15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Καθημερινά 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη, ενώ ετησίως, νοσούν με καρκίνο 15.000 παιδιά και 20.000 νέοι 15-24 χρονών.

Ο παιδικός καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου, μετά τα ατυχήματα, στα παιδιά. Ενώ το 80% των παιδιών με καρκίνο επιβιώνουν στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι μόλις 20%. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ένα παιδί ανά 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια.

 

Στην Ευρώπη 300.000 – 500.000 ενήλικες έχουν νοσήσει από καρκίνο στην παιδική τους ηλικία και έχουν ιαθεί. Τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις βαριές θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

 

Το μήνυμά της εκστρατείας 2023, 3ος χρόνος της τριετούς εκστρατείας για το ICCD (2021-2023), με θέμα «Better Survival» (Καλύτερη Επιβίωση), μπορεί να επιτευχθεί με «τη σωστή φροντίδα, τη σωστή στιγμή από τη σωστή ομάδα». Η τριετής εκστρατεία, έχει σχεδιαστεί για να ευθυγραμμίσει τα μηνύματά της με την εκστρατεία και την επωνυμία #cureall της πρωτοβουλίας του ΠΟΥ για τον Παιδικό Καρκίνο (GICC), χρησιμοποιώντας την καθολική εικόνα των χρωματιστών χεριών, όπου κάθε χρώμα συμβολίζει το χρώμα της ασθένειας του καρκίνου.

 

Για άλλη μια χρονιά καλούμαστε από τη Διεθνή Ένωση Γονέων των καρκινοπαθών παιδιών, όλοι όσοι ασχολούνται με την φροντίδα των  παιδιών και νέων που νοσούν από καρκίνο, να ακολουθήσουν τη Διεθνή δράση, δημιουργώντας ένα δέντρο ΖΩΗΣ, ΑΓΑΠΗΣ και ΕΛΠΙΔΑΣ. Το Δέντρο σκοπό έχει  να μεταφέρει το μήνυμα ότι ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμος.

 

Βασικές προϋποθέσεις ίασης των παιδιών είναι:

 

  • Έγκαιρη και ακριβής διάγνωση
  • Αποτελεσματική θεραπεία
  • Πολυεπιστημονική περίθαλψη
  • Παρηγορητική & υποστηρικτική φροντίδα
  • Ψυχολογική υποστήριξη
  • Οικογενειακή υποστήριξη
  • Ειδικευμένο εργατικό δυναμικό
  • Διαθέσιμα και προσιτά βασικά φάρμακα
  • Μητρώο καρκίνου
  • Αποκατάσταση και επανένταξη

 

Συμμετοχή στην εκστρατεία

Μπορείτε να σχεδιάσετε τη δική σας παλάμη και να γράψετε το δικό σας μήνυμα, στέλνοντας την εικόνα στο email: enaoniromiaefxi@cytanet.com.cy. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε με διάφορες δραστηριότητες, με έμφαση στην απόδοση φόρου τιμής στην ιατρική ομάδα και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και στο θετικό αντίκτυπο που έχουν στη ζωή των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο.

15 Φεβρουαρίου, «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου» (ICCD) και ο Αντικαρκινικός  Σύνδεσμος Κύπρου, η Europa Donna Κύπρου, το Europa Uomo Κύπρου, το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), o Σύνδεσμος Ένα Όνειρο μια Ευχή, και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, σας καλούν σε μια παγκόσμια εκστρατεία συνεργασίας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον παιδικό καρκίνο και την έκφραση υποστήριξης στα παιδιά και τους έφηβους με καρκίνο, στους επιζώντες και τις οικογένειές τους.