ΝΑ ΣΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ. ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αυτά που εσύ μπορείς να θεωρείς δεδομένα, τα παιδιά σου τα μαθαίνουν μέρα με τη μέρα από εσένα. Από τους ανθρώπους γύρω τους. Από τα παραδείγματα και τα μαθήματα που παίρνουν.

Είναι πολύ δύσκολο να είσαι γονιός και αυτό το ξέρουμε όλοι. Πολλές φορές χάνεις την υπομονή σου, βγαίνεις εκτός ελέγχου, αισθάνεσαι τύψεις για το αν είσαι καλή μαμά ή όχι.

Κι όμως. Είσαι καλή μαμά γιατί προσπαθείς. Και όπως αυτά μαθαίνουν μέρα με τη μέρα πώς να είναι καλοί άνθρωποι, έτσι κι εσύ μαθαίνεις μαζί τους, πως να είσαι καλή μαμά.

Μην τους θυμώνεις. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ο θυμός δεν βοηθά σε καμιά περίπτωση, παρά μόνο φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Προσπάθα να τους εξηγείς όταν συμπεριφερθούν με λάθος τρόπο και δείξε τους μια καινούρια τακτική για το πώς να δράσουν την επόμενη φορά.

 

Να τα ακούς όταν θέλουν να σου εμπιστευτούν κάτι 

Όταν εσύ τους δίνεις σημασία σε ότι κι αν λένε όταν είναι μικρά, τότε πιο εύκολα μεγαλώνοντας θα μπορούν και πάλι να έρχονται κοντά σου για να συζητήσουν κάτι που τα απασχολεί. Πριν απαντήσεις, πριν θυμώσεις, πριν πεις κάτι, σκέψου δύο φορές τι πρόκειται να πεις.

 

Να τους λες μπράβο

Μια τόσο απλή λέξη με τόσα θετικά αποτελέσματα. Ακόμη και το πιο απλό πράγμα να κάνουν, εσύ να θυμάσαι να τους λες μπράβο.

 

Χαμηλοί βαθμοί

Θα συμβεί και αυτό. Εάν φέρουν χαμηλούς βαθμούς, ρώτησε τα πρώτα εάν τα ίδια είναι ευχαριστημένα με το αποτέλεσμα.  Εξήγησε τους πως ότι μαθαίνουν είναι για το δικό τους καλό και θύμησε τους ότι σύντομα θα ανοίξουν τα φτερά τους για να ζήσουν τη δική τους ζωή.

 

Ας τα να κλάψουν

Παρόλο που κάνεις ότι μπορείς για να είναι πάντα ευτυχισμένα, θα έρθει και η στιγμή που θα κλάψουν γιατί έχουν πληγωθεί. Δεν θα είναι και το πιο όμορφο θέαμα όμως αυτές οι στιγμές θα τα κάνουν πιο ώριμα και πιο δυνατά. Να είσαι δίπλα τους ακόμη και σιωπηλή εάν χρειαστεί.

 

Μην τα συγκρίνεις

Εσένα αλήθεια σου αρέσει να σε συγκρίνουν; Είμαι βέβαιη πως όχι.. Μην συγκρίνεις το παιδί σου με τα υπόλοιπα. Το κάθε ένα έχει τις δικές του δυνατότητες και τα δικά του θέλω.

 

Μην τα κρίνεις

Μην τους λες ξανά και ξανά για ένα λάθος που έχουν κάνει. Συμβούλεψε τα, δείξε τους πώς αλλιώς μπορούσε να γίνει και άσε τα να αντιληφθούν από μόνα τους, να το επεξεργαστούν στο μυαλό τους το τι πήγε λάθος και πώς αλλιώς θα μπορούσαν να χειριστούν ένα θέμα.

 

Εάν έχει ταλέντο σε κάτι, στηρίξε το

Τα παιδιά σας θα έχουν τα δικά τους όνειρα. Όποια κι αν είναι αυτά και εάν έχουν κλίση σε κάτι που μπορεί αυτό να είναι η ζωγραφική, ο χορός, η μουσική, η φωτογραφία, ότι κι αν είναι, ενθαρρύνετε τα!