4 ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ

Ένας σταθερός και ξεκούραστος ύπνoς θα σε κάνει να ξυπνήσεις με ενέργεια και ευεξία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι η απόλυτη πράξη αυτοφροντίδας. Ένας σταθερός και ξεκούραστος ύπνoς θα σε κάνει να ξυπνήσεις με ενέργεια, χαρά και απόλυτα λαμπερή. Γιατί λοιπόν ξεπερνάς τα επιθυμητά όρια; Γιατί μένεις ξύπνια μετά την ώρα που δίνεις στον εαυτό σου, παρά τις συνέπειες;

 

Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη δυτική κοινωνία. Αφιερώνουμε όλη την ημέρα στην δουλειά, στα έργα άλλων ανθρώπων, στις ελπίδες και τα όνειρά τους, στην κατανάλωση. Ακόμη και όσοι εργάζονται από το σπίτι δεν έχουν πραγματικά την ευκαιρία να απολαύσουν τον προσωπικό τους χώρο και να νιώσουν ότι διαθέτουν χρόνο στον εαυτό τους. Στο τέλος μιας κουραστικής εργάσιμης ημέρας, είναι ήδη η ώρα για δείπνο και χρειαζόμαστε σίγουρα αρκετές ώρες για τον χρόνο «εγώ». Για αυτοφροντίδα, για χόμπι, ενδιαφέροντα και μια ευκαιρία να είμαστε… μη παραγωγικοί.

 

Αλλά πολλοί από εμάς το πάμε πολύ μακριά. Ξέρουμε ότι πρέπει να ξεκουραστούμε, αλλά σε μια πράξη εξέγερσης, καταπολεμούμε την ώρα του ύπνου παρά το αδιαπραγμάτευτο πρωινό ξυπνητήρι για να ξεκινήσουμε τη δουλειά από την αρχή. Ξυπνάμε κουρασμένοι, αγανακτούμε για την αφύπνιση και ακόμη και για τη σημαντική δουλειά που πρέπει να επιτύχουμε. Ορκιζόμαστε να κοιμηθούμε νωρίτερα απόψε καθώς χασμουριόμαστε στις 3 μ.μ. στο Zoom, αλλά δεν συμβαίνει ποτέ.

 

Να είσαι συνεπής με την ώρα του ύπνου

Όταν ακολουθούμε σταθερά μοτίβα ύπνου, είμαστε σε θέση να συγχρονίσουμε τον ύπνο μας με το εσωτερικό μας ρολόι. Έτσι, στέλνουμε σήματα στο σώμα μας να είμαστε ξύπνιοι ή να κοιμόμαστε. Αυτό μας βοηθά να κοιμόμαστε ευκολότερα και επίσης να ξυπνάμε πιο εύκολα το πρωί. Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο και δεν μπορούμε όλοι να είμαστε τόσο ρυθμισμένοι όταν πρόκειται να προγραμματίσουμε χρόνο για να χαλαρώσουμε. Χρειάζεται πραγματικά να είναι η ίδια ώρα κάθε βράδυ ή μπορεί να είναι μεταξύ λίγων ωρών κοντά, ας πούμε, μερικές φορές 10 μ.μ., μερικές φορές 11.

Είναι πάντα καλύτερο να τηρείτε έναν κανόνα 80/20. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να παραμένεις ξεκούραστη ενώ περιστασιακά παραβιάζεις τους κανόνες. Το ογδόντα τοις εκατό του χρόνου τηρείς σταθερά μοτίβα ύπνου και ρουτίνας, και στο 20% των περιπτώσεων, η ζωή “τυχαίνει” και μερικές φορές οι ώρες ύπνου θα είναι αργότερα. Μην ανησυχείς, λοιπόν, πήγαινε αυτό το ποτό με έναν φίλο, ολοκλήρωσε την ταινία, το πεντικιούρ. Αύριο, όμως, το ρυθμίζεις στα ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ glance.gr