ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ… ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ!

Η χρήση καλλυντικών που περιέχουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί μελλοντικά

Με τον κίνδυνο της παχυσαρκίας μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα τα παιδιά των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούν συγκεκριμένα καλλυντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

 

Συγκεκριμένα, υπεύθυνες θεωρούνται κάποιες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης για το σώμα, τα parabens.

Πλήθος ερευνών έχει αποδείξει πως ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό των parabens, η μίμηση της δράσης των οιστρογόνων, εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των ορμονών.

 

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανίχνευσαν parabens σε δείγμα ούρων 629 εγκύων, οι οποίες χρησιμοποιούσαν προϊόντα με parabens που δεν απαιτούν ξέβγαλμα σε καθημερινή βάση, όπως καλλυντικά, λοσιόν σώματος ή ενυδατικές κρέμες προσώπου.

 

Τα αποτέλεσμα έδειξαν πως όσο αυξανόταν η παρουσία parabens στα ούρα, πολλαπλασιάζονταν οι πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί από την ηλικία των οκτώ ετών ήδη. Ειδικότερα, το paraben butylparaben, φάνηκε να διπλασιάζει το ενδεχόμενο παχυσαρκίας, με τα κορίτσια να κινδυνεύουν περισσότερο σε σύγκριση με τα αγόρια

 

Τα ευρήματα της νέας έρευνας δεν έτυχαν καθολικής αποδοχής, καθώς, σύμφωνα με την Irina Lehmann, ερευνήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, δεν αποδεικνύουν επαρκώς ότι τα parabens είναι υπαίτια της παχυσαρκίας, αλλά μία σειρά παραγόντων όπως η απουσία άσκησης και η υπερκατανάλωση θερμίδων, διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο.

 

Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη έρχεται να προστεθεί στον σημαντικό αριθμό ερευνών που έχουν συνδέσει τη χρήση χημικών ουσιών που θεωρούνται ορμονικοί δαταράκτες  με τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, τόνισε η Eva Tanner, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή Icahn της Νέας Υόρκης.

 

Επιπλέον, για πρώτη φορά, παράλληλα με τη μέτρηση parabens στα ούρα των γυναικών, οι ερευνητές προσάρμοσαν το πείραμα σε ποντίκια, εκθέτοντας ομάδα πειραματόζωων στην ουσία butylparaben, σε επίπεδα αντίστοιχα με τα υψηλότερα που είχαν ανιχνευτεί στα ούρα των εγκύων γυναικών.

 

Πράγματι, τα θηλυκά ποντίκια από μητέρες που είχαν εκτεθεί στη χημική ουσία αύξησαν το λίπος τους περισσότερο σε σχέση με τους απογόνους των καθαρών από την ουσία ποντικιών.

 

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, τα θηλυκά ποντίκια από την πρώτη ομάδα έδειξαν φάνηκαν να καταναλώνουν περισσότερη τροφή. Επιπλέον, εμφάνισαν ενδείξεις μεταβολής στη δραστηριότητα ενός γονιδίου με την ονομασία POMC, το οποίο συντελεί στη ρύθμιση της όρεξης.

 

Τέλος, σύμφωνα με την επιστήμονα Irina Lehmann, πέρα από τα προϊόντα ομορφιάς, η υψηλή συσσώρευση parabens στα ούρα μπορεί να οφείλεται σε περισσότερες πηγές, όπως φαρμακευτικά προϊόντα ή τρόφιμα με συντηρητικά. Για τον λόγο αυτό, συστήνει σε εγκύους και μητέρες που θηλάζουν να χρησιμοποιούν προϊόντα χωρίς parabens.

Πηγή: https://ygeiamou.gr/