ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού όταν πρόκειται για τα παιδιά μας

Εάν κάτι σε προβληματίζει, τότε μπορείς ήρεμα να το συζητήσεις με τα παιδιά σου. Να σκέφτεσαι πάντοτε πως εάν δεν τα συμβουλέψεις εσύ, εάν δεν τους επιτρέπεις να σου εκφράζουν το οτιδήποτε γυροφέρνει στο μυαλό τους, τότε, θα κατευθυνθούν κάπου αλλού για συμβουλές. Και ίσως να μην τα καθοδηγήσουν με όλα όσα εσύ ως γονιός μπορείς να τους πεις και να μοιραστείς μαζί τους.

 

Διαβάζουμε για την είδηση που 13χρονη βρίσκεται στο Νοσοκομείο μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Και αυτά συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας με παιδιά που βιάζονται να μεγαλώσουν και θεωρούν ότι το να πιεις αλκοόλ είναι μαγκιά. Με παιδιά που ίσως να νιώθουν κιόλας ότι κανένας δεν μπορεί να τα καταλάβει.

 

Η προσέγγιση είναι το παν και το να μεγαλώνεις παιδιά ήταν ανέκαθεν δύσκολη δουλειά.

 

Προσπάθα να συζητάς το κάθε τι μαζί τους. Ακόμη και εάν δεν συμφωνείς με ότι θα τα ακούσεις να σου λένε, είναι μια καλή αρχή να ξεκινήσετε διάλογο.

Τα παιδιά συχνά παρασύρονται και το να αισθάνονται σίγουρα για τον εαυτό τους είναι μεγάλη υπόθεση.

Να τους μιλάτε για το ότιδήποτε και να προσπαθείτε να τους δίνετε όσες περισσότερες εμπειρίες μπορείτε. Με αυτό τον τρόπο, όταν έρθει η στιγμή να «αποδείξουν» κάτι στην παρέα τους, ίσως να μην το έχουν καν ανάγκη.

Να προσπαθείτε να γνωρίζετε ποιοι είναι οι φίλοι τους. Προσκαλέστε τους στο σπίτι σας. Και μην ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι να θέτετε στα παιδιά όρια από όταν είναι μικρά. Τα χρειάζονται.

Θα έρθει η στιγμή που θα δοκιμάσουν και αλκοόλ. Και όσο παρατραβηγμένο ίσως και να ακουστεί σε κάποιους, γιατί να μην δοκιμάσουν μαζί σας στο σπίτι; Ένα ποτηράκι κρασί για παράδειγμα. Να μην χρειαστεί να το κάνουν μόνοι με τους φίλους τους. Να ξέρουν τις συνέπειες γιατί θα το έχετε συζητήσει στο σπίτι. Να γνωρίζουν και να νιώθουν άνετα να σας μιλούν. Είναι το σημαντικότερο στη μεταξύ σας σχέση.