Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΟ DOLCE

Ο κτηνίατρος Μαρίνος Νικολάου μαζί με τη δυνατή, καταρτισμένη ομάδα του Animal Health σώζουν και φροντίζουν καθημερινά τα αγαπημένα μας τετράποδα αλλά και αδέσποτα δουλεύοντας ακούραστα και με πάθος.

Γράφει η Μαρίνα Αβραάμ

Φωτογραφίες:Γιώργος Ερέσσιος

 

img0005

Στην υπερσύγχρονη κτηνιατρική κλινική Animal Health στη Λεμεσό, γίνεται καθημερινά λειτούργημα αφού με όρεξη, πραγματικό ενδιαφέρον και ανθρωπιά κτηνίατροι και εργαζομένοι γίνονται οι ήρωες των κατοικιδίων μας. Όλοι μέσα από τις γνώσεις, τα υπερσύγχρονα μέσα που διαθέτουν, την όρεξη και την αγάπη τους για τα ζώα δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό με καθημερινά περιστατικά που γίνονται η απόδειξη της άριστης δουλειάς που διαδραματίζεται.

img0019

Όλο και περισσότερος κόσμος τους εμπιστεύεται κι αυτό φαίνεται κάθε μέρα. Το σημαντικότερο για τον κάθε ένα που κατευθύνεται για κάποιο λόγο στο 24ωρο Animal Health είναι να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά. Κι αυτό το νιώθεις με το που θα περάσεις στο χώρο τους και θα σε υποδεχτούν με χαμόγελο.

img0004

img0058

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο κτηνίατρος Μαρίνος Νικολάου μιλά στο Dolce.com.cy για το Animal Health, τα πλάνα αλλά και την ομάδα του.

Πότε και πώς κατάλαβες ότι ήθελες να γίνεις κτηνίατρος;

Από μικρός με θυμάμαι πάντοτε να  έχω σκύλους και γάτους. Ήμουν πάντα περισσότερο ευαίσθητος με τα ζώα κι έτσι πάντα υπήρχαν κατοικίδια τριγύρω μου.

img0024

Ακούμε συχνά αρκετό κόσμο να λέει πως είναι πιο ευαίσθητος με τα ζώα όπως κι εσύ τώρα. Γιατί νομίζεις;

Τα ζώα δεν θα σε βλάψουν ποτέ κι αυτός είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες.

 

Νομίζεις πως κάποιοι άλλοι λόγοι που ορισμένοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευαίσθητοι απέναντι στα τετράποδα είναι το γεγονός πως είναι αβοήθητα κι επίσης δεν μπορούν να εκφραστούν;

Σίγουρα δεν μπορούν να εκφραστούν και είναι απαραίτητη η ανθρώπινη βοήθεια απέναντι τους.

img0027

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ακούσω την άποψη σου για τους Κύπριους που βασανίζουν ζώα.

Οι Κύπριοι, τα τελευταία χρόνια έχουμε αλλάξει πολύ την νοοτροπία μας απέναντι στα ζώα. Η νέα γενιά έχει τεράστια διαφορά με τους πιο παλιούς. Τους βλέπουμε να ασχολούνται, να προσπαθούν, να ψάχνονται και όταν δεν μένουν ικανοποιημένοι από κάτι να συνεχίζουν να επιμένουν. Είναι πλέον πιο απαιτητικοί και προσπαθούν για το καλύτερο των τετράποδων είτε πρόκειται για τα κατοικίδια τους είτε για αδέσποτα.

img0033

Εσύ ως κτηνίατρος ποιες είναι οι ενέργειες σου για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών;

Μέσα από τα social media αλλά και τα μέσα όπως για παράδειγμα το ραδιόφωνο, προσπαθώ να στέλνω διάφορα μηνύματα. Την τελευταία πενταετία μαθαίνουμε για αρρώστιες στους σκύλους που όμως δεν πρόκειται για νέες ασθένειες. Είναι ασθένειες που υπήρχαν από πάντα απλά τώρα ενημερώνεται ο κόσμος  περισσότερο για αυτές.

ktiniatreio animal health

Τι συμβουλεύεις να έχουν υπόψη τους όσοι έχουν κατοικίδια;

Να τους εμβολιάζουν από παράσιτα γιατί δεν είναι μόνο για το καλό του σκύλου αλλά και των ανθρώπων. Πολλές φορές νομίζουν πως τα εμβόλια που γίνονται είναι για το σκύλο. Αυτό είναι λάθος όμως. Είναι για τον άνθρωπο και τα παιδιά. Η καλή βάση στα ζώα με το φαγητό και τα εμβόλια, είναι ότι καλύτερο για να έχεις υγιή τα ζώα σου και να τα χαρείς για περισσότερα χρόνια. Ότι κάνεις σήμερα, θα το βρεις μπροστά σου στο μέλλον.

img0049

Πες μου κάποιους μύθους και αλήθειες σχετικά με τους σκύλους.

Θα ξεκινήσω με τα Pitbull που θεωρούνται άγρια ράτσα σκύλων. Είναι πολύ ήρεμα, απλά κάποιοι άνθρωποι που τους υιοθετούν προσπαθούν να τους κάνουν άγριους. Ενώ αυτοί οι σκύλοι διαθέτουν τέλειο χαρακτήρα ακόμη κι αν υπάρχουν μωρά στο σπίτι. Το λάθος ξεκινά από τον ιδιοκτήτη και να ξέρεις πως ο σκύλος είναι πάντα ο χαρακτήρας του ιδιοκτήτη του. Ένας άλλος μύθος είναι ότι πρέπει να κυοφορούν μια φορά και μετά να στειρώνονται. Για αυτό γεμίζουμε και με αδέσποτα και τα σκυλάκια σε κάποια ηλικία αρχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας.

img0008

Πότε ξεκίνησε να λειτουργεί το Animal Health;

Ξεκινήσαμε το 2009 κι από τότε συνεχίζουμε δυναμικά με έγνοια μας πάντα το καλύτερο για τα  ζώα.

 

Τι προσφέρετε εδώ στο χώρο του Animal Health;

Για εμένα όλες οι κλινικές προσφέρουν τα καλύτερα. Στην περίπτωση του Animal Health έχω κάνει ένα βήμα παραπέρα με μια μεγάλη επένδυση φέρνοντας εξοπλισμό και μηχανήματα.  Το έχω στο χαρακτήρα μου να θέλω τα καλύτερα. Και βλέπω και τους νέους κτηνιάτρους που έρχονται για να μάθουν και να δουλέψουν εδώ ότι θέλουν να προχωρήσουν σε κάτι ισάξιο κι αυτό είναι καλό γιατί σημαίνει καλύτερο μέλλον και μεγαλύτερες προσδοκίες για όλους μας.

img0014

Μίλησε μου λίγο και για τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που υπάρχει εδώ. 

Υπάρχουν αναλυτές τελευταίας τεχνολογίας που αποτελούν και το μεγάλο μας βοήθημα για να μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς έχει ένας σκύλος ή ένας γάτος. Βλέπουμε τις αναλύσεις, επίσης διαθέτουμε μηχανήματα για γαστροσκόπηση. Κάτι που μπορεί να το χρειαστείς μόνο μια φορά το χρόνο και θέλω όταν το χρειαστώ να υπάρχει στο χώρο μου. Επίσης, διαθέτουμε οδοντιατρικό τμήμα και πάλι για το καλύτερο των κατοικιδίων μας. Προσπαθούμε να παρέχουμε τα πάντα γιατί είναι κάτι που ικανοποιεί και εμάς.

 

Κάποιος που μπορεί να ακούσει ότι παρέχονται όλες αυτές οι υπηρεσίες, μπορεί να φοβηθεί να έρθει γιατί ίσως νομίζει ότι θα πληρώσει αστρονομικό ποσό. Συμβαίνει αυτό;

Οι χρεώσεις μου είναι οι ίδιες όπως ήταν όταν βρισκόμουν σε μικρότερο χώρο με λιγότερα μέσα και εξοπλισμό. Πιο πολύ μας ενδιαφέρει να γίνεται σωστή δουλειά.

img0045

Αισθάνεσαι πως δίπλα σου έχεις και εκπαιδεύεις τους κτηνιάτρους του μέλλοντος;

Ναι υπάρχουν εδώ πολλά νέα παιδιά με όρεξη και διάθεση για να μάθουν. Και στο Animal Health τους δίνω την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάθε περιστατικό, να το μελετήσουν. Τους αφήνω να κάνουν και λάθη γιατί μέσα από αυτά μαθαίνουμε όλοι και γινόμαστε καλύτεροι. Θέλω και επιδιώκω να έχω δίπλα μου ανθρώπους που αγαπούν τα ζώα και μπορούν να τα περιθάλψουν. Χρειάζεται τεράστια υπομονή για να δουλέψεις με τα ζώα. Είμαι χαρούμενος με τα άτομα που βρίσκονται εδώ γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν. Και χωρίς την κατάλληλη ομάδα, δεν μπορείς να πετύχεις τόσα πολλά.

 

Θέλω να μοιραστείς μαζί μου περιστατικά, όχι απαραιτήτως άσχημα, τα οποία σε έχουν σημαδέψει και σε έχουν κάνει και καλύτερο άνθρωπο και πιο καλό κτηνίατρο.

Ένα από τα περιστατικά που με έχουν σημαδέψει είναι το σκυλάκι που έχουν οι κόρες μου. Είναι καρδιοπαθής, είχε χρειαστεί επέμβαση, φέραμε καρδιολόγο από το εξωτερικό, το βοηθήσαμε και είναι καλά. Εγχείρηση καρδιάς σκύλων στην Κύπρο είναι κάτι πολύ δύσκολο το οποίο δεν ακούς συχνά κι όμως το έχουμε κάνει.

 

Έχεις κάποια μελλοντικά πλάνα για το Animal  Health;

Ναι. Βάζω πάντα νέους στόχους και θέλω να προχωρώ. Τώρα, έχω καλέσει καθηγητές από το εξωτερικό οι οποίοι θα έρθουν για να κάνουμε και να μάθουμε κάποια σημαντικά, καινούρια πράγματα όσον αφορά τη χειρουργική στα οποία υστερεί η Κύπρος. Κάθε περίπου 3 μήνες έρχονται από το εξωτερικό για να μας εκπαιδεύσουν.

img0018

Σε γνωρίζουν πολλοί για τη δουλειά σου. Αυτό είναι η επιτυχία για σένα;

Δεν θεωρώ ότι είμαι ο επιτυχημένος κτηνίατρος, θέλω απλά να κάνω τη δουλειά μου.  Επενδύω καθημερινά στο Animal Health  και δουλεύω  αρκετά σκληρά για να φτάσω κι εδώ που είμαι σήμερα και να προχωρήσω.  Στη δουλειά μου είμαι σοβαρός και λόγω της πίεσης αυστηρός κι αυτό κάποιες φορές παρεξηγείται. Προτιμώ να ακούγεται προς τα έξω ότι είμαι αυστηρός αλλά καλός στη δουλειά μου παρά να βγαίνει προς τα έξω οτιδήποτε άλλο.

 

Έρχονται από όλη την Κύπρο για να σε βρουν;

Ναι και από Λευκωσία και από Πάφο. Αρκετός κόσμος μας εμπιστεύεται.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Animal Health είναι και 24ωρο. Επικοινωνούν μαζί σας βράδυ; 

Ναι έχουμε συνέχεια γιατρούς για σοβαρά περιστατικά. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητο σκύλο όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα. Μας έτυχε να κάνουμε και χειρουργείο η ώρα 3 τα ξημερώματα. Όταν πρόκειται για κάτι πραγματικά σοβαρό ανταποκρινόμαστε και ερχόμαστε στην κλινική αμέσως.

 

Η κτηνιατρική κλινική ANIMAL HEALTH βρίσκεται στην Γρίβα Διγενή 130 στη Λεμεσό.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25 583334

Επείγοντα:25 232023

img0069