ΜΑΡΚΟ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑ

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ» της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Παρασκευής 5/7) από την Άντρη Χρίστου Βεντούρη

Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα του στο facebook

 

Δύσκολο να βρεθούν οι σωστές λέξεις για να συνοδεύσουν το αντίο του Μάρκου Παγδατή από το παγκόσμιο τένις. Κλισέ μεν αλλά αλήθεια, ποια άλλη λέξη από το «ευχαριστούμε» θα μπορούσε να αποτυπώσει αυτό που χρωστά η αθλητική και όχι μόνο Κύπρος σε αυτόν τον σπουδαίο αθλητή; Χιλιάδες τα ευχαριστώ σε αυτόν που όλα αυτά τα χρόνια μας χάρισε μοναδικές στιγμές χαράς και περηφάνιας…

 

Μπορεί ο πρωταθλητής μας να έχει ανακοινώσει την απόφασή του να σταματήσει το τένις πριν από 11 μέρες ωστόσο αυτό δεν έκανε τη στιγμή πιο εύκολη. Ο Μάρκος έχασε χθες από τον Ματέο Μπερετίνι με 3-0 σετ στον δεύτερο γύρο του Wimbledon και έγραψε, με δάκρυα στα μάτια αλλά και χαμόγελο, το τελευταίο κεφάλαιο σε ένα υπέροχο παραμύθι που ξεκίνησε πριν από 34 χρόνια στο χωριό Παραμύθα της Λεμεσού.

 

Έχοντας στο βιογραφικό του αμέτρητες όμορφες στιγμές, θα γραφτεί στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού όχι τόσο γι’ αυτές αλλά για το γεγονός ότι ήταν ο άνθρωπος που έφερε την ανάπτυξη του τένις στην Κύπρο, ένα «ανύπαρκτο» μέχρι τις αρχές τις χιλιετίας άθλημα. Θα γραφτεί στην ιστορία για το ήθος που επέδειξε σε όλη αυτή τη διαδρομή και για το χαμόγελο που χάρισε απλόχερα σε όλα τα κορτ που αγωνίστηκε…

 

Η μεγάλη πορεία

 

Πιο κάτω παραθέτουμε τις σημαντικότερες στιγμές του πρωταθλητή μας που πέτυχε 349 νίκες (έχασε 274 φορές) ενώ 22 φορές νίκησε αθλητές του τοπ10! Κέρδισε τέσσερις τίτλους ΑΤΡ ενώ συμμετείχε και σε 14 τελικούς…

 

2003 – Παγκόσμιος πρωταθλητής αντισφαίρισης εφήβων. Τον ίδιο χρόνο αρχίζει την επαγγελματική του καριέρα.

 

2004 – Πρώτη παρουσία σε γκραν σλαμ. Συμμετέχει στο US Open νικώντας στον πρώτο γύρο τον Ολιβιέρ Μουτίς (2-6, 6-2, 6-1, 7-5). Ήταν επίσης ένας από τους δύο αντισφαιριστές που κατάφεραν να αποσπάσουν σετ από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ρότζερ Φέντερερ. Την ίδια χρονιά κέρδισε τον πρώτο του Challenger στην Αγγλία.

 

2005 – Πρώτη νίκη απέναντι στον Μαριάνο Πουέρτα που ήταν στο top10 της παγκόσμιας κατάταξης (προημιτελικά του Τόκιο). Συμμετοχή στον τελικό της Βασιλείας (έχασε από τον Φερνάντο Γκονζάλες). Γίνεται έτσι ο πρώτος Κύπριος που μπήκε στους πρώτους 56 της παγκόσμιας κατάταξης.

 

2006 – Η σημαντικότερη ίσως στιγμή στην καριέρα του Μάρκου Παγδατή, η συμμετοχή του στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν. Νίκησε τον Αμερικανό Άντι Ρόντικ (Νο2) στον τέταρτο γύρο (6-4, 1-6, 6-3, 6-4). Συνέχισε με νίκη επί του Αργεντινού Νταβίντ Ναλμπαντιάν, Νο4 (3-6, 5-7, 6-3, 6-4, 6-4) και στον τελικό βρίσκει στον δρόμο του τον τεράστιο Ρότζερ Φέντερερ (νο1) από τον οποίο ηττήθηκε, έχοντας μοναδική υποστήριξη από Έλληνες ομογενείς. Στις 21 Αυγούστου εισέρχεται στους 10 κορυφαίους τενίστες του κόσμου, καταλαμβάνοντας την 8η θέση.

 

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κατάφερε να κερδίσει στον τελικό του China Open τον Κροάτη Μάριο Άνζιτς.

 

Στο τέλος της σεζόν αναδεικνύεται αθλητής της χρονιάς.

 

2007 – Στις 4 Φεβρουαρίου κερδίσει τον τίτλο στο Ζάγκρεμπ. Στον τελικό αντίπαλός του ήταν ο Ιβάν Λιουμπισίτς (2-1). Επίσης έφτασε στον τελικό της Μαρσέιγ, χάνοντας από τον Γκίλες Σιμόν και στον τελικό του Gerry Weber, στη Χάλε χάνοντας από τον Τσέχο Τόμας Μπέρντιχ.

 

2009 – Ο Μάρκος κερδίζει τον τρίτο του τίτλο ΑΤΡ, αυτή τη φορά στη Στοκχόλμη.

 

2010 – Μετά από πολλούς τραυματισμούς ο πρωταθλητής μας επιστρέφει σε υψηλό επίπεδο και ολοκληρώνει τη χρονιά στους καλύτερους 20. Ταυτόχρονα, κερδίζει τον τίτλο στο Σίδνεϊ, που ήταν και ο τελευταίος του σε επίπεδο ATP World. Επίσης έφτασε μέχρι τον τελικό της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

 

Στα αξιοσημείωτα η νίκη του επί του Φέντερερ στο Indian Wells. Στο Σινσινάτι κέρδισε και τον Ράφαελ Ναδάλ.

 

2012 – Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου με την Κύπρο. Κέρδισε το πρώτο του διπλό σε ATP World Tour με συμπαίκτη τον Μίχαιλ Γιούζνι.

 

2014 – Κέρδισε τέσσερις τίτλους Challenger Tour.

 

2015 – Επέστρεψε στους καλύτερους 50 του κόσμου, τερματίζοντας στο Νο46.

 

2016 – Έφθασε στον τελικό του Ντουμπάι, χάνοντας από τον Σταν Βαβρίνκα. Έφτασε ωστόσο στο νούμερο 35. Στο Αμερικανικό Όπεν έφθασε μέχρι τους 16 σε γκραν σλαμ, για πρώτη φορά μετά το 2009.

 

2017-18 – Ταλαιπωρημένος από πολλούς τραυματισμούς αποφασίζει να λαμβάνει μέρος περισσότερο σε Challengers. Το τέλος του 2018 τον βρίσκει στο Νο125.

 

2019 – Απογοητευμένος από τους τραυματισμούς (τρεις στα ισχία), ανακοινώνει το τέλος της καριέρας του την οποία ολοκληρώνει στο αγαπημένο του Wimbledon χάνοντας 6-1, 7-6(4), 6-3 από τον Μπερετίνι.

 

***Σπουδαία, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν και η πορεία του πρωταθλητή μας με την Εθνική ομάδα τένις. Πέτυχε 36 συνεχόμενες νίκες στο Κύπελλο Ντέιβις, αριθμός ρεκόρ (μόλις τρεις ήττες).

 

Μάρκο ευχαριστούμε…

 

Πλέον, έχοντας στο πλευρό του μια όμορφη οικογένεια, δύο παιδάκια και ένα τρίτο στον… δρόμο, είναι έτοιμος για νέες προκλήσεις, αφού θα μείνει κοντά στον αθλητισμό.

 

Μάρκο Παγδατή, σ’ ευχαριστούμε για το υπέροχο αυτό ταξίδι σε ένα μέρος που για τους περισσότερους από εμάς ήταν άγνωστο πριν από σένα. Η αθλητική και όχι μόνο Κύπρος, θα σου χρωστά αυτή την όμορφη γνωριμία με το τένις!

 

Σ’ ευχαριστούμε ιδιαίτερα και εμείς εδώ στο «Γήπεδο» γιατί σε όλη αυτή τη σπουδαία πορεία, όχι μόνο δεν αρνήθηκες ποτέ να μας μιλήσεις αλλά μας παραχώρησες τις περισσότερες συνεντεύξεις σου! Εδώ θα είμαστε και στο επόμενο βήμα σου!

Πηγή: https://politis.com.cy/