ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ: ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΓΑΜΟΥ ΜΥΡΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ

Τα ζευγάρια που παρουσιάζουν κάποια διαφορά ηλικίας, ανέκαθεν αντιμετωπίζονταν με μια επικριτική ματιά και αξιολογούνταν με πολλή αυστηρότητα και καχυποψία από τον κοινωνικό περίγυρο.

Αυτό ισχύει και σήμερα, παρόλο που θεωρείται πως πλέον ο άνθρωπος είναι πιο ανοιχτόμυαλος και προοδευτικός. Αναντίρρητα, αρκετοί είναι οι γονείς που διέπονται από αρνητισμό και δε θα ήταν ικανοποιημένοι, εάν το παιδί τους επέλεγε να παντρευτεί κάποιον π.χ. δέκα χρόνια μεγαλύτερό του. Αντίθετα, ένα ερωτευμένο ζευγάρι συνήθως δεν αισθάνεται ότι μια κάποια διαφορά ηλικίας μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ευτυχία και την αγάπη του. Εξάλλου, αρκετά είναι τα παραδείγματα από ζευγάρια γύρω μας, που ζουν αγαπημένα και ευτυχισμένα, παρόλο που τα χωρίζει αισθητή ηλικιακή διαφορά. Η κοινωνία, ωστόσο, επιμένει να δυσκολεύεται να αποδεχθεί εύκολα αυτά τα δεδομένα.

Είναι γεγονός πως καμία έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η διαφορά ηλικίας αποτελεί λόγο μιας αποτυχημένης σχέσης σε ένα ζευγάρι. Οι θεωρίες που αφορούν στην επιλογή συντρόφου, αναφέρουν συγκεκριμένα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν ν’ αναζητούν άτομα με τα οποία έχουν «κοινά» στοιχεία, όπως κοντινή ηλικία, ίδια φυλή, εθνότητα, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο κ.ά. Αναζητούν, δηλαδή κάποιον να τους «μοιάζει» κι έτσι επιλέγουν συντρόφους από τις ομάδες στις οποίες ανήκουν. Αυτή η τάση για ομοιογενείς σχέσεις όντως ισχύει, όμως και πάλι η κοινωνία παρουσιάζεται να αποδέχεται πιο εύκολα τον άνδρα να είναι μεγαλύτερος από τη γυναίκα, παρά το αντίθετο.

Αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι πως κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας, όταν βρεθούν αντιμέτωπα με σημαντικά προβλήματα, πιθανόν να παρουσιάσουν εντάσεις και ασυμβατότητες, ενώ τα ζευγάρια που έχουν μικρή διαφορά ηλικίας συγχρονίζονται καλύτερα σε σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουν στη ζωή τους και είναι πιο έτοιμα ν’ αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις.

Η πραγματικότητα είναι πως τα ζευγάρια δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις απόψεις της κοινωνίας, αλλά να συνειδητοποιήσουν ότι η ομορφιά της διαφορετικής ηλικίας ούτε παρεμποδίζει τον πραγματικό έρωτα, ούτε δημιουργεί απαραίτητα πρόβλημα. Σίγουρα η διαφορά ηλικίας δεν είναι το σπουδαιότερο κριτήριο για να επιλέξει κανείς το ταίρι του. Στην περίπτωση αυτή τα «μαθηματικά» δεν πρέπει να είναι η βάση της επιλογής μας, αλλά η… «χημεία», η επικοινωνία και, σε τελική ανάλυση, η εκατέρωθεν αποδοχή των συναισθημάτων.

 

ΜΥΡΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ – ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ