ΜΥΡΤΩ ΜΕΛΕΤΙΟΥ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΠΟΥ ΧΟΡΕΨΕ ΠΛΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΑΠ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αγάπη, κέφι, ζωντάνια, θετικότητα, ζεστασιά, κίνηση, δημιουργία, έμπνευση, άστρο…

Αυτές και άλλες πολλές όμορφες λέξεις σού έρχονται στο μυαλό μόλις γνωρίσεις την πολυτάλαντη και γλυκιά Μυρτώ Μελετίου, την οποία συναντήσαμε σε ένα διάλειμμά της από τις εντατικές πρόβες στο θέατρο. Από την πρώτη κιόλας στιγμή κέρδισε τη συμπάθειά μας, σχημάτισε αυθόρμητα ένα χαμόγελο στα χείλη μας και φώτισε το πρόσωπό μας…

 

Η ίδια, όχι μόνο θα σε πείσει να δοκιμάσεις ένα Zumba class της, αλλά θα σε εντυπωσιάσει με το pink look της, τα τραγούδια της, τη θετικότητά της και την όρεξή της για ζωή και non-stop κίνηση.

 

Συνέντευξη στην Εύη Παπανικολάου

Zumba Fitness Instructor, Χορογράφος, Τραγουδίστρια – Songwriter, Ηθοποιός/Ερμηνεύτρια. Πώς συστήνεσαι στο κοινό και τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο;

Συστήνεται σαν Μυρτώ, ένας άνθρωπος δηλαδή με ανήσυχο πνεύμα, τρέλα και δίψα για ζωή! Πέρα από την πλάκα, η αλήθεια είναι πως η πιο δύσκολη ερώτηση που μπορεί να μου κάνει κάποιος όταν με γνωρίσει είναι «με τι ασχολείσαι;». Κι αυτό, όχι γιατί δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά επειδή συνήθως η απάντησή μου είναι μακροσκελής. Όταν κάποιος θέλει πραγματικά να με γνωρίσει και δεν ρωτά από απλή ευγένεια, τότε αρχίζω να κάνω μονόλογο εξηγώντας πώς και γιατί ασχολούμαι με τόσα πράγματα, όλα σε επαγγελματικό επίπεδο.

 

Στην Κύπρο συνηθίσαμε να ακούμε από τους ανθρώπους μονολεκτικές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Για μένα όμως δεν τίθεται θέμα επιλογής. Είναι σαν να λες σε μία μάνα «ποιο από τα παιδιά σου αγαπάς περισσότερο;». Όπως για μία μάνα όλα της τα παιδιά της είναι κομμάτι της, έτσι και για μένα ο χορός, το τραγούδι και το θέατρο, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου και μου είναι αδύνατο να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά. Κατά καιρούς, λόγω ευκαιριών δουλειάς, ίσως να ασχολούμαι πιο πολύ με το χορό/fitness και το τραγούδι, παρά με το θέατρο, αλλά πάλι όλα «υπάρχουν» και «ζουν» αρμονικά μέσα μου και στη ζωή μου. Έτσι στο κοινό μου συστήνομαι πλέον ως «καλλιτέχνης».

 

Ένα 24ωρο είναι λίγο ή αρκετό για να προλάβεις όλες τις δημιουργικές σου ασχολίες;

Για ανθρώπους σαν εμένα, που όσο ζουν και αναπνέουν θελουν να δημιουργούν, πιστεύω ότι ο χρόνος είναι πάντα σχετικός. Δηλαδή, σε περίοδο έντονης δημιουργίας τους φαίνεται λες και οι ώρες τελειώνουν γρήγορα και το 24ωρο δεν είναι αρκετό. Άλλοτε πάλι, σε περίοδο «πνευματικής ξηρασίας», ο χρόνος τούς φαντάζει «βαρύς»… λες και ένα 24ωρο είναι δύσκαμπτο και «ακίνητο».

Συμμετέχεις σε δύο παιδικά θεατρικά, τον «Χιονάνθρωπο» και το «Trash». Πόσο σε συναρπάζει το παιδικό θέατρο;

Το παιδικό θέατρο δεν μπορώ να πω οτι με συναρπάζει ιδιαίτερα. Άλλωστε, θα ήταν και λίγο έξω από τα ενδιαφέροντά μου, ηλικιακά.

Το παιδικό μιούζικαλ, όμως, με συναρπάζει έντονα! Είμαι πολύ τυχερή που για 5η σχεδόν συνεχή χρονιά συνεργάζομαι με την εταιρεία παραγωγής SILVER SPOTLIGHT PRODUCTIONS που αποτελείται από τους Άλεξ Παναγή και Κατερίνα Χριστοφίδου, οι οποίοι και φέτος θα ανεβάσουν δύο υπέροχες παιδικές μουσικοχορευτικές παραστάσεις!

Η μία ονομάζεται «TRASH – Απόδραση από τη σκουπιδόπολη» και αφορά την ανακύκλωση. Η άλλη ονομάζεται «Ο Χιονάνθρωπός μου» και είναι ένα έργο για τη σημασία της φιλίας και την αντιμετώπιση της απώλειας, το οποίο θα ανέβει για 3η συνεχή χρονιά. Και οι δύο παραγωγές είναι μαγικές και αποτελούνται από αξιόλογους συντελεστές, τόσο εντός όσο και εκτός σκηνής.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με αυτά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστοχώρο μας στο Facebook:

– Ο Χιονάνθρωπός μου – My Snowman, a new musical

– TRASH – Απόδραση από τη σκουπιδόπολη

 

Πόσο πολύ ομορφαίνει το τραγούδι τη ζωή σου; Θες να μας μιλήσεις για τα νέα σου κομμάτια που κυκλοφόρησαν ή αναμένεται να κυκλοφορήσουν;

Πιστεύω ότι το τραγούδι και η μουσική γενικά ομορφαίνει και χρωματίζει τη ζωή και τον κόσμο του καθενός και ακόμη πιο πολύ τη ζωή όλων όσοι ασχολούνται ενεργά με αυτά.

Αυτή λοιπόν την περίοδο μόλις κυκλοφόρησε το νέο μου τραγούδι “Live Every Moment” μέσω της εταιρείας Zumba Fitness LLC, σε στίχους δικούς μου και μουσική δική μου και του Jose Luis Arroyave, σε ρυθμό dubstep με bachata. Επίσης ετοιμάζομαι να κυκλοφορήσω ακόμη ένα τραγούδι, με τίτλο “Tornado”, σε ρυθμό Dance ElectroPop, σε συνεργασία με τον DJ Francis που ζει στο Miami.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με τον DJ Francis (Zumba’s Premier DJ);

Η συνεργασία μας προέκυψε μέσω του γνωστού προγράμματος εκγύμνασης Zumba, για το οποίο εργάζομαι όχι μόνο ως διδάσκαλος, αλλά και ως μία από τις τραγουδίστριες και συνθέτριές του από το 2010 και το 2012.

 

Ετοιμάζετε κάποιες κοινές επαγγελματικές εμφανίσεις στο εξωτερικό;

Μόλις γίνει η επίσημη κυκλοφορία του κομματιού μας σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε για να το προωθήσουμε, μαζί με άλλα τραγούδια μου. Κάθε φορά που βγάζω ένα κομμάτι, οργανώνω μια μικρή περιοδεία εντός και εκτός Κύπρου και το προωθώ, είτε σε προσωπικές συναυλιακές και άλλες εμφανίσεις είτε σαν μέρος Fitness Conventions ή Zumba μουσικο-χορευτικών συναυλιών.

Τι αποκόμισες από τη συνεργασία σου με τους Ισπανούς παραγωγούς Jose Luis Arroyave και Sabo;

Κάθε νέα συνεργασία σού αφήνει κάποιο ενθουσιασμό. Ειδικά όταν είναι με παραγωγούς σαν αυτούς, οι οποίοι συνεργάζονται με μεγάλα ονόματα, όπως τον Daddy Yankee, among others. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, η κάποτε «νέα συνεργασία» έγινε συνεργασία ζωής, αφού κυκλοφόρησα με τους συγκεκριμένους πολλά κομμάτια, και ειδικά με τον Jose Luis γράψαμε και τη μεγάλη επιτυχία στον Zumba κόσμο, το τραγούδι “Marioneta”. Κάποια άλλα κομμάτια που έγραψα μαζί του είναι: O.P.A. (Only Passion Allowed), “Magazin”, “Live Every Moment”, “Love on me”, “Take me there”, “Hey Alicia” και άλλα.

 

Zumba. Τελικά είναι σχέση «αγάπης» ή «πάθους»; Πώς μπήκε στη ζωή σου;

Πιο πολύ σχέση αγάπης θα έλεγα πια, γιατί οι σχέσεις πάθους δεν διαρκούν τόσο πολύ συνήθως.

Όταν επέστρεψα το 2008 από τη Νέα Υόρκη δίδασκα χορό για ενάμιση χρόνο, αλλά δεν με εξέφραζε. Ήθελα κάτι πιο «έντονο», το οποίο να με γυμνάζει και μένα καθώς γυμνάζω τους μαθητές μου. Ήθελα να χορεύω κι εγώ μαζί τους, όχι απλώς να τους δείχνω τι και πώς και να τους επιβλέπω.

Η αδελφή μου, η οποία είναι επίσης χορεύτρια/χοροδιδάσκαλος και ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, μου πρότεινε να ασχοληθώ με το Zumba. Τότε συμπτωματικά θα γινόταν και η πρώτη εκπαίδευση του προγράμματος στην Κύπρο κι έτσι έκανα εγγραφή. Έκτοτε λοιπόν διδάσκω Zumba.

Πού μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σ’ ένα Zumba μάθημά σου;

Έχω πολλά τμήματα σε διάφορες τοποθεσίες. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω των προσωπικών μου λογαριασμών στο Facebook: Myrto Music, Myrto Meletiou A και Myrto Meletiou B.

 

Έχεις συμμετάσχει σε κάποιο διεθνές Zumba Congress; Κι αν ναι, τι θυμάσαι;

Έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλά… σαν χορεύτρια/χορογράφος και σαν τραγουδίστρια, από το 2012 μέχρι σήμερα, τα πλείστα στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Ορλάντο στη Florida. Κάποια άλλα στο Λος Άντζελες, στη Γαλλία (Lille), Αγγλία, Σουηδία, Νέα Υόρκη, Ελλάδα, Ισραήλ και αλλού.

 

Τον Απρίλιο του 2018 συμμετείχες στη συναυλία του Kevin Lyttle στο Μεξικό…

Αυτή η συνεργασία προέκυψε μέσω του προγράμματος Ζumba. Εκείνη την περίοδο κυκλοφορούσα ένα καινούργιο κομμάτι μου και με κάλεσαν να πάω σαν guest artist για να τραγουδήσω σε μια από τις κρουαζιέρες της εταιρείας, για προώθηση του νέου αυτού κομματιού μου. Στην ίδια κρουαζιέρα, που θα έκανε στάση για συναυλίες στο Μεξικό, θα ήταν και ο Kevin Lyttle και η Kat De Luna. Και επειδή η αδελφή μου χορογραφούσε ήδη για αυτούς, με πρότεινε σαν μια από τους χορευτές τους. Κάπως έτσι προέκυψε και η συνεργασία μου μαζί τους, το ένα βασικά έφερε το άλλο.

Ποιες συνεργασίες διεθνούς φήμης θυμάσαι και σχηματίζεται αυθόρμητα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου;

Πολλές όμορφες συνεργασίες… κάποιες από αυτές με τον Wy Clef Jean, όταν συμμετείχα στο videoclip του με τίτλο “Historia” το 2012, με τον Sean Paul και την Claudia Leitte, το 2014 όταν τραγουδήσαμε μαζι το “L.O.V.E.” σε μια zumba συναυλία, τον Pitbull το 2013 στο Los Angeles, όπου αποτελούσα μία από τις 4 χορεύτριες που τον πλαισίωναν στη σκηνή, με τον J.Perry, τον Vanilla Ice, την Kat De Luna και τον Kevin Lyttle, μεταξύ άλλων…

Η πιο πρόσφατη όμως, ήταν η συμμετοχή μου στο “Days of Cyprus in Ukraine – Of Jasmine and Roses” στο Κίεβο, όπου τραγούδησα μαζί με τον Άλεξ Παναγή και την Κατερίνα Χριστοφίδου, συνοδευόμενη από τη συμφωνική ορχήστρα της Ουκρανίας. Άλλη μια μοναδική εμπειρία που θα θυμάμαι για πάντα.

Πριν από λίγο καιρό σε είδαμε σε κάποιες δημόσιες εμφανίσεις σου με τον Χρήστο Δάντη. Πώς προέκυψε αυτή η φιλία; Θα ήθελες μελλοντικά να συνεργαστείτε;

Πρόσφατα έλαβα μέρος σαν coach στο “Dansing For You 6”. Εκεί γνώρισα και τον Χρήστο, ο οποίος είχε θέση κριτή. Με τον manager του όμως γνωριζόμασταν από πολύ παλιά, έτσι μετά από το παιχνίδι ήταν πολύ εύκολο να έρθουμε πιο κοντά σαν φίλοι και να βρισκόμαστε όλοι μαζί όταν έρχονταν στην Κύπρο ή όταν πήγαινα στην Ελλάδα. Ο Χρήστος είναι ένας απλός, πολύ έξυπνος, ταλαντούχος άνθρωπος, με απίστευτο χιούμορ. Έτσι είναι πολύ εύκολο για κάποιον να έρθει κοντά του και να γίνουν φίλοι. Εννοείται ότι θα ήταν μεγάλη μου τιμή εάν κάποτε συνεργαστώ μαζί του, είτε δίνοντας του τραγούδια μου είτε ερμηνεύοντας κάποια δικά του.

 

Γνωρίζω ότι γράφεις και δικά σου τραγούδια! Από πού αντλείς έμπνευση και ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να ακούσεις να ερμηνεύουν δικά σου κομμάτια;

Ανέκαθεν έγραφα στίχους που στη συνέχεια έγιναν τραγούδια. Έμπνευση αντλώ από την ίδια τη ζωή και τις εμπειρίες που μου προσφέρει. Από τις εμπειρίες και τις ιστορίες άλλων, από κάθε τι που με εντυπωσιάζει, που με κάνει να αισθάνομαι δέος, απ’ αυτά που με συνεπαίρνουν, από τις φοβίες μου, από τα πιστεύω μου, τα θέλω μου, όσα έζησα, όσα δεν έζησα και γενικά η στιγμή έμπνευσης μπορεί να έρθει από το κάθε τι σε ανυποψίαστη ώρα. Αλήθεια, δεν υπάρχει συνταγή… Τώρα, όσον αφορά ποιους θα ήθελα να ερμηνεύσουν δικά μου κομμάτια, θα πω πολλούς, σχεδόν όλους, και ίσως και κανένα. Γράφω πολύ διαφορετικά είδη μουσικής, έτσι θα μπορούσαν πολλοί και διάφοροι να τα ερμηνεύσουν, αλλά στην τελική, σημασία έχει αυτός που θα ερμηνεύσει ένα κομμάτι να το αγαπήσει και να το πιστέψει. Να το «νιώσει» και να το κάνει «δικό» του. Έτσι θα πάψει πλέον να είναι «δικό μου», αλλά εξάλλου αυτό σημαίνει δημιουργία, δηλαδή να φτιάχνεις κάτι, να βάζεις μέσα του ένα κομμάτι του εαυτού σου και μετά να το χαρίζεις στον κόσμο.

 

Λατρεύω το pink look που υιοθετείς κατά καιρούς…

Κι εγώ! Μου αρέσει να υιοθετώ ένα πιο έντονο σε χρωματισμό λουκ όταν έχω κάποια σημαντική συναυλία, επειδή έτσι βοηθώ τον κόσμο να με θυμάται πιο εύκολα.

 

Αν και τα τελευταία χρόνια ζεις στην Κύπρο, σε ποιες χώρες ταξιδεύει η ψυχή και το μυαλό σου;

Μπορεί να είναι η βάση μου πλέον η Κύπρος, αλλά ταξιδεύω πολύ συχνά και με κάθε ευκαιρία που βρίσκω, είτε λόγω δουλειάς είτε για αναψυχή. Για μένα όπου γη και πατρίδα. Έτσι δεν είναι ανάγκη να ταξιδεύει μόνο το μυαλό και η ψυχή μου, αλλά επιδιώκω να ταξιδεύω ολόκληρη συχνά γιατί μου αρέσει, με γεμίζει.

 

Πιστεύω ότι είσαι ένας άνθρωπος που ο κύκλος των ονείρων του δεν θα κλείσει ποτέ. Ποια έχεις πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και ποια όχι;

Ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα και με ό,τι έχω ασχοληθεί και επιτύχει, αποτελούσε κάποτε όνειρο ή στόχο. Και όσο ζω και μαθαίνω, νέα όνειρα γεννιούνται μέσα μου και νέοι στόχοι.

Αυτό που μπορώ όμως με σιγουριά να πω, είναι πως στο σημείο της ζωής μου στο οποίο βρίσκομαι τώρα νιώθω απόλυτα ικανοποιημένη και πλήρως ευτυχισμένη για όσα πέτυχα μέχρι σήμερα -και μόνο αυτό μετρά για μένα- επειδή στην τελική μόνο το «σήμερα» υπάρχει.

 

Ποιο ρεφρέν τραγουδιού λατρεύεις και σιγοψιθυρίζεις τον τελευταίο καιρό;

“Here I am, will you send me an angel,

Here I am,

In the land of the morning star…” – Scorpions – old time classic