ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Euroscola (Ιούνιος 2018) – Λύκειο Ιδαλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρώπης ηλικίας 16-18 ετών, τη δυνατότητα να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τα σχέδιά τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, διοργανώνει από το 1992, τις ημερίδες “EUROSCOLA” στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Οι ημερίδες αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.  Οργανώνονται πολλές φορές το χρόνο με τη συμμετοχή 500 περίπου μαθητών Λυκείου από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και ορισμένες φορές λαμβάνουν μέρος και μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από υποψήφια για ένταξη κράτη.

Ο μηχανισμός του προγράμματος επιτρέπει σε παιδιά από διαφορετικές χώρες να έρθουν σε επαφή. Από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο Ευρωκοινοβούλιο, παύουν να αντιπροσωπεύουν το σχολείο τους και εντάσσονται σε  πολύγλωσσες ομάδες των 100 περίπου μαθητών. Έτσι, οι συμμετέχοντες προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους από τις άλλες χώρες, καλούνται να χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις γλωσσικές τους γνώσεις.

Στις 1 και 2 Ιουνίου 2018, ομάδα δέκα μαθητών της Β’ τάξης του Λυκείου Ιδαλίου μαζί με ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Λευκάρων αντιπροσώπευσαν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EUROSCOLA. Συνοδός καθηγητής για το Λύκειό Ιδαλίου ήταν ο Μαθηματικός Γιάννης Λαζάρου.

Οι μαθητές μας έλαβαν μέρος στις διεργασίες της Ευρωβουλής, πρώτα παρουσιάζοντας τη χώρα μας μπροστά στους υπόλοιπους νέους των άλλων χωρών. Κατόπιν, χωρίστηκαν σε ομάδες για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση (Περιβάλλον, Μεταναστευτικό, Πλούσιοι και φτωχοί, Διαδίκτυο και Ασφάλεια και άλλα). Αντάλλαξαν απόψεις με άλλους συμμετέχοντες μαθητές από άλλα ευρωπαϊκά σχολεία, επιχειρηματολόγησαν και κατέληξαν σε ολοκληρωμένες προτάσεις προς την ολομέλεια που ακολούθησε. Αφού παρουσίασαν τις θέσεις τους, συμμετείχαν σε ψηφοφορία και κατάφεραν να περάσουν 4 από τις 5 εισηγήσεις/προτάσεις. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι εν ενεργεία Ευρωβουλευτές θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις των μικρών «νεαρών» τους συναδέλφων στην επόμενή τους συνεδρίαση. Η όλη εκδήλωση καθώς και η συμμετοχή μας κρίνεται ως πολύ πετυχημένη, αφού μαθητές και καθηγητές είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν με άλλους Ευρωπαίους συμμαθητές και συναδέλφους για διάφορα εκπαιδευτικά ζητήματα, να μιλήσουμε για την Κύπρο, το Κυπριακό αλλά και την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας μας.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής αυτής εκδρομής, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τις πόλεις του Στρασβούργου, Φρανκφούρτης, Rudesheim και Κολμάρ, όπως επίσης και να κάνουμε εκδρομή κατά μήκος του ποταμού Ρήνο με τελεφερίκ και στη συνέχεια με πλοιάριο.

Θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Euroscola μας έδωσε μια ανεπανάληπτη εμπειρία και προσδοκούμε στη συνέχιση του Θεσμού αυτού.

Γιάννης Λαζάρου