50αρια η θερμοκρασια στην Κύπρο;

Κάθε καλοκαίρι είναι πιο θερμό από το προηγούμενο, δηλώνει ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, ξεκαθαρίζοντας πως η Κύπρος αντιμετωπίζει ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ, εξήγησε τους λόγους που βιώνουμε από τώρα θερμοκρασίες Ιουνίου ενώ αναφέρθηκε και στην εποχική πρόγνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας για τους επόμενους τρεις μήνες.

 

Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο οι θερμοκρασίες στην Κύπρο κι αυτό αποδεικνύεται μέσω των στατιστικών στοιχείων του Τμήματος Μετεωρολογίας, καθώς τα τελευταία εκατόν χρόνια, κάθε καλοκαίρι είναι πιο θερμό από το προηγούμενο, όπως και κάθε χειμώνας. Και αυτό λόγω της κλιματικής αλλαγής που ήδη βιώνει η Κύπρος.

 

Μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, εξήγησε πως οι υψηλές θερμοκρασίες που βιώσαμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο είναι αποτέλεσμα της ροής του ανέμου, η οποία έρχεται από τα νοτιοανατολικά, εκεί όπου υπάρχουν θερμότερες αέριες μάζες:

 

“Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε θερμό καιρό τώρα, ανάλογα θα έχουμε και πολύ θερμό το καλοκαίρι. Δεν είναι συνδεδεμένα αυτά τα δυο φαινόμενα. Να τα αποσυνδέσουμε. Από ότι φαίνεται από την εποχική πρόγνωση την οποία εκδίδει το τμήμα μετεωρολογίας θα έχουμε κανονικές θερμοκρασίες και αρκετή ξηρασία”.

 

Εκτός από θερμές αέριες μάζες, η ροή του ανέμου φέρνει και αυξημένα επεισόδια σκόνης. Αυξημένα τόσο σε ένταση όσο και σε χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με τον κύριο Νικολαΐδη, η σκόνη που παρατηρείται αυτή την περίοδο στην ατμόσφαιρα αναμένεται να υποχωρήσει από τη Δευτέρα:

 

“Περιμένουμε ότι η σκόνη θα παραμείνει μέχρι και τη Δευτέρα. Διότι την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε τοπικές βροχές, πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά και στα πεδινά στο εσωτερικό. Είναι ένα σύστημα που βρίσκεται ανατολικά της μεσογείου και αναμένεται να μας δώσει βροχές”.

 

Το εν λόγω σύστημα που θα μας πλησιάσει, θα φέρει παράλληλα πτώση της θερμοκρασίας για να πάρουμε μια ανάσα από τον πρώτο μίνι καύσωνα που μας ταλαιπωρεί.

 

Σύμφωνα με τον κύριο Νικολαΐδη, “σήμερα Κυριακή θα έχουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Το πεδίο των ανέμων θα είναι τοπικά μέχρι ισχυρό, οι παράλιες περιοχές θα έχουν ένα νοτιοδυτικό μέχρι δυτικό ρεύμα αέρα 4-5 μποφόρ. Ιδιαίτερα το απόγευμα”.

 

Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα.

Πηγή: http://www.ant1iwo.com/