ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜΥΡΙΑ ΜΟΥΡΙΔΟΥ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Τα χρονόμετρα, τα ρολόγια, τα ημερολόγια και τα προγράμματα κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Όλα κινούνται βάσει χρονοδιαγραμμάτων! Παντού η ώρα, παντού και ο υπολογισμός της. Η ζωή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ρολόι. Ο μέσος σημερινός άνθρωπος περιφέρεται μέσα στα προκαθορισμένα στενά όρια του χρονικού προγραμματισμού και συχνά περιγράφει τη ζωή του πιεστική, κινούμενη μέσα σε μια ανιαρή ρουτίνα. Ένα κουραστικό και μονότονο μαγγανοπήγαδο.

Σίγουρα το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα βοηθούν τον άνθρωπο να «προχωράει». Το πρόγραμμα όμως απαιτεί και κάποια χαλαρότητα κι απόλαυση των καταστάσεων της ζωής, γιατί η ζωή είναι στιγμές!

Εάν χαλαρώσουμε λιγάκι, αισθανόμαστε ότι είμαστε αποτυχημένοι. Στην ίδια αρένα, βέβαια, τοποθετήσαμε και τα παιδιά μας, νομιζόμενοι ότι έτσι θα προοδεύσουν. Έτσι, όμως, δεν τους δίνουμε ανάσα. Έχουν καταντήσει πιόνια των γονικών επιθυμιών και παρεμποδίζονται έτσι να είναι χαρούμενα παιδιά. Μικροί και μεγάλοι, λοιπόν, ακολουθούμε τα «πρέπει» για μια επιτυχημένη πορεία ζωής.

Δεν επιτρέπουμε στο μυαλό μας να χαλαρώσει, γιατί θα χάσουμε το τρένο… Ποιο τρένο; Μήπως τελικά όλα είναι τεχνάσματα που φθείρουν τον εγκέφαλό μας; Η υπερφόρτωση του μυαλού μπορεί να επιφέρει ψυχικές ασθένειες, ακόμα και στα μικρά παιδιά. Το 50% της ανθρωπότητας, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχει έρθει αντιμέτωπο με θέματα άγχους και κατάθλιψης.

Ο χρόνος κυλά, εμείς τρέχουμε κι η ζωή φεύγει… Ας μην είναι αργά όταν το αντιληφθούμε… Ας ξεκινήσουμε από τώρα να ζούμε τη ζωή μας. Ας απολαύσουμε τα παιδιά μας, τους καρπούς των κόπων μας, τα νιάτα μας, τις κλίσεις μας στη ζωή, την ομορφιά της φύσης, την υγεία, την οικογένειά μας… Ας εκτιμήσουμε το θαύμα να ζει κανείς! Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει και να περιθωριοποιήσει τα πρέπει που καλουπώνουν και περιορίζουν την πνευματική και κοινωνική μας ανάπτυξη…

 

Ας κάνουμε αυτό που αγαπάμε ακολουθώντας την καρδιά μας, χωρίς να αφήσουμε απωθημένα. Το ένστικτο δεν απογοητεύει ποτέ.

Ας δώσουμε αγάπη σε οτιδήποτε γύρω μας, γιατί η αγάπη θεραπεύει το νου, το πνεύμα και το σώμα.

Ας αξιολογήσουμε την κατάσταση της ζωής μας πιο θετικά και αισιόδοξα.

Ας εκφραστούμε πιο ελεύθερα, γιατί αυτή την ελευθερία την αναζητεί ο νους αλλά και η καρδιά μας.

Ας κοινωνικοποιηθούμε. Ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον.

Ας τερματίσουμε τη σύγκριση, γιατί μας αποξενώνει από το είναι μας και μας απομακρύνει από την κατάκτηση μιας χαρούμενης ζωής.

Ας πλησιάσουμε τη φύση, που θα μας χαλαρώσει.

Ας ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας κι ας οργανώσουμε το χρόνο μας επιτρέποντας περισσότερη χαλαρότητα στην καθημερινότητά μας.

Ας βρούμε το χαμένο, καλό, ήρεμο, αισιόδοξο εαυτό μας.

Ας είναι το νέο έτος αφετηρία μιας δημιουργικής εποχής.

Από το website της ψυχολόγου https://marangoumyria.wordpress.com/ όπου θα διαβάσεις όλα όσα σε ενδιαφέρουν και θα βελτιώσουν τη ζωή και τις σχέσεις σου