ΜΗΠΩΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑ ΤΟΝ ΛΑΘΟΣ ΑΝΔΡΑ;

Ποια είναι τα στοιχεία που μπορεί να σε οδηγήσουν σε λάθος επιλογή, σύμφωνα με την ειδικό;

Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο, βλέποντας το παραμύθι που ήλπιζαν πως θα ζήσουν να καταρρέει και η άμαξά τους να μετατρέπεται σε κολοκύθα αμέσως μετά το γάμο.

 

Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα, το 30% των διαζευγμένων γυναικών ήταν σίγουρες πως δεν έπρεπε να παντρευτούν τον συγκεκριμένο άντρα, αλλά παρόλα αυτά δεν έκαναν πίσω, αλλά παντρεύτηκαν με δόξα και τιμή, με αποτέλεσμα λίγους μήνες ή χρόνια μετά να χωρίσουν. Μόνο λίγες γυναίκες είχαν το θάρρος να ακυρώσουν το γάμο τους λίγο πριν γίνει. Γιατί, όμως, τόσες πολλές έκαναν το λάθος βήμα εν γνώσει τους;

Μήπως παντρεύτηκα τον λάθος άνδρα; Η κλινική ψυχολόγος-σύμβουλος σχέσεων Εύη Ρομφαία, αναλύει κάποια στοιχεία που οδηγούν τις γυναίκες σε μια λάθος επιλογή:

-Η αρχική επιλογή

Οι γυναίκες επιλέγουν τους συντρόφους τους σύμφωνα με την κοινωνική δομή στην οποία μεγάλωσαν αλλά και βάσει των γονεϊκών τους προτύπων που είναι κυρίαρχα στον ψυχισμό τους. Είναι πολύ σύνηθες οι γυναίκες να ερωτεύονται και τελικά να παντρεύονται άνδρες που φέρουν τα χαρακτηριστικά του πατέρα τους ακόμα και αν αυτά δεν ήταν αρεστά, ακόμα και αν η συμπεριφορά του πατέρα ήταν κατακριτέα από τη μητέρα τους. Μία καλή σχέση με τη μητέρα δεν είναι αρκετή όταν ο πατέρας δεν ήταν κοντά συναισθηματικά στην κόρη του, ήταν απών, την παραμελούσε ή κακοποιούσε τη μητέρα ή την ίδια.

-Tα λάθος πρότυπα

Το φταίξιμο πάνω απ’ όλα πέφτει πάνω στην Σταχτοπούτα, που μόνο αθώα δεν είναι τελικά. Όλα τα κορίτσια μεγάλωσαν με παραμύθια με πρίγκιπες και αγάπες που ζούσαν για πάντα παρά τις δυσκολίες. Είναι βέβαιο ότι η παιδική ηλικία διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα του ατόμου και επηρεάζει τις επακόλουθες δυναμικές που θα έχει η γυναίκα μέσα σε μια ερωτική σχέση. Από πολύ μικρές οι γυναίκες του δυτικού πολιτισμού μεγαλώνουν με το όνειρο του πρίγκιπα που θα έρθει ξαφνικά στη ζωή τους και θα τους βγάλει από την άσχημη κατάσταση στην οποία ζουν.

 

Όταν τον γνωρίσουν πιστεύουν στην αγάπη και τον έρωτα ως τη μοναδική κινητήριο δύναμη που θα βοηθήσει τη σχέση τους να προχωρήσει ακόμα κι αν εκείνος έχει χαρακτηριστικά και ελαττώματα που εκείνες δεν αποδέχονται. Πιστεύουν ότι θα τον αλλάξουν με το συναίσθημα, ότι θα τον κρατήσουν στο γάμο για τα παιδιά που έκαναν μαζί, σκεπτικό το οποίο πολλές φορές λειτουργεί εις βάρος του εαυτού τους και της οικογενειακής ευημερίας.

 

-Η ρομαντική παράδοση

Στη συνέχεια ρομαντικές κομεντί και μυθιστορήματα εξυμνούσαν τον αιώνιο έρωτα που ξεπερνά κάθε αντιξοότητα, με αποτέλεσμα στο μυαλό μας να μπερδευτούν δυσκολίες με αντιθέσεις και ασυμφωνία χαρακτήρων, και πρίγκιπας να μπορεί να γίνει ο καθένας, καθώς η αγάπη στο τέλος πάντα κερδίζει! Όμως, στην πραγματική ζωή όλα είναι διαφορετικά και η καλή νεράιδα δε σώζει τις καταστάσεις.

 

Οι γυναίκες μεγαλώνοντας, πέρα από το κοινωνικό πρότυπο του δυνατού, ανεξάρτητου άνδρα με χρήματα και εξουσία δε μαθαίνουν πώς να κάνουν σωστότερες επιλογές στις σχέσεις τους. Μπορεί μια γυναίκα πολύ συχνά να υιοθετεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς που την οδηγεί να σχετίζεται και τελικά να παντρεύεται τον λάθος άνδρα. Πολύ σημαντικό λοιπόν είναι όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο ή αναρωτιέται «γιατί πάλι σ’εμένα;» να συμβουλεύεται έναν ειδικό επιστήμονα, ώστε να εξεταστεί αρχικά η συμπεριφορά της με ορθό τρόπο.

 

-Reality VS Reality TV

Από την άλλη, έρχονται όλα αυτά τα reality και οι εκπομπές που αφορούν γάμους και αναγάγουν την ημέρα του γάμου στην ύψιστη γιορτή. Έτσι από την προσοχή φεύγει η σχέση του ζευγαριού και το πανηγύρι του γάμου μπαίνει στο επίκεντρο. Πλέον, το πώς θα γίνει η πρόταση γάμου, πώς θα στολιστεί η εκκλησία, η δημοσιότητα που θα πάρει το event, το νυφικό κ.ο.κ. είναι τα ζητήματα υψίστης σημασίας. Η σχέση του ζευγαριού και αν πραγματικά ταιριάζουν μεταξύ τους παρασύρονται από την έξαψη των προετοιμασιών.

 

Δυστυχώς η κοινωνία μας εξυψώνει το ακριβό, αυτό που είναι μέσα στη μόδα. Το χρηματικό ποσό που θα επενδυθεί σε μια γιορτή είναι ίσως για πολλούς ο ιδανικός και μοναδικός τρόπος που μπορούν δυο άνθρωποι να ενώσουν τη ζωή τους και να μοιραστούν εκείνη τη στιγμή με τους αγαπημένους τους. Πολλά είναι τα ζευγάρια που εκείνες τις στιγμές νιώθουν μεγάλη πίεση και άγχος να βρουν τα χρήματα ώστε να ικανοποιήσουν αυτή την κοινωνική επιταγή και να μην απογοητεύσουν τον κύκλο τους.

 

-Τέλος, είναι και αυτό το άγχος των τριάντα

Όταν περνάς αυτό το ψυχολογικό φράγμα σε πιάνει πανικός. Ο περίγυρός σου ξεκινά το… σούσουρο, εσύ νιώθεις ανασφάλεια, πρέπει να γίνεις και μάνα, οπότε υποχωρήσεις και συμβιβασμοί σου είναι πιο εύκολοι. Τι γίνεται, όμως, μεγαλώνοντας, όταν οι συμβιβασμοί γίνονται φίδια που τυλίγονται γύρω σου και σε πνίγουν; Τότε είναι πια αργά και το διαζύγιο είναι η προφανής λύση.

 

Οι γυναίκες άνω των τριάντα καλούνται να εκπληρώσουν την επιθυμία των γονιών τους, των φίλων τους και των συγγενών τους να παντρευτούν ένα άνδρα. Στο σημείο αυτό πολλά λάθη γίνονται διότι μια ήδη υπάρχουσα προβληματική σχέση μπορεί να καταλήξει σε γάμο υπό την πίεση τρίτων. Η ηλικία της γυναίκας που μπορεί να τεκνοποιήσει πιθανόν να είναι η κατάλληλη για αρκετά χρόνια μετά τα τριάντα, κάτι που θα της το εξηγήσει ο γιατρός της καλύτερα όταν την απασχολήσει η σκέψη να κάνει παιδιά.

 

Για να μην φτάσεις, όμως, στους δικηγόρους, η μόνη σωστή συμβουλή που πρέπει να έχεις κατά νου είναι μία: «εμπιστεύσου το ένστικτό σου και αναγνώρισε τα σημάδια». Ποτέ δεν είναι αργά για να πάρεις τη σωστή απόφαση, ακόμα και αν έχεις ήδη μπει στη λιμουζίνα που θα σε οδηγήσει στο μνηστήρα σου.

Ευχαριστούμε την Εύη Ρομφαία, Κλινική Ψυχολόγο (MA in Clinical Psychology) – Σύμβουλο σχέσεων (In Psyche.gr).

Πηγή: https://www.missbloom.gr/