«Γίνατε ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα σε εμένα και στο μωρό μου.
Δεν έχω λόγια για να σας ευχαριστήσω», αναφέρει μια μητέρα πρόωρου βρέφους αναμένοντας κάθε απόγευμα ένα βίντεο με το σπλάχνο της, το οποίο βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο Σύνδεσμος «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», με σκοπό να στηρίξει τους γονείς που λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό δεν μπορούν να επισκεφτούν το παιδί τους στο νοσοκομείο. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας, Αφροδίτη Ελισσαίου, συμβουλεύει να αναβάλουν τις προσπάθειές τους όσοι προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Χρειάζεται προσοχή, τονίζει, καθώς δεν είναι γνωστές οι συνέπειες του ιού κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Σε μια ιδιαίτερα τρυφερή πράξη και αντιλαμβανόμενος τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι γονείς των πρόωρων, ο εν λόγω σύνδεσμος δώρισε στο νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας ένα κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου θα στέλλονται καθημερινά βίντεο και φωτογραφίες των βρεφών στους γονείς. Όπως σημείωσε στον «Φ» η πρόεδρος του «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», Έλενα Μαλμηδούρη Χατζηχάννα, «κάθε απόγευμα το προσωπικό της μονάδας, το οποίο συνεργάστηκε με μεγάλη προθυμία, βγάζει βίντεο τα νεογνά και τα στέλνει στους γονείς τους». Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε. «Είχαν μεγάλη έγνοια για τα μωρά τους. Επειδή δεν είχε γίνει γνωστό από πριν, ήταν μεγάλη η έκπληξη και η συγκίνησή τους. Για εκείνους ήταν δεδομένο ότι δεν θα έβλεπαν το μωρό τους. Ως “Θερμοκοιτίδα Αγάπης”, αποτέλεσε την πιο μικρή μας δωρεά, αλλά με το μεγαλύτερο όφελος και χαρά».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας, προέτρεψε τις γυναίκες και τα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν είτε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης είτε με φυσικούς τρόπους, να το αναβάλουν για το μέλλον. Προτρέπει, παράλληλα, τις γυναίκες που ήδη εγκυμονούν, καθώς και το οικογενειακό τους περιβάλλον, να αυτοπεριοριστούν και να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.
«Δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με τις συνέπειες του κορωνοϊού για τις γυναίκες που νόσησαν κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Αυτό διότι, δεν έχει παρέλθει ο χρόνος και δεν έχουν γεννήσει ακόμη. Ούτε σχετικά με τη συμπεριφορά τού εν λόγω ιού για το έμβρυο. Είμαστε σε άγνωστα νερά», είπε η κ. Ελισσαίου και πρόσθεσε ότι εκείνο που γνωρίζουν από άλλες ιώσεις, είναι ότι ο πολύ υψηλός πυρετός κατά το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή.
Ωστόσο, σημείωσε με αισιοδοξία ότι «από την εμπειρία που μας δίνει η Κίνα, γνωρίζουμε ότι οι έγκυες δεν νόσησαν πιο βαριά από τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό που να σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Όσον αφορά το νεογνό, δεν υπάρχει κάθετη μετάδοση. Δηλαδή, ακόμη και αν μία έγκυος νοσήσει, δεν θα το μεταφέρει στο νεογνό. Αυτό διαπιστώθηκε και σε περιπτώσεις στην Κίνα, αλλά και σε πρόσφατη περίπτωση στην Ελλάδα, όπου η μητέρα ήταν θετική αλλά το βρέφος αρνητικό. Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχουν συγγενείς ανωμαλίες, στις περιπτώσεις που οι μητέρες νόσησαν κατά τον δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ο ιός δεν φαίνεται να μεταφέρετε ούτε με το μητρικό γάλα».
«Αναμένουμε πρωτόκολλο από το Υπουργείο Υγείας», σημείωσε η κ. Ελισσαίου και πρόσθεσε: «Αν έχουμε γυναίκα σε τοκετό η οποία είναι θετική στον ιό, τότε ποιο θα είναι το νοσοκομείο αναφοράς; Αναμένουμε την απάντηση από τη Δευτέρα. Χρειάζεται ειδικό χειρουργείο, το οποίο θα απομονωθεί και θα απολυμανθεί. Χρειάζονται ειδικές στολές για το ιατρικό προσωπικό. Η γυναίκα πρέπει να μπει σε θάλαμο πίεσης, ενώ το μωρό να απομονωθεί για 14 ημέρες».