ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ: ΑΠΟΨΕ Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΒΡΟΧΗ ΑΣΤΕΡΙΩΝ

Ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό θα απολαύσουν όσοι βρεθούν σήμερα στην Κυπερούντα.

Photo by Neale LaSalle from Pexels

Αυτές τις ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, που φέρουν το όνομα Περσείδες.

 

Το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2019 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2019, με καλύτερη ημέρα παρακολούθησης τη σημερινή.

 

Μιλώντας στο SigmaLive o Αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει καθώς η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει  την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle  που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει  στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιό του.

 

Το ακτινοβόλο σημείο ευρίσκεται στο βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ

 

Οι φίλοι του Ουρανού φέτος θα έχουν την ευκαιρία , παράλληλα  με την βροχή των διαττόντων αστέρων , να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία , Κρόνο , τον Αστερισμό του Σκορπιού καθώς και την Σελήνη, όπως σημείωσε.

Με την ευκαιρία αυτή η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα και το Αστεροσχολείο  διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο  του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα , τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019 κατά τις ώρες 9:00μ.μ -11:30 μ.μ.  και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.

 

Όσοι ωστόσο επιλέξουν να απολαύσουν το φαινόμενο από το σπίτι τους, ο κ. Φάκας σημειώνει πως είναι καλό να εντοπίσουμε ένα σημείο χωρίς φώτα, καθώς έτσι θα μπορούμε πιο εύκολα να διακρίνουμε τις περσίδες.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση της Κυπερούντας θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αδικοχαμένης Αγγλοκύπριας Αστροφυσικού Natalie Christopher, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο ενώ βρισκόταν στην Ικαρία.

 

Πηγή: https://www.sigmalive.com/