Η χειρούργος οδοντίατρος Δρ. Αμαλία Παναγιώτου μιλά στο Dolce για το θέμα της ουλίτιδας που αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
φωτογραφία: Βαρβάρα Πουρούτη
μακιγιάζ: Ilona Chatsikidou (The Make Up Pro by Barbara Nikolakaki)
Η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη είναι εξαιρετικά συχνό πρόβλημα, καθώς αιτία της είναι οι μεγάλες ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στον οργανισμό και κυρίως η αύξηση στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη αφού τα ούλα έχουν υποδοχείς που είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα και τη προγεστερόνη με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ουλίτιδα. Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο οδοντιατρικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κύησης και αφορά πάνω από τις μισές εγκύους. Συνήθως εμφανίζεται στο 2ο μήνα της κυήσεως και μπορεί να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με υφέσεις και εξάρσεις.
Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, δηλαδή σε εκτεταμένη φλεγμονή που καταστρέφει τα οστά και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους, με αποτέλεσμα την απώλεια δοντιών. Η περιοδοντίτιδα προβληματίζει ιδιαίτερα τους γυναικολόγους όταν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της κύησης επειδή συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για πρόωρο τοκετό και γέννηση λιποβαρών νεογνών.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα σημάδια της ουλίτιδας είναι κόκκινα, διογκωμένα ή ευαίσθητα ούλα που ματώνουν εύκολα.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ούλα που αιμορραγούν με το βούρτσισμα ή την κατανάλωση τροφής, υποχώρηση των ούλων, κακοσμία και χαλαρά δόντια.
Αυτά τα σημάδια δεν πρέπει να αγνοούνται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και απαιτούν θεραπεία από τον οδοντίατρο σας. Πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστούν καλοήθη ογκίδια μεταξύ ούλου και δοντιού, και ονομάζονται επουλίδες της εγκυμοσύνης. Είναι απολύτως αθώα, εμφανίζονται συνήθως στην άνω γνάθο κατά το δεύτερο τρίμηνο και μπορούν να μεγαλώσουν ταχύτατα. Μετά τον τοκετό μειώνονται σε μέγεθος και συνήθως εξαφανίζονται.
Η ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ;
Συχνά ασθενείς με ρωτούν εάν η ουλίτιδα είναι επικίνδυνη για το έμβρυο. Κάθε φλεγμονή-μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της περιοδοντικής φλεγμονής λόγω μικροβιακής πλάκας, προκαλεί προβλήματα κατά την κύηση. Ο ακριβής μηχανισμός που συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφής. Ωστόσο είναι γνωστό ότι πρωτεϊνες φλεγμονής από τα ούλα διαχέονται στη κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να βρεθούν στο αμνιακό υγρό.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες πρέπει να περιλαμβάνουν περιοδοντολογική εξέταση σαν μέρος του προγεννητικού ελέγχου, να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα με μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο και να χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα καθημερινά. Επίσης, απαραίτητη και σε καθημερινή βάση θα πρέπει να είναι η χρήση στοματικού διαλύματος, πλούσιο σε περιεκτικότητα φθορίου.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προτιμήστε το νερό από τα ανθρακούχα ροφήματα, αφού καθαρίζει το στόμα από τα υπολείμματα των τροφών.
Αποφύγετε τα πολλά σνακ και τις ζαχαρώδεις τροφές ανάμεσα στα γεύματα.
Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία οποιαδήποτε οδοντιατρική παρέμβαση κάτω από την επίδραση τοπικού αναισθητικού, μην διστάσετε, δεν δημιουργεί παρενέργειες στο έμβρυο και είναι απόλυτα ακίνδυνο!
Απολαύστε αυτή τη μοναδική εμπειρία χωρίς οδοντικούς πόνους και ξενύχτια.
Η πρόληψη και η ενημέρωση από τον οδοντίατρο σας θα σας εξασφαλίσει ένα υγειές χαμόγελο για το νέο μέλος της οικογένειας σας.
Η πιο απλή θεραπευτική αντιμετώπιση είναι ο καθαρισμός των δοντιών και των ούλων (αποτρύγωση). Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο καθαρισμός αυτός μπορεί να γίνει και στα τρία τρίμηνα.
Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό κομμάτι της περιοδοντικής θεραπείας αποτελεί η διατήρηση του αποτελέσματος. Αυτό γίνεται με συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ώστε να μπορέσει στα τακτά αυτά χρονικά διαστήματα να επανεκτιμήσει το αποτέλεσμα της όλης θεραπείας και να προλάβει τυχόν εξάρσεις ή υποτροπές της νόσου.
Η χειρούργος οδοντίατρος Δρ. Αμαλία Παναγιώτου απαντά σε κάθε απορία σας. Για περισσότερες συμβουλές μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί της στο τηλέφωνο 25251353.