ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕΣ ΜΑΝΟΥΛΑ

Η όμορφη στιγμή του θηλασμού είναι μία εικόνα που δεν περιγράφεται. Η μητέρα ακουμπά με αγάπη το παιδί της στο στήθος της και αισθάνεται τη ζεστασιά και την απόλυτη ηρεμία του.

Οποιαδήποτε μαμά μπορεί να αντιληφθεί την υπέροχη αυτή στιγμή και σύνδεση με το νεογέννητο της.

 

Βρήκαμε λοιπόν μερικά από τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τις μαμάδες και σας τα μεταφέρουμε με αγάπη.

 

Ο θηλασμός μπορεί να σε βοηθήσει να διώξεις τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης σου

 

Αν και δεν ισχύει σε όλες, ωστόσο οι πλείστες γυναίκες, μετά από τρεις περίπου μήνες θηλασμού, χάνουν περισσότερο βάρος από τις γυναίκες που δεν κατάφεραν (για προσωπικούς λόγους) να μπουν σε πρόγραμμα θηλασμού. Αυτό όμως δεν πρέπει να σε πτοεί, γιατί μπορείς να ξαναβρείς την καλλίγραμμη σιλουέτα σου, ακόμα και με σωστή διατροφή και άσκηση.

 

Μην ξεχνάς ότι και οι ορμονικές αλλαγές ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμα και την ψυχολογία σου και κατά συνέπεια η απώλεια βάρους να μην είναι ακόμα εφικτή.

 

Το σημαντικό είναι να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που θα σε στηρίζουν ψυχολογικά και θα  σου προσφέρουν αγάπη και σεβασμό, ώστε να είσαι ήρεμη για να φροντίζεις το νεογέννητο σου και να περιποιείσαι και τον εαυτό σου.

 

 

Ο θηλασμός συμβάλει στην επαναφορά του αρχικού μεγέθους της μήτρας σου

 

Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών εγκυμοσύνης, είναι λογικό ότι η μήτρα σου αλλάζει σχήμα και μεγαλώνει. Μετά από τον τοκετό περνά από τη λεγόμενη υποστροφή, δηλαδή από μία διαδικασία που τη βοηθά να επαναφέρει το αρχικό της μέγεθος. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ωκυτοκίνη, μία ορμόνη που αυξάνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού (και της εγκυμοσύνης) συμβάλλοντας κι αυτή στην επαναφορά του αρχικού της σχήματος.

 

Ο θηλασμός μειώνει τα περιστατικά επιλόχειας κατάθλιψης

 

Πολλές φορές ακούμε ότι κάποιες μανούλες βιώνουν ή έχουν συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης, μετά από τον τοκετό. Συνήθως είναι οι γυναίκες που για δικούς τους λόγους δεν ήταν σε θέση να θηλάσουν το μωρό τους ή αντιμετωπίζουν κάποια ζητήματα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Όταν ξεκινάς το πρόγραμμα θηλασμού αυξάνεται η ωκυτοκίνη, μία ορμόνη που συμβάλει στη μείωση του άγχους. Συνήθως λοιπόν οι γυναίκες που θηλάζουν δεν ταλαιπωρούνται από την επιλόχεια κατάθλιψη.

 

Ο θηλασμός μειώνει τους κινδύνους εμφάνισης ασθενειών

 

Οι μητέρες που θηλάζουν το παιδί τους για περίοδο άνω των δώδεκα μηνών, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στήθος και τις ωοθήκες τους.

 

Όσες συνεχίσουν το πρόγραμμα θηλασμού για 1-2 χρόνια έχουν και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (τύπου 2), υψηλής αρτηριακής πίεσης, αρθρίτιδας και καρδιακών παθήσεων.

 

Σημ.: Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι ενδεικτικές για να σου δώσουμε μία “γεύση” από τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στις μητέρες. Ο Γυναικολόγος σου μπορεί να σε ενημερώσει πλήρως και να σου δώσει τις συμβουλές του.

 

Πηγή: https://www.diatrofi.gr/bri-i/thilasmos/