Ο γιατρός που χειρούργησε αφιλοκερδώς 30 καρδιές στην Αφρική

Περισσότερες από 30 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποίησε μέσα σε διάστημα μόλις δυο εβδομάδων, αφιλοκερδώς και με μεγάλη επιτυχία, σε κατοίκους της Μαυρικίου της Αφρικής μόνο έναν υποτυπώδη εξοπλισμό ο Κυριάκος Αναστασιάδης.

Πρόκειται για τον Ελληνα καθηγητή της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καρδιοχειρουργό Κυριάκο Αναστασιάδη. Για την προσφορά του αυτή, ο κ. Αναστασιάδης θα τιμηθεί με το Βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς, το οποίο θα του απονεμηθεί στις 18 Μαΐου (19.30), στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

 

«Ο Μαυρίκιος είναι μια χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής, η οποία είναι δεύτερη στο κόσμο σε παραγωγή ζάχαρης, μετά τις Μπαχάμες. Το 95% της έκτασής της είναι φυτείες ζαχαροκάλαμου. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στον πληθυσμό. Μάλλον θα πρέπει να έγινε κάποια μετάλλαξη στα γονίδια των κατοίκων του, οι περισσότεροι από τους οποίους από την ηλικία των 17 ετών εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη και μέχρι την ηλικία των 30 σε έναν μεγάλο αριθμό εκδηλώνεται στεφανιαία νόσος, που οφείλεται κυρίως στην πρώιμη εκδήλωση και επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη.

 

Για αυτό τον λόγο, στον Μαυρίκιο υπήρχε μεγάλο πρόβλημα για εγχειρήσεις καρδιάς» επισήμανε ο κ Αναστασιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη βράβευσή του. Εξηγώντας το πώς βρέθηκε στον Μαυρίκιο, ανέφερε ότι το 1992 ο διάσημος καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής, Μαγκντί Γιακούμπ, είχε δημιουργήσει ένα Κέντρο στο νοσοκομείο του Παμπλεμούς (Pamplemousses) στον Μαυρίκιο και κατά διαστήματα έκανε εκεί επεμβάσεις.

 

Τα τελευταία χρόνια ένα καρδιοχειρουργός έκανε, στο νοσοκομείο αυτό, απλές επεμβάσεις στεφανιαίας παράκαμψης (δηλαδή by pass και κάποιες βαλβίδες), ενώ για την αντιμετώπιση των βαριών περιστατικών είχαν γίνει συμφωνίες με τη Νότια Αφρική και τη Γαλλία. «Κάποια στιγμή, επειδή με γνώριζαν, μου πρότειναν να πάω να αντιμετωπίσω κάποια περιστατικά. Έτσι πήγα μία φορά μόνο, το 2012, και έμεινα δύο εβδομάδες. Κάθε ημέρα χειρουργούσα δύο με τρεις ασθενείς. Πρέπει να έχω χειρουργήσει περισσότερους από 30. Εκτός από τις επεμβάσεις εκπαίδευσα τους γιατρούς και το προσωπικό. Επειδή έμειναν ικανοποιημένοι, με βράβευσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου του Παμπλεμούς. Φέτος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας του Μαυρικίου μου πρότεινε να κάνουμε κάποιου είδους συνεργασία» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/416514/kyriakos-anastasiadis-o-giatros-poy-heiroyrgise-afilokerdos-30-kardies-stin-afriki#ixzz5FeIIiDR6