ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΤΑ 10 ΚΡΥΦΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ

Η κατάθλιψη επηρεάζει 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και κάνει τις καθημερινές εργασίες πιο δύσκολες.

Και μπορεί κάποια συμπτώματα να είναι γνωστά, όμως, υπάρχουν και κάποια, τα “κρυφά” που δεν τα γνωρίζουν όλοι και δύσκολα θα τα συσχετίσουν με την κατάθλιψη.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail έφερε στο προσκήνιο τα 10 κρυφά συμπτώματα της κατάθλιψης που εφόσον διαγνωστούν έγκαιρα μπορεί και η θεραπεία να είναι άμεση και να γίνει πιο αποτελεσματική. Δείτε ποια είναι αυτά:

 

Μεταβολή στην όρεξη

Μια ακούσια αλλαγή στην όρεξη μπορεί να προκληθεί από κατάθλιψη. Είτε κάποιος αρχίζει να τρώει λιγότερο και να χάνει βάρος, είτε αρχίζει να τρώει πάρα πολύ και να παίρνει βάρος. Επίσης, πολλοί χάνουν το ενδιαφέρον τους για την απόλαυση του φαγητού.

 

Χαμηλή λίμπιντο

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή. Στην πραγματικότητα, το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη έχουν βρεθεί ότι προκαλούν χαμηλότερη λίμπιντο, σύμφωνα με το NHS. Οι ανισορροπίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, σχετίζονται με την κατάθλιψη και πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο σε αυτή την αλλαγή στη σεξουαλική ορμή, λένε οι ειδικοί.

 

Μια χαμηλή λίμπιντο μπορεί επίσης να είναι η παρενέργεια ορισμένων αντικαταθλιπτικών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας της Βρετανίας.

Διαταραχές ύπνου

Ο κακός ύπνος μπορεί να σας αφήσει ευάλωτους στα πιο σκοτεινά βάθη της κατάθλιψης, λένε οι επιστήμονες. Δεν διαταράσσει μόνο τον ύπνο σας και προκαλεί αϋπνία, μπορεί επίσης να σας κάνει να θέλετε να κοιμάστε όλη την ώρα.

 

Νωχελικές κινήσεις

Τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν και κινήσεις πιο αργές από τις συνηθισμένες. Τόσο πολύ που μπορεί να κάνει δύσκολα ακόμη και το ντους ή το βούρτσισμα των δοντιών σας και το μαγείρεμα. Το NHS λέει επίσης ότι μπορεί να κάνει τους πάσχοντες να μιλούν πιο αργά. Είναι γνωστή ιατρικά ως ψυχοκινητική καθυστέρηση.

 

Παραμέληση χόμπι

Η έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε σας ενθουσίαζαν, συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη. Το NHS λέει ότι η ασθένεια μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην έχουν κανένα κίνητρο, κανένα ενδιαφέρον για τα πράγματα και έλλειψη απόλαυσης από τη ζωή.

 

Αποφεύγετε τους φίλους σας

Ακριβώς όπως χάνετε το ενδιαφέρον σας για χόμπι που κάποτε αγαπούσατε, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να σας κάνει να θέλετε να απομονωθείτε μακριά από τους φίλους σας. Η αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων που συνήθως απολαμβάνετε και το αίσθημα απομόνωσης ή αδυναμίας να σχετιστείτε με άλλους ανθρώπους συνδέεται με την κατάθλιψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ https://www.infowoman.gr/