“ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ 10 ΕΤΩΝ”

Είσαι μητέρα ενός 10χρονου παιδιού και ανακαλύπτεις ότι το σπλάχνο σου… δεν ξέρει να διαβάζει.

Μην αγχώνεσαι και προσπάθησε να παραμείνεις ήρεμη. Αφού ξέρω ότι είσαι δυνατή γυναίκα, έτσι μην αρχίσεις να τρομοκρατείσαι και να απελπίζεσαι. Νομίζω άργησες λιγάκι να το αντιληφθείς… και αυτό σου το λέω με πολλή αγάπη και σεβασμό. Δεν θέλω να με παρεξηγήσεις, ούτε να σκεφτείς ότι σε ειρωνεύομαι ή ότι ανακατεύομαι στα ενδοοικογενειακά σου ζητήματα…

 

Με καλείς στο τηλέφωνο η ώρα 12 τη νύχτα για να μου ανακοινώσεις ότι το παιδάκι σου δεν είναι σε θέση να διαβάσει ολόκληρη πρόταση… Ξεκινάς απανωτές ερωτήσεις και… για να λέμε και την αλήθεια, δεν περιμένεις να σου απαντήσω, σωστά; “Γιατί δεν ξέρει να διαβάζει;”, “Πού έκανα λάθος;”, “Εγώ φταίω που δεν το αντιλήφθηκα πιο νωρίς…”. Αυτές είναι μερικές από τις ερωτησούλες που μου πέταξες χθες βράδυ και επαναλάμβανες ανά δεκάλεπτο. Δεν είμαι υπερβολική, αλλά ναι, έλεγες και ξαναέλεγες τα ίδια φιλενάδα μου. Λες και παραμιλούσες…

 

Σε δικαιολογώ. Ήσουν και είσαι αρκετά αναστατωμένη, αλλά δες τι κάνεις από τώρα και στο εξής. Δεν θα βάλεις το παιδί σου σε τιμωρία, ούτε θα αρχίσεις να του ρίχνεις κατηγορίες. Θυμήσου ότι τόσο καιρό δούλευες μέχρι αργά και δεν επέβλεπες την πρόοδο του. Έλεγες ότι δεν είχες χρόνο κι ότι ήσουν ήσυχη που καθόταν με τους ηλικιωμένους γονείς σου και διάβαζε. Μην τα βάλεις τώρα με τον πατέρα και τη μητέρα σου. Πες τους κι ένα ευχαριστώ που βοηθούσαν αυτό το παιδί να διαβάσει τα μαθήματα του… Όσες γνώσεις κι αν έχουν, η καλή τους πρόθεση μετρά.

 

Τώρα κοίτα μπροστά και βρες ένα τρόπο να βοηθήσεις το παιδί. Μία καλή ιδέα είναι να γνωρίσεις, επιτέλους, τη δασκάλα του και να ρωτήσεις για τη μέχρι τώρα πρόοδο του και τις ενδεχόμενες ελλείψεις του. Μη διστάσεις να προσλάβεις και μία εκπαιδευτικό για να το βοηθά στο απογευματινό διάβασμα (κυρίως τις ώρες που θα είσαι και η ίδια στο σπίτι). Πρέπει να αρχίσεις να επιβλέπεις την πρόοδο του, διακριτικά και ήρεμα. Όλα μπορούν να διορθωθούν, αν προσεγγίσεις αυτό το ευαίσθητο θέμα με τον κατάλληλο τρόπο.

 

Αν οι ιδέες μου δεν σε ικανοποιούν, ζήτησε συμβουλές από ένα ειδικό Παιδοψυχολόγο για να σου πει τι να κάνεις σε αρχικό στάδιο. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς ότι πρέπει να είσαι ήρεμη και να μην αντιδράς κάνοντας βιαστικές κινήσεις και ξεστομίζοντας βαριά λόγια (για τα οποία είμαι σίγουρη ότι θα μετανιώσεις).