3 ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ «ΟΧΙ» ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΜΩΡΑ ΜΑΣ

Τρεις γυναίκες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, τρεις ξαδέρφες με παιδιά σε διαφορετικές ηλικίες, μας απαντούν γιατί τα «Όχι» που λέμε στα παιδιά μας τα βοηθούν όσο δεν μπορείς να φανταστείς στην εξέλιξη τους.

Μαρίνα Αβραάμ, Δημοσιογράφος

Το «όχι» στα παιδιά προσφέρει σταθερότητα. Είμαι η μητέρα τους και εγώ γνωρίζω καλύτερα πόσο σημαντικά είναι τα όρια που θα τους θέσω σήμερα και τα οποία θα τους φανούν χρήσιμα στην πορεία της ζωής τους. «Όχι», δεν σημαίνει δεν σε αγαπώ. Σημαίνει ότι υπάρχει πάντα κάποιος λόγος πίσω από αυτό. Επειδή θέλω να μάθουν να αντιστέκονται και να μπορούν μεγαλώνοντας να βάζουν όρια στον εαυτό τους. Το όχι τους προσφέρει τη σταθερότητα που χρειάζονται. Και το σημαντικότερο είναι να τους εξηγείς το λόγο που το είπες,  οπόταν να υπάρχει επικοινωνία και να μπορούν να διακρίνουν και τα ίδια ότι η μητέρα τους, νοιάζεται πραγματικά για αυτά και δεν λέει όχι γιατί δεν αρέσει κάτι στην ίδια.

 

Μαρίνα Φραγκεσκίδου, Συγγραφέας

Η συνέπεια δομεί την εμπιστοσύνη. Αν λέμε σε κάτι όχι και το κρατάμε μέχρι τέλους τότε θα ξέρουν οτι κάθε φορά το δικό μας όχι θα είναι όχι. Προσοχή όμως δεν λέμε όχι απλά για να το λέμε, θεωρώ πως πρέπει να εξηγούμε και το λόγο στα παιδιά  για να μπορούν να το κατανοήσουν».

 

Μαρία Ιωάννου, Υπάλληλος σε Ναυτιλιακή Εταιρεία  

Η αλήθεια σπάνια λέω όχι και αυτό γιατί προτιμώ να μιλώ μαζί με την κόρη μου και να της εξηγώ όταν θέλει κάτι.Όταν όμως είναι η ώρα να ακούσει το «Όχι», τότε χωρίς φωνές θα προσπαθήσω να το τηρήσω.