ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΣΩ ΚΙΛΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΝΟ ΔΙΑΙΤΑΣ

«Πώς να χάσω κιλά πριν τις γιορτές» Η δρ Μαρία Ψωμά εξηγεί πώς γίνεται χωρίς πλάνο δίαιτας

Πώς να βοηθήσεις το σώμα σου, την υγεία σου και να γεμίσεις ενέργεια με βασικές κινήσεις διατροφής.

Οι γιορτές πλησιάζουν και εσύ θέλεις να δείχνεις πιο όμορφη και υγιής από ποτέ. Δες εδώ τι να προσέξεις για να προετοιμαστείς για τις γιορτές και, γιατί όχι, να χάσεις και ορισμένα κιλά.

Πώς να χάσω κιλά πριν τις γιορτές

  1. Φάε ωμά

Αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα. Όλα τα παραπάνω τα λαμβάνεις όταν τρως τα λαχανικά ωμά, τα φρούτα φρέσκα, το ψάρι και το κρέας ή μαριναρισμένο ή carpaccio, δηλαδή ωμό. Ένας ιδανικός τρόπος μαγειρέματος είναι στον ατμό, το οποίο είναι μια ιδανική, γρήγορη και εύκολη λύση.

 

  1. Σνακ που δεν παχαίνουν

Ιδανικά οι ξηροί καρποί: φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια. Πλούσια σε πρωτεΐνη, ίνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες B9 και Ε, ασβέστιο και μαγνήσιο. Συγκεντρώνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που δίνουν ενέργεια και σε κρατάνε σε φόρμα. Δώσε προσοχή στην ποσότητα. Μια χούφτα κλειστή, ανάλατοι, άψητοι ξηροί καρποί, αρκούν για να αντιμετωπίσεις τις λιγούρες.

  1. Ανεπεξέργαστα προϊόντα

Τα επεξεργασμένα, περιέχουν συντηρητικά, κορεσμένα λιπαρά (υδρογονοποιημένα), επεξεργασμένα σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη και αλάτι), τα οποία επιβαρύνουν τον οργανισμό και ενισχύουν την αποθήκευση λίπους. Προτίμησε τα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή, βιολογικά (φρούτα, λαχανικά φρέσκα ή κατεψυγμένα, κρέας, ψάρι, γάλα κατσικίσιο, δημητριακά ανεπεξέργαστα), τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση.

  1. Λαχανικά

Περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για αποτοξίνωση: κάλιο, που βοηθάει στην κατακράτηση, φυτικές ίνες, που απομακρύνουν τις τοξίνες με τα κόπρανα και αντιοξειδωτικά. Οι καλύτερες επιλογές είναι: το πράσο, τα ραπανάκια και το κρεμμύδι.

 

  1. Καλή ενυδάτωση το πρωί

Είναι η ώρα της ημέρας που αποτοξινώνεται το σώμα μέσω των νεφρών και της διούρησης και της αυξημένης κινητικότητας του εντέρου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πιες πράσινο τσάι, μεταλλικό νερό και κατανάλωσε σούπες. Αν νιώσεεις την ανάγκη για χυμό, προτίμησε από λαχανικά και όχι από φρούτα.

 

Το πρωί, εκτός από καλή ενυδάτωση, μπορείς να ενισχύσεις την κινητικότητα του εντέρου με μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς, 50-100 κυκλικές κινήσεις με τις παλάμες σου, στη φορά των δεικτών του ρολογιού αρκούν.

 

  1. Κόψε τη γλουτένη

Είναι «της μόδας» αλλά είναι και αλήθεια. Αν θέλεις να «ξεφουσκώσεις» πραγματικά και να μπεις στο στενό φόρεμά σου, χωρίς να πετάγεται η αντιαισθητική κοιλίτσα, κόψε τη γλουτένη. Βάλε προϊόντα ελεύθερα από γλουτένη (π.χ. ζυμαρικά, ψωμί) ή ρύζι, κινόα, φαγόπυρο στη διατροφή σου.

 

  1. Περιόρισε το αλάτι

Όχι μόνο το επιτραπέζιο, αλλά και ό,τι περιέχει αλάτι (αλμυροί ξηροί καρποί, αλλαντικά, τυριά). Το αλάτι κάνει κατακράτηση. Για γεύση πρόσθεσε μυρωδικά, ρίγανη, μαϊντανό, άνηθο, κ.α. Αν δεν μπορείς χωρίς αλάτι, επίλεξε αλάτι Ιμαλαΐων, που είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

 

  1. Κίνηση

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Όχι μόνο καις θερμίδες αλλά ενεργοποιείς και τα όργανα της αποτοξίνωσης (πνεύμονες, έντερο, συκώτι, επιδερμίδα).

 

1 ώρα ποδήλατο, περπάτημα με μέτρια ταχύτητα και ειδικά σε ένα μέρος μη μολυσμένο (π.χ δάσος ή παραλία), είναι ιδανικό. Τελείωσε πάντα με διατάσεις για να διατηρήσεις την ευλυγισία των μυών.

 

Extra Bonus

Μια σούπα για αποτοξίνωση από την γιαπωνέζικη κουζίνα:

 

Σούπα ιαπωνική για αποτοξίνωση για 2 άτομα

Σόταρε 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, πρόσθεσε 1 λίτρο νερό και άφησέ τα να βράσουν για 15 λεπτά. Πρόσθεσε 1 ραπανάκι καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες και 200γρ. tofu, και βράσε τα για 5 λεπτά. Βγάλ’το από την φωτιά και πρόσθεσε 2 κ.γ. σόγια και πιπέρι.

Πηγή: https://www.missbloom.gr/