ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑΝ

70 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΑΝ – από το όραμα ενός νεαρού χημικού σε σημείο αναφοράς για το κυπριακό επιχειρείν

Εβδομήντα χρόνια ζωής συμπληρώνονται από τη χρονιά – ορόσημο για την ΚΕΑΝ, το 1949, όταν ο Τάκης Χριστοδούλου, πρωτοπόρος νεαρός χημικός με εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της επεξεργασίας φρούτων, ίδρυσε την KEA, την Κυπριακή Εταιρεία Αναψυκτικών. Σκοπός της εταιρείας ήταν η αξιοποίηση των χυμών, αιθέριων ελαίων και άλλων φυσικών συστατικών που ήταν παράγωγα της διαδικασίας χυμοποίησης φρέσκων εσπεριδοειδών. Αν και οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, αφού σχεδόν όλος ο κόσμος έβγαινε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα πρώτα ποτά που παρασκευάστηκαν, σκουός (πορτοκάλι, λεμόνι, αμύγδαλο και βύσσινο) με ζάχαρη ως συντηρητικό, έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή, με αποτέλεσμα τη θεαματική ζήτηση και πίεση για αύξηση της παραγωγής.

Το 1956 ολοκληρώθηκε το εργοστάσιο της ΚΕΑΝ, το οποίο ήταν το κέντρο της παραγωγής. Αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ορόσημο με θέα τη θάλασσα της Λεμεσού και είναι λειτουργικά δομημένο σε κομβικό σημείο της πόλης, μπροστά στη θάλασσα, 10 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι και 20 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή καλλιέργειας φρούτων. Τα δύο εντυπωσιακά γιγαντιαία μπουκάλια από μωσαϊκό που φρουρούν την πύλη βρίσκονται ακόμα εκεί περήφανα, τονίζοντας την παρουσία του εργοστασίου με την Art Deco πρόσοψη του.

Η τουρκική εισβολή του 1974 συγκλόνισε την Κύπρο και προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στην εταιρεία. Τα αποθέματα προϊόντων, τα αυτοκίνητα διανομής και όλα τα περιουσιακά στοιχεία στις κατεχόμενες περιοχές κατασχέθηκαν από τις κατοχικές αρχές και μαζί τους χάθηκαν και οι λογαριασμοί πελατών, μαζί με τη μισή αγορά της Κύπρου. Εντούτοις, η επιχειρηματική ευστροφία του ιδρυτή εντόπισε νέες προοπτικές εξαγωγής προϊόντων στις χώρες της Εγγύς και Άπω Ανατολής με αποτέλεσμα η εταιρεία να ανακάμψει. Οι εξαγωγές αναπτύχθηκαν ραγδαίως τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία να εξάγει δεκάδες προϊόντα σε 50 χώρες σε 5 ηπείρους.

 

Σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν την ανέλιξη και ενίσχυση των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΚΕΑΝ, υπήρξαν η αγορά, το 1981, νέας τεχνολογίας ασηπτικής συσκευασίας Tetra Pak για την παραγωγή φυσικών χυμών και φρουτοποτών σε κουτιά του ενός λίτρου και 250 ml που μπήκαν για πρώτη φορά στην κυπριακή αγορά, η υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία N.J.Nichols, το 1986, για την παραγωγή και διανομή στην Κύπρο των προϊόντων VIMTO,  και η αντικατάσταση των γυάλινων μπουκαλιών εμφιάλωσης αναψυκτικών και σκουός με πλαστικά μπουκάλια. Το 2015, πρώτη στην Κύπρο και σε πολλές άλλες αγορές η ΚΕΑΝ παρουσίασε στην αγορά αεριούχες λεμονάδες και πορτοκαλάδες και σκουός με στέβια (0% θερμίδες). 

 

Σήμερα, πέραν της παραγωγής και διανομής των δικών της προϊόντων, η ΚΕΑΝ έχει προχωρήσει σε ενσωμάτωση νέων προϊόντων στον Όμιλο, μέσω των θυγατρικών εταιρειών της (KEAN Trading, KFC Logistics Ltd, Kean Food Link Ltd). Κάποια από αυτά είναι: HEINZ, , KRAFT, HP, L&P, AMOY, VITALIA, FARLEYS, CALVO – τόνος και σαλάτες, Όλυμπος χαλβάς & ταχίνι, GO TAN – νούντολς και σάλτσες, PELLITO NUTS, τα ελληνικά παγωτά ΚΡΙ-ΚΡΙ, τα ελληνικά γιαούρτια ΚΡΙ-ΚΡΙ, Λαγάκης – κατεψυγμένα ψάρια αλιεύματα, MONBAKE GROUP – Berlys,Bellsola, Orio, EUROFRITS, VIČIŪNAI GROUP κ.ά.

 

Η 70χρονη πορεία της ΚΕΑΝ δεν είναι τυχαία. Σηματοδοτεί τη δυναμική παρουσία της εταιρείας στο παρόν και προδιαγράφει την επιτυχή της πορεία στο μέλλον. Η ΚΕΑΝ έχει καθιερωθεί ως ένας καλός και σωστός εργοδότης, συνεργάτης, ανταγωνιστής, πελάτης, και έχει αποδείξει με έργα την ιδιαίτερη ευαισθησία της στην κοινωνία, τα παιδιά, το περιβάλλον. Η μεγάλη εξαγωγική της δραστηριότητα και η διαχρονική της συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη και την οικονομία της Κύπρου την έχουν αναδείξει σε σημείο αναφοράς κυπριακού επιχειρείν.

 

Όσον αφορά στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της, η ΚΕΑΝ εφαρμόζει προγράμματα για την ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά, προωθώντας ποιοτικά προϊόντα με βάση τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, ενώ συνδυάζει την έρευνα αγοράς και τη δημιουργική σκέψη για να κρατήσει το brand μοντέρνο και ανταγωνιστικό και τα προϊόντα πάντα δημοφιλή, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.