ΠΩΣ Η ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

8 κρυμμένα στοιχεία της προσώπικότητας μας που αποκαλύπτονται από την… ακαταστασία μας!

Το αν σας αρέσει ή όχι να καθαρίζετε το σπίτι, είναι κάτι περισσότερο από μια προσωπική ιδιορρυθμία, αφού μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά για κάποιον μόνο από τον τρόπο που τακτοποιεί την ντουλάπα του, οργανώνει τον χώρο του ή καθαρίζει τον νεροχύτη του. Μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειές, αποκαλύπτουν στοιχεία της προσωπικότητάς μας ή ακόμα και… ψυχολογικά προβλήματα που κουβαλάμε!

 

Εντοπίστε τη δική σας αχίλλειο πτέρνα στην τακτοποίηση του σπιτιού, και δείτε τι κρύβει:

 

Κρύβετε τα πράγματά σας σε ντουλάπες και συρτάρια για να μην φαίνονται

Μπορεί το σπίτι σας να φαίνεται πάντα καθαρό και τακτοποιημένο, αλλά εάν κάποιος ανοίξει την ντουλάπα του διαδρόμου ή ένα ξεχασμένο συρτάρι της κουζίνας, θα βρει μέσα από σπασμένα ψαλίδια μέχρι χαλασμένες πιστωτικές και τσαλακωμένα ρούχα. Αυτό σημαίνει πως σας νοιάζει πολύ η γνώμη των άλλων. Θέλετε να δείχνετε πάντα την καλύτερη πλευρά του εαυτού σας και συχνά προσπαθείτε να εντυπωσιάζετε τους γύρω σας. Όπως είναι ευκολότερο για εσάς να κρύβετε αντί να ξεκαθαρίζετε και να πετάτε τα παλιά και άχρηστα πράγματα, έτσι σας είναι και ευκολότερο να φτιάχνετε μια ελκυστική αντί για μια αληθινή εικόνα για τον εαυτό σας.

 

Έχετε πάντα ακατάστατο γραφείο

Ο χώρος εργασίας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του σπιτιού από άποψη ψυχολογίας. Μερικοί άνθρωποι ταξινομούν και αρχειοθετούν τα πάντα σε φακέλους και συρτάρια, ενώ άλλοι αφήνουν τα πάντα ακατάστατα και σκονισμένα. Εάν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, γνωρίζετε καλά πως, παρά την ακαταστασία, μπορείτε να δουλεύετε και να βρίσκετε εύκολα αυτό που χρειάζεστε. Για την προσωπικότητά σας, αυτό σημαίνει πως ναι μεν έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση, αλλά είστε και λίγο… ανώριμος. Επίσης, είστε ένας δημιουργικός άνθρωπος με ασυνήθιστες ιδέες!

 

Έχετε λερωμένη κουζίνα

Η κουζίνα, υποτίθεται πως πρέπει να είναι το πιο καθαρό δωμάτιο του σπιτιού αφού εκεί μαγειρεύουμε και τρώμε. Τα υπολείμματα λαδιού, τα λεκιασμένα ποτήρια ή τα βρώμικα μαχαιροπίρουνα δεν χαλάνε απλά την αισθητική μας, αλλά βάζουν και σε κίνδυνο την υγεία μας. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους νοιάζει εάν η κουζίνα τους είναι βρώμικη. Αυτό δεν συνδέεται απαραίτητα με τεμπελιά. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν πως η αδιαφορία για καθαριότητα και καλή υγιεινή, είναι δείγμα κατάθλιψης και γενικότερης αδιαφορίας για την ίδια τη ζωή.  Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, είναι πιθανό να μην εκτιμάτε τον εαυτό σας και να νιώθετε πως δεν αξίζετε ένα καθαρό περιβάλλον.  Η καθαριότητα, όμως, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την κατάθλιψη. Μήπως να κάνατε μια προσπάθεια;

 

Το καλάθι με τα άπλυτα ρούχα, ο κάδος σκουπιδιών ή ο νεροχύτης είναι πάντα γεμάτα

Εάν η αδιαφορία σας δεν περιορίζεται στην κουζίνα αλλά έχετε πάντα άπλυτα ρούχα και συλλογή από σακούλες σκουπιδιών στο μπαλκόνι, τότε το ευάλωτο σημείο σας είναι η αναβλητικότητα. Ενώ είναι ευκολότερο να κάνουμε κάθε μέρα λίγες δουλειές για να μην μαζεύονται, εσείς λειτουργείτε αντίστροφα! Μπορείτε να βρείτε πολλές δικαιολογίες όπως την κούραση ή την έλλειψη χρόνου για να αποφύγετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Ένα πρωί, όμως, σηκώνεστε από το κρεβάτι και συνειδητοποιείτε πως πρέπει να αφιερώσετε το υπόλοιπο 24ωρο για να συμμαζέψετε το σπίτι…

 

Έχετε βρώμικο μπάνιο

Εάν το καλοσκεφτείτε, το μπάνιο είναι ένα από τα σημαντικότερα δωμάτια σε ένα σπίτι. Εκεί κάνεις μπάνιο, πλένεις τα δόντια σου, χαλαρώνεις και περνάς χρόνο με τον εαυτό σου. Είναι γεμάτο με μπουκαλάκια που μυρίζουν όμορφα, αιθέρια έλαια και άλατα ή κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα. Όλοι θέλουμε το μπάνιο μας να είναι καθαρό, τακτοποιημένο και να μυρίζει όμορφα. Ή μάλλον, σχεδόν όλοι… Εάν το μπάνιο σας είναι τις περισσότερες φορές βρώμικο χωρίς άπειρα μπουκαλάκια που μυρίζουν όμορφα, τότε μάλλον δεν νοιάζεστε ιδιαίτερα ούτε για την εμφάνιση αλλά ούτε και για την άνεσή σας. Ίσως το καθημερινό σας άγχος είναι τόσο που δεν σας ενδιαφέρει να μυρίζετε όμορφα ή να φαίνεστε περιποιημένος.

 

Δεν ανακαινίζετε / επιδιορθώνετε τις ζημιές του σπιτιού σας

Κάποιοι άνθρωποι περνούν μήνες ή και χρόνια σε σπίτια που τρέχει η βρύση, έχει ξεφτίσει η ταπετσαρία ή έχει χαλάσει ο απορροφητήρας. Αυτοί οι άνθρωποι, αντιμετωπίζουν συχνά την κατάστασή τους ως προσωρινή και πάντα σχεδιάζουν να αλλάξουν σπίτι, δουλειά, πόλη και ζωή! Επειδή, όμως, ουδέν μονιμότερου του προσωρινού, μπορεί να περάσουν και δεκαετίες μέσα σε ένα μη λειτουργικό σπίτι. Εάν αναγνωρίσατε ήδη τον εαυτό σας, τότε μάλλον ζείτε σε ένα τέλειο μέλλον, ενώ αντιμετωπίζετε το παρόν σαν μια τεράστια ταλαιπωρία που ανέχεστε. Το θέμα, όμως, είναι πως δεν κάνετε κάτι για να το αλλάξετε. Δεν έχετε κάποιο πλάνο αλλά ελπίζετε συνεχώς πως κάποιος άλλος θα εμφανισθεί ως από μηχανής θεός και θα σας χαρίσει τον παράδεισο. Θα πρέπει να θυμάστε, όμως, πως συν Αθηνά και χείρα κίνει!

 

Έχετε πάρα πολλά πράγματα

Για μερικούς ανθρώπους, είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστούν τα πράγματα που αγαπούν, ακόμα κι αν αυτά έχουν παλιώσει ή χαλάσει. Εάν μένετε σε ένα σπίτι με παλιά έπιπλα που δεν χρησιμοποιούνται, χαλασμένα ποδήλατα στην αποθήκη ή σπασμένα φλυτζάνια δώρο από κάποιον μακρινό συγγενή, στην καλύτερη περίπτωση έχετε, απλά, συντηρητική προσωπικότητα και δεν σας αρέσουν οι αλλαγές. Το χειρότερο σενάριο είναι πως έχετε την τάση να φέρνετε συνεχώς στο σπίτι άχρηστα πράγματα, σημάδι καταναγκασμού και νεύρωσης.

 

Το σπίτι σας είναι πάντα στην εντέλεια

Ναι, υπάρχετε κι εσείς που το σπίτι σας είναι πάντα τόσο καθαρό και τακτοποιημένο, που δίνει την αίσθηση πως δεν ζει κανείς εκεί. Αυτό που θα θέλαμε να σας πούμε, και όχι επειδή σας ζηλεύουμε που τα καταφέρνετε τόσο καλά, είναι πως μάλλον έχετε λίγο άγχος παραπάνω. Οι άνθρωποι με πολύ στρες, συχνά εκτονώνονται στις δουλειές του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο και να ανασυγκροτηθούν. 

 

Πηγή: brightside.me, mama365.gr