ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΓΟΝΙΟΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Θυμάσαι πριν γίνεις γονιός που ονειρευόσουν και φανταζόσουν τις όμορφες στιγμές στο σπίτι, τις βόλτες, τα λουνα παρκ, το σουπερ μάρκετ με τα παιδιά σου που όλοι ευτυχισμένοι και ήρεμοι θα απολαμβάνατε το κάθε τι;

Η πραγματικότητα δεν είναι πάντα έτσι παρόλο που υπάρχουν αμέτρητες τέτοιες στιγμές με παιδικά χαμόγελα και χαρούμενες φωνές. 

Σου τα γράφω εκ πείρας. Δεν γίνεσαι γονιός με οδηγίες χρήσης και δεν χρειάζεται να είσαι η τέλεια μητέρα ή ο τέλειος πατέρας για να τα αγαπάς, να τα καθοδηγείς, να είσαι δίπλα τους και ακόμη και να τους θυμώνεις όταν χρειαστεί

Το να είσαι γονιός είναι μια ασταμάτητη, full time «εργασία» η οποία σου αποδεικνύει και σου δείχνει πτυχές του χαρακτήρα σου τις οποίες ούτε μπορούσες να διανοηθείς.

Η απέραντη υπομονή, το γεγονός ότι το να αισθάνεσαι άρρωστη είναι πολυτέλεια, το ότι δεν υπάρχει πλέον ελεύθερος χρόνος αφού ένα ή δύο ή και τρία πλασματάκια, εξαρτώνται αποκλειστικά από σένα και όλη η ύπαρξη σου πλέον περιφέρεται γύρω από τις ανάγκες και τα θέλω τους.

Είναι η ζωή πριν και μετά τη γέννα εποχή.

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ερχομό τους γιατί στ΄αλήθεια είναι ένας δυνατός δεσμός που δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο.

Σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο μα σε βγάζουν συχνά και εκτός ελέγχου. Και μάντεψε… Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί ο τέλειος γονιός δεν υπάρχει παρά μόνο σε κάποιες ταινίες, στις σελίδες των περιοδικών, τις διαφημίσεις και βεβαίως, στη φαντασία μας.

Οι μητέρες τείνουν συχνά να αισθάνονται τύψεις είτε γιατί απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι, είτε γιατί συχνά αισθάνονται ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα παιδιά τους και υψώνουν το τόνο της φωνής του.

Θα συμβεί και αυτό και μάλιστα χρειάζεται.

Πώς μπορείς να βελτιώσεις τη σχέση με τα παιδιά σου;

ΟΡΙΑ

Θέτοντας τους από μικρά τα όρια τους. Τα παιδιά χρειάζονται τα όρια γιατί με αυτά μαθαίνουν πολλά. Οπόταν, με το να τους βάλετε κάποια όρια σας κάνει αμέσως καλύτερους γονείς

 

ΤΟ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ

Όταν λέτε Όχι στα παιδιά σας, να φροντίζετε να μην αλλάζετε γνώμη. Λέγοντας τους όχι και εξηγώντας τους ήρεμα τους λόγους που αρνηθήκατε, θα είναι πιο εύκολο, καθώς μεγαλώνουν να αντιλαμβάνονται ότι τα όχι σας έχουν πάντα σημασία και είναι προς όφελος τους.

 

ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ

Για να μεγαλώνετε ανεξάρτητα παιδιά, θα πρέπει από νωρίς να τους βάζετε κάποιες μικρές αλλά σημαντικές υποχρεώσεις. Για παράδειγμα να σας βοηθούν όταν συγυρίζετε το σπίτι ή όταν σηκώνεστε από το τραπέζι. Επίσης, να συμμαζεύεται με τη δική τους βοήθεια τα παιχνίδια τους. Και μεγαλώνοντας να συγυρίζουν και το δωμάτιο τους.

 

ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΤΕ ΠΑΝΤΑ

Ακόμη κι αν μοιράζονται μαζί σας κάτι που θεωρείτε ασήμαντο, να θυμάστε πάντοτε πως για τα ίδια μπορεί να έχει μέγιστη σημασία. Να τα ακούτε με προσοχή και ακόμη και εάν δεν συμφωνείτε με ότι σας λένε, να δείχνετε την απαραίτητη σοβαρότητα. Να τα συμβουλεύετε, να τα καθοδηγείτε και να μην τους θυμώνετε για να μην φοβούνται να σας λένε πράγματα. Να τους εξηγείτε πώς θα μπορούσαν να χειριστούν καλύτερα μια κατάσταση και να μην ξεχνάτε να αρχίζετε με τη φραση: Τι θα έλεγες εάν αντί για αυτό, έκανες αυτό… Τα ασήμαντα που θέλουν να σας εκμυστηρευτούν, στην πορεία θα είναι πιο σημαντικά θέματα και είναι ότι καλύτερο να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους, μπορούν να τους καταλάβουν, να τους βοηθήσουν και να μην τους κρίνουν. 

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο φτάνει να γνωρίζετε ότι παρέχοντας τους όρια, ασφάλεια και αγάπη, τους δίνετε γερές βάσεις. Για αυτό, άστε την τελειότητα στην άκρη και κοιτάτε να είστε αληθινοί μαζί τους και παρών έστω ακόμη και εάν έχετε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να τους αφιερώνετε. Άλλωστε δεν είναι οι πολλές ώρες μα η ποιότητα σε αυτή την ισχυρή σχέση.