ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ; ΔΕΣ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ

Δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι τα πρωινά; Ερευνητές αποκαλύπτουν την ύπουλη πάθηση με τις σοβαρές προεκτάσεις

Φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κοιμηθείς το βράδυ και δεν είναι εύκολο να σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι.

 

Ωστόσο, όσες ώρες και αν έχεις κοιμηθεί, το ξυπνητήρι είναι ο χειρότερος εχθρός σου.

 

Ολοι λατρεύουμε τον ύπνο και όταν χτυπάει το ξυπνητήρι, θέλουμε να το κλείσουμε και να γυρίσουμε πλευρό.

 

Ο ύπνος έχει κυρίαρχο ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και στα επίπεδα της ενέργειάς σου μέσα στην ημέρα. Πόσες φορές έχεις ακούσει φίλους να παραπονιούνται ότι τους λείπει ύπνος ή ότι δυσκολεύονται να σηκωθούν κάθε πρωί; Μπορεί μάλιστα να είσαι και εσύ μία από αυτούς.

 

Το κρεβάτι σου είναι ζεστό και δεν θέλεις με τίποτα να αποχωριστείς το πάπλωμα. Δεν είναι κακό να θέλεις να μείνεις λίγο περισσότερο στο κρεβάτι, ιδίως τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Ωστόσο οι ερευνητές βρήκαν ότι κάποιοι που δυσκολεύονται να σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι τους έχουν μια πάθηση που ονομάζεται clinomania (κλινομανία) ή dysania.

 

Η κλινομανία ουσιαστικά είναι η εμμονή με τον ύπνο. Ενας εθισμός με το κρεβάτι σου. Με άλλα λόγια, είναι ο έρωτας για το μαξιλάρι και το πάπλωμά σου.

 

Για τον κλινομανή, η επιθυμία να μείνει στο κρεβάτι είναι συντριπτική και ακαταμάχητη και θα μπορούσε να συνεχιστεί για μέρες ολόκληρες, ιδιαίτερα όταν βρέχει ή χιονίζει.

 

Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δημιουργεί στους πάσχοντες μια μορφή εθισμού με το κρεβάτι τους.

 

Οπως αναφέρει η βρετανική Mirror αυτή η πάθηση συχνά σχετίζεται με θέματα ψυχικής υγείας, καθώς και με θέματα άγχους και κατάθλιψης.

 

Επίσης κάποιοι παρουσίασαν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μία κατάσταση με βασικό χαρακτηριστικό την εξουθενωτική κούραση.

Πηγή: http://www.bovary.gr/