ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑ: ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ

Η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Λευκωσίας Εύα Πούρκου, συνδυάζει τα θέλω της για μια καλύτερη Κύπρο με την πρόοδο, την εξέλιξη, την έμφαση σε σημαντικά θέματα που απασχολούν και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Λευκωσία, προωθεί και προτρέπει ακούραστα τους πολίτες να ακουστούν, να μιλήσουν, να ασχοληθούν με τα κοινά, τον αθλητισμό, να γίνουν όλοι μια δυνατή, ανίκητη γροθιά για το αύριο που μας αξίζει.

 

Συνέντευξη στη Μαρίνα Αβραάμ

Φωτογράφος: Μιχάλης Κυπριανού

Ενδυματολόγος: Δέσποινα Σάσλογλου

 

Τι σε ώθησε, να πάρεις την απόφαση και να θέσεις υποψηφιότητα ως Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Λευκωσίας;

Η ενασχόληση μου με τα κοινά τα τελευταία δέκα χρόνια, με έκανε να αντιληφθώ ότι είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Βλέπουμε και ακούμε καθημερινά τι γίνεται ανά το παγκόσμιο. Σε μια χώρα όπως η Κύπρος μας με τόσες πολλές προοπτικές, χρειάζονται άτομα που δεν θα είναι ευθυνόφοβα, άτομα που θα ρισκάρουν με αφορμή το γενικό καλό του Κύπριου πολίτη και θα μπορούν να παράγουν έργο με προοπτική στο μέλλον. Ήρθε η στιγμή να λάβουμε δράση εξ ου και η απόφαση μου να θέσω υποψηφιότητα στον Μητροπολιτικό Δήμο της Κύπρου μας. Κάνω αρχή από την Λευκωσία και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η πολιτική μου πορεία δεν θα σταματήσει εδώ.

“Σε μια χώρα όπως η Κύπρος μας με τόσες πολλές προοπτικές, χρειάζονται άτομα που δεν θα είναι ευθυνόφοβα, άτομα που θα ρισκάρουν με αφορμή το γενικό καλό του Κύπριου πολίτη και θα μπορούν να παράγουν έργο με προοπτική στο μέλλον”.

 

Ποιες είναι οι βασικές αξίες που καθοδηγούν τον πολιτικό σου χαρακτήρα και πολιτικές σου πεποιθήσεις;

Τα θεμελιώδη δικαιώματα, η υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου, ο πατριωτισμός, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η θυσία για το κοινό καλό, η πίστη στην ισότητα, η πίστη στη Δημοκρατία και στην ελευθερία είναι οι βασικές μου αξίες. Με αυτά τα κριτήρια θεωρώ οι πολίτες της Κύπρου επιλέγουν τους ανθρώπους που θα είναι στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Εκτιμώ την καθημερινότητα του κάθε πολίτη, μικρής, μεσαίας, υψηλής τάξης και στόχος μου παραμένει όπως ήταν πάντα, να κινηθώ με βάση τις προτεραιότητες του απλού πολίτη, προασπίζοντας και προωθώντας τις αξίες και τα συμφέροντα του.

 

 

Πώς σκοπεύεις να εμπνεύσεις και να ενθαρρύνεις τους νέους να μην είναι αμέτοχοι και να συμμετάσχουν περισσότερο στην πολιτική διαδικασία;

Οι νέοι όπως και όλοι χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι για να έχουμε άποψη πρέπει να έχουμε και συμμετοχή. Δεν θέλουμε να καταντήσουμε ένα γερασμένο κράτος εξ ου και θέλουμε τους νέους, ώστε να έχουν και άποψη για προτάσεις αλλά και λόγο σε αυτές. Άλλωστε οι νέοι είναι το μέλλον. Πρέπει να τους δώσουμε χώρο ώστε να συμμετάσχουν, να νιώσουν μέρος της κατάστασης, να τους δώσουμε όμως και τα κίνητρα για να αναπτυχθούν. Η ενεργός συμμετοχή των νέων στις αποφάσεις και τις ενέργειες σε τοπικό αλλά και σε διεθνή επίπεδο είναι ουσιώδους σημασίας αν πρόκειται να κτίσουμε πιο δημοκρατικές, συμμετοχικές και ευημερούσες κοινωνίες που θέλουμε για το μέλλον των επόμενων γενεών. Η συμμετοχή των νέων είναι δικαίωμα και μέσο για την επίτευξη θετικής αλλαγής στην κοινωνία και επιβάλλεται να δώσουμε ευκαιρίες και φωνή.

Θεωρείς ότι οι νέοι, μπορούν να φέρουν την αλλαγή στην πολιτική;

Το πιστεύω ναι, όμως πάντα με ώριμη σκέψη και προσιτή αντιμετώπιση. Η πολιτική της Κύπρου δεν είναι παιχνίδι όπου αν χάσουμε, δεν πειράζει. Οι νέοι σε ηλικία πολιτικοί χρειάζεται να συνεργαστούν με τους πιο έμπειρους πολιτικούς ώστε να συνυπάρξει το γενικό καλό της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα, ακολουθώντας και έχοντας κατά νου την σοφία των μεγαλύτερων, χωρίς όμως να είμαστε δογματικοί. Το μεταναστευτικό, το κυπριακό, η οικονομία, η εκπαίδευση, η τεχνολογική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή και στα σχολεία και στην δημόσια υπηρεσία, είναι θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν και θεωρώ ότι μας απασχολούν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Χρειάζεται όμως να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η ενδυνάμωση και η συμμετοχή των νέων θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα.

 

“Ο αριθμός 9 είναι σημαδιακός μιας και για το 2024-2029 έχω θέσει 9 στόχους”.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι και το όραμα σου;

Όραμα μου να γίνει η Κύπρος μας, χώρα υπόδειγμα για τον Κύπριο πολίτη. Για να γίνει αυτό έχω θέσει κάποιους στόχους, ξεκινώντας να συμβάλλω στο πολιτικό προσκήνιο με αφετηρία την Λευκωσία. Ο αριθμός 9 είναι σημαδιακός μιας και για το 2024-2029 έχω θέσει 9 στόχους.

  1. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Ας κάνουμε τον αθλητισμό το επίκεντρο της στρατηγικής μας. Να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας ότι μέσω αυτού μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Να μάθουμε το ήθος και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, να αναπτύξουμε την οικονομία μας μέσω διαφόρων διεθνές διοργανώσεων, να δώσουμε ελπίδα και βοήθεια στα ταλέντα της Κύπρου μας μέσω την ανάπτυξης των αθλητικών εγκαταστάσεων μας.
  2. ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Να προβάλλω μια ορθολογική πολιτική με την οποία καταφέρνει να ανταποκρίνεται στις σημερινές υψηλές απαιτήσεις που επικρατούν στην σημερινή κοινωνία
  3. ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Ο κάθε πολίτης της χώρας πρέπει να νιώθει ασφαλής. Αυτό πρέπει να το δουλέψουμε σε όλα τα επίπεδα ώστε να επικρατήσει η ασφάλεια στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, στα σχολεία μας.
  4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες αλλά και σε υπάρχον επιχειρήσεις. Να αναπτύξουμε το όραμα για μια καλύτερη, οικονομικά χώρα. Οι πολίτες μας να έχουν ένα αξιόλογο βιοτικό επίπεδο. Να μελετήσουμε καλύτερα τα ακριτικά σχέδια αλλά και να δούμε πως θα μπορούσε ο πολίτης να ζει καλύτερα.
  5. ΠΑΙΔΕΙΑ: Σε συνεργασία με τις σχολικές εφορείες όπου από τις 10 Ιουνίου θα έχουν ένα μεγάλο έργο να πράξουν, να δώσουμε φωνή στη παιδεία όπου είναι και το μέλλον. Η μάθηση να είναι τεχνολογικά πιο κοντά στα παιδιά.
  6. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Πράσινη ανάπτυξη, πολιτισμός, κυκλοφοριακό. Όλα είναι θέμα αντίληψης αλλά και αναγνώρισης της κουλτούρας μας. Ο Κύπριος πολίτης χρειάζεται εκπαίδευση αλλά και ενημέρωση, για παράδειγμα να χρησιμοποιεί τα λεωφορεία, να κάνει ανακύκλωση, να επισκέπτεται τα πολιτιστικά φεστιβάλ μας και άλλα πολλά. Είναι στο χέρι μας.
  7. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Στις μέρες μας η τεχνολογία είναι στα χέρια μας και χωρίς αυτήν όπως φάνηκε, το σύμπαν καταρρέει. Είναι άμεση ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε τις υπηρεσίες μας και να εκπαιδεύσουμε επίσης τον πολίτη για τους μηχανισμούς, το ΑΙ και άλλες τεχνολογικές αναπτύξεις.
  8. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ: Να δημιουργήσουμε μια Λευκωσία πιο βιώσιμη και προσιτή προς τις οικογένειες. Να έρθουμε κοντά στον άνθρωπο και να τον ακούσουμε.
  9. ΥΓΕΙΑ: Οι πολίτες να νιώσουν εμπιστοσύνη για το σύστημα υγείας μας. Να του παρέχουμε ποιότητα στον τομέα υγείας αλλά και βελτίωση στην ποιότητας ζωής με έμφαση στην πρόληψη.

 

Ποιο είναι το πρώτο που θέλεις να πετύχεις;

Επέλεξα να ξεκινήσω ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Λευκωσίας γιατί είμαι της άποψης ότι χρειάζεται να ξεκινήσεις με σταθερότητα και από την βάση σου, ώστε να μεγαλώνεις τον πολιτικό σου κύκλο με αξιοπρέπεια, με έμπρακτες πράξεις και ενέργειες.  Επιθυμώ να σχεδιάσουμε μια Λευκωσία με τους δημότες που θα είναι υπόδειγμα, αναδεικνύοντας την ομορφιά και την ιστορία της Λευκωσίας μας. Έχουμε παραμελήσει την πρωτεύουσα σε όλα τα επίπεδα, από τον επιχειρησιακό τομέα μέχρι την πράσινη ανάπτυξη. Οι δημότες της Λευκωσίας έχουν λόγο και άποψη. Ας τους ακούσουμε ώστε να πράττουμε σχέδια εποικοδομητικά,  πρωτίστως προς τους δημότες και μετά να αντιγράφουμε έργα από αντίστοιχους δήμους του εξωτερικού.  

 

“Μεταναστευτικό, ό,τι πιο επίκαιρο έχουμε σε πρόκληση αυτή την στιγμή”.

 

Πώς σκοπεύεις να διαχειριστείς τις τρέχουσες προκλήσεις και ποιες θεωρείς εσύ πώς είναι αυτές οι προκλήσεις;

Μεταναστευτικό, ό,τι πιο επίκαιρο έχουμε σε πρόκληση αυτή την στιγμή. Η κάθε πρόκληση χρειάζεται μεθοδικότητα, σωστή σκέψη και καλή στρατηγική. Έχουμε πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε ως χώρα σε όλα τα επίπεδα αλλά ας δούμε τις προτεραιότητες μας. Θεωρώ ότι η παρούσα κυβέρνηση, θα δείξει στο άμεσο μέλλον εάν έχει υπό έλεγχο τις προκλήσεις αλλά και να πάρει μέτρα/δράσεις ώστε να τις διαχειριστούμε όπως τους αρμόζουν.

 

Τι βλέπεις ότι μπορεί να αλλάξει άμεσα προς το καλύτερο;

Η αντίληψη που έχουμε σε θέματα πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας. Η γνώμη μου είναι ότι για να χρειάζεται ο πολίτης της Κύπρου να εκπαιδευτεί σε διάφορα θέματα που απασχολούν. Αδυνατούμε να ακολουθήσουμε κανόνες αλλά και να μπούμε σε καλούπια. Για να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε το πρόβλημα. Ας δούμε την ωμή πραγματικότητα, τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους. Ξεκινώντας από τον τομέα της εκπαίδευσης, η παιδεία νοσεί. Το μέλλον των παιδιών είναι εξαρτημένο από τον τομέα της εκπαίδευσης ο οποίος χρήζει αναβάθμισης και βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα μόρφωσης. Όπως και ο τομέας της οικονομίας και των επαγγελματικών υπηρεσιών. Θα ήθελα επίσης να θίξω τον τομέα του τουρισμού και της αγροτικής ανάπτυξης. Τομείς που η Κύπρος θεωρεί προτεραιότητες και τους έχουμε αφήσει στην άκρη, δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε, όπως μπορούν να αναπτυχθούν.

“Ο κόσμος γνωρίζει την Εύα μέσα από διάφορες πτυχές. Η κάθε συζήτηση μπορεί να καταλήξει σε μια νέα ιδέα, σε μια νέα δράση, σε ένα καλό ή και κακό κάποιες φορές αποτέλεσμα. Μέσα από την ανάμιξη μου στα κοινά, έμαθα να συμπεριφέρομαι, να ακούω, να σκέφτομαι, να δρω αναλόγως περίστασης αλλά προ πάντων, να σέβομαι”.

 

Γενικότερα αναμειγνύεσαι με τα κοινά. Τι αγαπάς περισσότερο σε αυτό;

Τις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζονται. Ο κόσμος γνωρίζει την Εύα μέσα από διάφορες πτυχές. Η κάθε συζήτηση μπορεί να καταλήξει σε μια νέα ιδέα, σε μια νέα δράση, σε ένα καλό ή και κακό κάποιες φορές αποτέλεσμα. Μέσα από την ανάμιξη μου στα κοινά, έμαθα να συμπεριφέρομαι, να ακούω, να σκέφτομαι, να δρω αναλόγως περίστασης αλλά προ πάντων, να σέβομαι.  Οι σπασμωδικές κινήσεις δεν μας αρμόζουν, ειδικά σε αυτή την περίοδο που όλα κινούνται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που πολλές φορές ξεχνάμε τα απλά πράγματα, τα ανθρώπινα πράγματα. Η προσφορά στα κοινά για μένα είναι στάση ζωής. Δείχνει ανθρώπους με αγάπη για τον τόπο τους και διάθεση για προσφορά.

“Η προσφορά στα κοινά για μένα είναι στάση ζωής. Δείχνει ανθρώπους με αγάπη για τον τόπο τους και διάθεση για προσφορά”.

 

Ποιος νομίζεις, υπήρξε αληθινός ηγέτης για την Κύπρο;

Θα έλεγα ο Γλαύκος Κληρίδης. Αυτός ήταν ένας πραγματικός ηγέτης. Ήταν πάντα δίπλα στον άνθρωπο. Ήθελε να δει την Κύπρο να γίνεται καλύτερη και όχι μόνο για τον εαυτό του. Έδινε προτεραιότητα στο μεθαύριο και όχι στο αύριο, με άλλα λόγια τον ένοιαζε το μακροπρόθεσμο καλό του κόσμου.  Η εποχή Κληρίδη, θα έπρεπε να μας δώσει παραδείγματα. Να λάβουμε τα παραδείγματα και να τα προσαρμόσουμε στην εποχή του σήμερα.

 

Πώς σκοπεύεις να συνεργαστείς με πολιτικά σύνολο για το κοινό καλό;

Ζούμε στην εποχή της ελευθερίας λόγου αλλά και απόψεων. Η Κύπρος είναι μια χώρα “κομματοποιημένη” άρα αυτό και μόνο θα έπρεπε να μας διδάξει ότι οι πολιτικές παρατάξεις, θα έπρεπε να συνεργάζονται περισσότερο προς το γενικό καλό του τόπου μας. Υπάρχουν αξιόλογα πολιτικά στελέχη και με χαρά συναντήθηκα με διάφορους από αυτούς ώστε να συζητήσω και να αντιληφθώ τις θέσεις τους. Προτεραιότητα μας είναι η Κύπρος μας. Προσπαθώ πάντοτε να δίνω στους άλλους τη δυνατότητα να εκφράζουν την αντίθετη άποψη, με σεβασμό. Η πείρα έχει δείξει πως μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας μόνο με ομαδική προσπάθεια, μακριά από προσωπικά συμφέροντα.

 

Την ίδια στιγμή ασχολείσαι με την προώθηση του αθλητισμού. Πώς σκοπεύετε να αναπτύξεις αυτό τον τομέα και να καλύψεις κενά;

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα… Ας ξεκινήσω με αυτό. Ο τομέας του αθλητισμού έχει χτυπήσει κόκκινο καμπανάκι. Θεωρώ ότι την παρούσα στιγμή υπάρχουν αξιόλογα άτομα στο τομέα του αθλητισμού, με όραμα και όρεξη. Λείπει όμως ένα στρατηγικό πλάνο. Το πλάνο που θα μπορούμε να στηρίξουμε γύρω από τον Κυπριακό αθλητισμό. Ανάπτυξη του αθλητισμού μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, του αθλητικού τουρισμού. Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη και προώθηση του αθλητισμού, είναι άκρως σημαντική στη λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση. Ο αθλητισμός είναι μέσον επικοινωνίας, μέσον παιδείας και θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλα τα επίπεδα, για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.  Ο αθλητισμός είναι μια σημαντική έκφραση του πολιτισμού μιας χώρας.