμο σου;

Σίγουρα να είμαι ευπαρουσίαστη και απλά ντυμένη.

Υπάρχει ωράριο στη δουλειά σου;

Όχι δεν υπάρχει. Μπορεί να είναι ανα πάσα στιγμή μέσα στο 24ωρο. Πολλές φορές χρειάζεται να αλλάξω η ίδια το πρόγραμμα μου.

Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας με ποια άλλα επαγγέλματα ασχολήθηκες στο παρελθόν.

Με διάφορα επαγγέλματα. Δούλεψα σε κουζίνα, σε αρχιτεκτονικό γραφείο, άνοιξα δικό μου κατάστημα το οποίο έκλεισα πολύ βιαστηκά. Ενδιάμεσα πάντα ασχολούμουν όμως με το ταξί μέχρι που απόκτησα το δικό μου.

Γνωρίζεις κόσμο, νέους ανθρώπους, καινούριες διαδρομές.  Βλέπεις την Κύπρο μέσα από τα μάτια των τουριστών;

Αυτό συμβαίνει μόνο όταν πρόκειται για εκδρομή. Ναι όμως γνωρίζω νέο κόσμο και αντιλαμβάνομαι πόσο ίδιοι μα και πόσο ξεχωριστοί είμαστε μεταξύ μας.

Η οικογένεια σου σε στηρίζει;

Ναι. Ξέρουν ότι είναι η δουλειά μου και έχουν συνηθίσει και στα ωράρια μου.

 

Έχεις μεγάλα παιδιά. Μάλιστα ο ένας σου γιος έχει κλείσει τα 20

Είναι πιο εύκολο για μένα πλέον γιατί είναι μεγάλα παιδιά και έτσι δεν με αγχώνουν οι ώρες που χρειάζεται να απουσιάζω από το σπίτι. Μπορούν και φροντίζουν τον εαυτό τους. Πάντοτε όμως προγραμματίζομαι για να έχω χρόνο μαζί τους, να μαγειρέψουμε, να απολαύσουμε στιγμές.

Ποιες θυσίες απαιτούνται σε αυτό το χώρο;

Η πρώτη θυσία είναι ότι δεν έχω ωράριο. Μπορεί να θες να πας κάπου για φαγητό όμως να χρειαστεί να το ακυρώσω. Επίσης, το ξενύχτι παρόλο που έχω συνηθίσει.

Πώς είναι η κάθε σου μέρα;

Όταν δεν έχω να μεταφέρω κάποιον, θα είμαι στο σπίτι με την οικογένεια. Να συγυρίσω, να μαγειρέψω, να συναντηθώ με αγαπημένα πρόσωπα, όπως όλοι μας.