Η Δρ Αφροδίτη Ελισσαίου Ξενοφώντος, μοιράζεται μαζί μας συμβουλές για ένα θέμα που απασχολεί αρκετές γυναίκες
Χαλάρωση κόλπου, ακράτεια και τρόποι αντιμετώπισης.
-Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής της γυναίκας
Μετά από τοκετό , μια γυναίκα, πιθανόν να αντιμετωπίσει κάποιες ενοχλήσεις ,όπως χαλάρωση στον κόλπο, ακράτεια κατά τη διάρκεια της άσκησης, ξηρότητα.
Θέματα που απασχολούν και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα της. Η γυναικολόγος Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου Ξενοφώντος, μοιράζεται πολύτιμές συμβουλές.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ:
«Μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό, πιθανόν να μην έχει κανένα πρόβλημα η γυναίκα, όμως, ένα ποσοστό των γυναικών, ιδιαίτερα μετά το δεύτερο και τρίτο μωρό, μπορεί να εμφανίσουν χαλάρωση των μυών του κόλπου και του περινέου και ακράτεια ούρων».
ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ Ή ΟΤΑΝ ΦΤΑΡΝΙΖΟΝΤΑΙ
«Με απλά λόγια μπορεί να παραπονεθούν ότι χάνουν λίγα ούρα μετά από φτάρνισμα, έντονο βήχα , μετά από μικρά πηδηματάκια ή και κατά τη διάρκεια της άσκησης (Αυτό μπορεί να επηρεάσει και την καθημερινότητα τους ,καθώς κάποιες «αναγκάζονται» να σταματήσουν την άσκηση , λόγω της διαφυγής των ούρων κατά τη διάρκεια της)».
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ:
«Τις μέρες της λοχείας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, να μην σηκώνουν βάρη και να ξεκινήσουν ελαφριές ασκήσεις στο περίνεο μετά από την καθοδήγηση του ιατρού τους».
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ:
«Υπάρχουν κάποιες απλές ασκήσεις σύσφιξης του πυελικού εδάφους για να δυναμώσουν οι μυς. Εάν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα, υπάρχουν άλλες μεθόδοι και μια από τις καινούριες θεραπείες που εισηγούμαστε, είναι η χρήση laser το οποίο φέρνει στην επιφάνεια το κολλαγόνο ,που υπάρχει στις βαθύτερες στοιβάδες του κόλπου και βοηθά στις περιπτώσεις ακράτειας.
Επίσης υπάρχει και το Rf το οποίο βοηθά με παρόμοιο τρόπο, με θερμότητα όμως. Οι κολπικές ίνες διεγείρονται και συστέλλονται και οι υποδοχείς που υπάρχουν στην περιοχή γίνονται ακόμα πιο ευαίσθητοι .Έτσι, έχουμε αποτέλεσμα όχι μόνο στη σύσφιξη του κόλπου και στην ακράτεια ,αλλά και στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανοποίησης της γυναίκας.
Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 20 με 30 λεπτά και η γυναίκα δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Αισθάνεται κυρίως ένα αίσθημα ζέστης.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Κάποιες γυναίκες βλέπουν αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Συνήθως όμως πιο εμφανή αποτελέσματα παρατηρούνται μετά από τη δεύτερη συνεδρία.
Η σύσταση για τις συνεδρίες, είναι να γίνονται κάθε 6 βδομάδες. Συνήθως γίνονται 3 συνεδρίες και εάν χρειαστεί, επαναλαμβάνουμε είτε στο εξάμηνο, είτε στο χρόνο. Αν η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ σοβαρή ,μπορεί να γίνουν και περισσότερες συνεδρίες ,χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες στην υγεία της γυναίκας.
ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΣΕΙ
«Ναι συμβαίνει. Μπορεί μια γυναίκα είτε να έχει γεννήσει με καισαρική, είτε να μην έχει γεννήσει καν και να παραπονεθεί για ακράτεια. Ο θεράπων ιατρός της θα της προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ».
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ:
Η χρήση του laser, μπορεί να γίνει και σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση είναι μια αναπόφευκτη περίοδος για την κάθε γυναίκα. Ο μέσος όρος, είναι στα 50, σε κάποιες μπορεί να είναι τα 55 και σε ένα ποσοστό μπορεί να εμφανιστεί πιο νωρίς στα 45 ή και πιο γρήγορα. Η ηλικία που εκδηλώνεται η εμμηνόπαυση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες ,όπως ανοσολογικοί ,διατροφή κλπ. ,αλλά ένα μεγάλο ρόλο φαίνεται να παίζει η κληρονομικότητα. Εάν η μητέρα είχε νωρίς εμμηνόπαυση, πιθανόν να εμφανίσει νωρίς και η κόρη. Όσον αφορά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αυτά περιλαμβάνουν αρχικά ανωμαλίες στον κύκλο, εξάψεις , νυχτερινούς ιδρώτες, αυπνίες ,διαταραχές στη διάθεση. Είναι μια δύσκολη περίοδος για την γυναίκα και προσωπικά το συγκρίνω με την εφηβεία που επίσης υπάρχουν οι έντονες ορμονικές διαταραχές
Φυσικά υπάρχουν και γυναίκες που βιώνουν πολύ ομαλά την εμμηνόπαυση και δεν παραπονούνται για σχεδόν καμιά ενόχληση, όμως δυστυχώς αυτές είναι η μειοψηφία.
Όσο προχωράμε πιο βαθιά στην εμμηνόπαυση, πιθανόν να αρχίσουν και θέματα κολπικής ξηρότητας και να εμφανιστεί οστεοπόρωση. Ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα, δίνουμε τις κατάλληλες συμβουλές.
Η πρώτη εισήγηση είναι η χρήση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης για παράταση της εμμήνου ρύσης ,εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις και αφού συζητήσουμε εκτενώς το θέμα με την γυναίκα. Υπάρχουν πλέον μελέτες που αποδεικνύουν την μακροπρόθεσμη προστασία για το γυναικείο οργανισμό με τη χρήση της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης ,τόσο όσον αφορά την προστασία από αγγειακά συμβάματα(έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο),όσο και την προστασία από την οστεοπόρωση. Όταν δίδεται προσεκτικά και μετά από συζήτηση με τον ιατρό ,η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης ούτε προκαλεί καρκίνο στο μαστό ,ούτε αυξάνει την πιθανότητα εκδηλωθεί καρκίνος ,και είναι καιρός πλέον να ξεπεραστεί αυτό το ταμπού . Φυσικά, πριν δοθεί ορμονική θεραπεία πρέπει να γίνει μαστογραφία και ο απαραίτητος γυναικολογικός έλεγχος.
Εάν η γυναίκα δεν επιθυμεί να λάβει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης , μπορούμε να δώσουμε φυτικά σκευάσματα που μπορεί να την ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Για ανακούφιση από τα τοπικά συμπτώματα ( ξηρότητα, δυσκολία στην επαφή, ατροφικές κυστίτιδες ),ξεκινάμε θεραπείες με σκευάσματα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ και ενυδατικούς παράγοντες . Εάν δεν πετύχει αυτό ,προτείνουμε τις θεραπείες με το laser που φέρνει το κολλαγόνο που υπάρχει στις βαθύτερες στοιβάδες του κόλπου στην επιφάνεια. Είναι ανώδυνη μέθοδος, η γυναίκα νιώθει αίσθημα ζέστης και ο χρόνος είναι περίπου 15 με 20 λεπτά.