ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΒΑΜΠΙΡ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΡΟΥΦΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε μία πρώτη ανάγνωση του τίτλου, θα σκέφτεσαι τι λέω πάλι και σε αναστατώνω με λέξεις που θυμίζουν αίμα, πόνο και σκηνές βίας. Καμία σχέση…

Θα έχεις παρατηρήσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που σου απορροφούν κυριολεκτικά την ενέργεια, την καλή σου διάθεση, τη θετικότητα και τη δύναμή σου… Φοράς τα ωραία σου, βάζεις ακόμα και το πιο φρουτώδες άρωμά σου και μπαίνεις στο αμάξι με σούπερ διάθεση για να συναντήσεις μερικούς καλούς φίλους.

 

Με το καλησπέρα σας ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση «απώλειας» της δύναμής σου και αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά στην ατμόσφαιρα. Δεν φταίει ούτε ο κακός φωτισμός του χώρου ούτε το ζευγαράκι στο διπλανό τραπέζι που καπνίζει ασταμάτητα μπροστά στα μούτρα σου.

 

Μην ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους. Αυτοί οι φίλοι που συναντάς κάθε τόσο… αυτοί φταίνε. Σε κατακλύζουν με αρνητισμό και δεν το έχεις πάρει χαμπάρι. Όλοι έχουμε προβλήματα, στενοχώριες, ζόρια. Δεν θα τα συζητήσουμε στη μία – δύο ώρες που βγήκαμε από το σπίτι για να ξεσκάσουμε κι αν κάνουμε αναφορά σε αυτά, θα βάλουμε σύντομα μία τελεία ή άνω τελεία. Δεν θα σπαταλήσουμε όλο τον coffee chat χρόνο μας στα ζόρια που περνάμε τους τελευταίους εικοσιπέντε και βάλε μήνες. Θα σου πω τι γίνεται και μην το πάρεις κατάκαρδα.

 

Νομίζω έχεις μπροστά σου τα λεγόμενα συναισθηματικά «βαμπίρ» που τις πιο πολλές φορές κάνουν την εμφάνισή τους με ένα φωτεινούλικο χαμογελαστό πρόσωπο και είναι πρόθυμα να σου συμπαρασταθούν σε μια δύσκολη στιγμή, να σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείς και να είναι μέρα-νύχτα δίπλα στο τηλέφωνο για να σου μιλήσουν ανά πάσα στιγμή και να απαντήσουν σε όλα τα μηνύματά σου. Α, και δεν φτάνει αυτό, θα επαναλαμβάνουν συνεχώς τις ατάκες «εγώ θα είμαι δίπλα σου σε ό,τι κι αν χρειαστείς», «εγώ σε αισθάνομαι σαν αδελφό/αδελφή μου, μπορείς να με εμπιστευτείς και να μου μιλήσεις για ό,τι θες».

 

Αυτοί οι άνθρωποι, παρόλο που έχουν καλές προθέσεις, στη συνέχεια το παρακάνουν και λειτουργούν ως πιεστικοί μοχλοί. Αρχίζεις να τους γίνεσαι συνήθεια και θέλουν να επικοινωνείς μαζί τους κάθε τρεις και λίγο… Αν τυχόν ξεκινήσεις -ανθρώπινα- να αραιώνεις την επικοινωνία μαζί τους, ξεκινούν να σου ρίχνουν έμμεσα σπόντες και να διαλύουν σιγά-σιγά το αρχικό καλοσυνάτο και αγγελικό τους προσωπείο. Φίλοι είστε… δεν κάνατε και σχέση για να μιλάτε από την αυγή μέχρι τη δύση ηλίου.

 

Μην πάει το μυαλό σου μόνο σε άτομα της οικογένειάς σου. Δεν είναι μόνο κάποιοι θείοι, ξαδέλφια, φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοι… Ενδεχομένως να είναι και άτομα που συνάντησες τυχαία σε ένα σουπερμάρκετ, σε ένα cafe, σε μία έξοδο με κοινούς γνωστούς και ξαφνικά ήρθατε κοντά και γίνατε «αχώριστοι».

 

Τα συναισθηματικά βαμπίρ προσφέρουν συνήθως τη βοήθειά τους και στη συνέχεια παριστάνουν ότι εσείς τους ζητήσατε ένα χέρι βοηθείας… και ότι μάλιστα τους χρωστάτε και χάρη. Έχουν το χάρισμα να λένε ψεματάκια, να αντιστρέφουν τα λεγόμενά τους και να σας κάνουν να νιώθετε ενοχές για κάτι που είπατε ή κάνατε και κατά τη γνώμη τους δεν θα έπρεπε να λειτουργήσετε με αυτόν τον τρόπο.

 

Αν τυχόν μοιραστείτε μαζί τους ένα πρόβλημα, τότε έχουν να σου πουν ένα αντίστοιχο δικό τους θέμα και μάλιστα να το μεγιστοποιήσουν για να φανεί πιο τραγικό από το δικό σας. Δεν το κάνουν επίτηδες, αυθόρμητη λειτουργία είναι.

 

Συνήθως αισθάνεσαι ότι δεν ακούνε καν το πρόβλημα σου, αλλά περιμένουν πώς και πώς πότε θα κάνεις μία μικρή παύση για να ξεκινήσουν την ασταμάτητη αφήγησή τους…

 

Τι κι αν κρυολόγησες την περασμένη εβδομάδα, αυτοί θα σου πουν ότι πριν από δύο χρόνια πέρασαν μία απίστευτη πνευμονία και κόντεψαν κιόλας να «πεθάνουν»… Τι κι αν πληγώθηκες από μία σχέση τους τελευταίους μήνες, αυτοί θα σου πουν πώς και γιατί χώρισαν πριν από οκτώ χρόνια και μάλιστα με κάθε λεπτομέρεια. Τι κι αν έχεις πονοκέφαλο αυτές τις μέρες, σίγουρα θα αναφερθούν στις δυνατές ημικρανίες που τους ταλαιπώρησαν πριν δεκαπέντε μήνες…

 

Κοίτα, δεν θέλω ούτε να σε επηρεάζω ούτε και να σε ζαλίζω. Έχεις τη δική σου κρίση και ξέρεις πολύ καλά πώς να διακρίνεις τέτοια άτομα… Όμως, μην αρχίσεις να γίνεσαι καχύποπτος με όλο τον κόσμο, γιατί θα καταντήσεις εκνευριστικός και.. μέχρι κι εγώ θα αρχίσω να σε αποφεύγω.