Η ΑΝΝΑ ΚΟΣΜΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ 15Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας Άννα Κοσμά, μιλά στο Dolce για το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που θα πραγματοποιηθεί για 15η συνεχόμενη χρονιά.

«Η φετινή διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το  Κοινοτικό Συμβούλιο Αλαμινού. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2018 από τις 3:00μ.μ – 9:00μ.μ. Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη».

 

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η διατήρηση, η προβολή και η προώθηση της Παραδοσιακής Κουλτούρας του τόπου μας, στηρίζοντας έτσι τις γυναίκες της υπαίθρου μας. 

 

«Είναι μια εκδήλωση Παγκύπριας εμβέλειας και πραγματοποιείται με απόλυτη επιτυχία εδώ και 14 χρόνια, ενώ προσελκύει  πέραν των 10.000 ατόμων και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που είναι αφιερωμένη εξ’ ολοκλήρου στην Παράδοση, τον πολιτισμό και κατ επέκταση τη γαστρονομία του τόπου μας. Στο Φεστιβάλ φιλοξενούνται πολλά εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων έτσι ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν την παράδοση και την κουλτούρα του τόπου μας με βιωματικό τρόπο».

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας είναι καινοτόμο μιας και  κάθε χρόνο έχει διαφορετικό ύφος και θεματική, πάντα όμως βασισμένο στην παράδοση! Η καινοτομία του εστιάζεται στο ότι έχει σταθερή ημερομηνία και κάθε χρόνο φιλοξενείται από διαφορετική κοινότητα και αυτό του δίνει άλλο χαρακτήρα. Μέσω του φεστιβάλ γίνεται προσπάθεια ανάδειξης του παραδοσιακού χαρακτήρα της κοινότητας που το φιλοξενεί.

Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στην κοινότητα Αλαμινού, μια  καθαρά αγροτική κοινότητα όπου οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία και ιδιαίτερα την παραγωγή λαχανικών.

Το 15ο Φεστιβάλ παραδοσιακής Κουλτούρας έχει θέμα τα σιροπιαστά εδέσματα του τόπου μας. Στα περίπτερα επίδειξης και γευσιγνωσίας το καττιμέρι, τα δάκτυλα των κυριών, οι πισίες με το μέλι θα έχουν την τιμητική τους.

Παράλληλα ο αγαπημένος Σεφ Χρίστος Χριστοδούλου  θα παρουσιάσει δημιουργικές συνταγές με τοπικά  προϊόντα.

Φέτος για πρώτη φορά θα συμμετέχουν με ξεχωριστά περίπτερα οι κοινότητες Αγγλισίδων, Αγίου Θεοδώρου, Κοφίνου και ο δήμος Λευκάρων. Στα περίπτερα θα εκθέτουν και θα επιδεικνύουν τα τοπικά τους προϊόντα όπως τα ελαιοκομικά, τα διάφορα είδη ζυμαρικών, τα ιδιαίτερα προϊόντα κατεχόμενων περιοχών καθώς και το Λευκαρίτικο κέντημα.