Ολοι μας κάνουμε λάθη, άλλοτε μεγαλύτερα, άλλοτε μικρότερα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους γονείς.
Το πρώτο και σημαντικότερο λάθος, που κάνουν οι γονείς είναι το ότι ξεχνούν πάνω από όλα ότι είναι άνθρωποι με αδυναμίες και ελαττώματα.
Δεν είναι παντογνώστες και σίγουρα κάνουν λάθη στην αγωγή των παιδιών τους.
Κανένας γονιός δεν είχε εμπειρία αυτού του ρόλου πριν αποκτήσει παιδιά, επομένως για κάθε γονιό η ανατροφή των παιδιών του μοιάζει με έναν καθημερινό αγώνα.
Το σημαντικό είναι οι γονείς να αντιλαμβάνονται τα λάθη τους και να μην τα επαναλαμβάνουν καθώς η συμπεριφορά τους προς τα παιδιά, επηρεάζει όχι μόνο την σχέση που θα έχουν με τα παιδιά αλλά και ολόκληρη των ανάπτυξη του χαρακτήρα των παιδιών.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και κάνουν ό,τι μπορούν γι’ αυτό.
Ας δούμε όμως ποια είναι τα 3 βασικά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι γονείς, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Inc.com:
- Επιτρέπουν στο παιδί να τα εγκαταλείψει πολύ εύκολα
Είναι λάθος να αφήνουμε το παιδί να τα παρατάει εύκολα. Όταν, δηλαδή, το παιδί ζητήσει να αφήσει μια δραστηριότητα, οι γονείς πρέπει αρχικά να το συζητήσουν μαζί του. Οι γονείς πρέπει να ανακαλύψουν τον αληθινό λόγο για τον οποίο το παιδί τους θέλει να τα παρατήσει. Πρέπει να ψάξουν, να συζητήσουν, να μιλήσουν και έπειτα να πάρουν την απόφασή τους. Το παιδί πρέπει να μάθει ότι η λύση δεν είναι να τα παρατάμε.
- Επαινούν το ταλέντο και όχι την προσπάθεια
Επαινέστε την προσπάθεια και όχι απαραιτήτως το αποτέλεσμα, διότι σε πολλές περιπτώσεις ένα παιδί προσπαθεί χωρίς να τα καταφέρνει απολύτως. Επαινέστε με ειλικρίνεια, γιατί τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε το εννοείτε. Αν αντιληφθούν ότι δεν είστε ειλικρινείς με τον έπαινο που τους δίνετε, θα χάσετε την εμπιστοσύνη τους.
- Δεν τα αφήνουν να ζοριστούν και τα υπερπροστατεύουν
Οι ειδικοί λένε ότι όταν προστατεύετε το παιδί από κάθε πρόβλημα και συναίσθημα, του δημιουργείτε την αίσθηση ότι έχει το δικαίωμα να κάνει και να λέει ό,τι θέλει. Πολλοί γονείς στην προσπάθειά τους να καθοδηγήσουν, να συμβουλέψουν και να προστατέψουν τα παιδιά, με σκοπό να τα κάνουν ευτυχισμένα κι επιτυχημένα στη ζωή, τα καταπιέζουν, καταπνίγουν τις επιθυμίες τους και δεν τους δίνουν περιθώρια για πρωτοβουλίες και αυτονομία. Δεν τους αφήνουν κανένα περιθώριο να ζοριστούν, να είναι υπεύθυνα. Οι γονείς προσπαθούν να εξαλείψουν κάθε κίνδυνο και έτσι τα παιδιά γίνονται ευάλωτα. Δεν τα αφήνουν να παίξουν έξω για να μην κρυώσουν. Δεν τα αφήνουν να κάνουν καινούριους φίλους για να μην μπλέξουν σε κακές παρέες. Η υπερπροστασία κάνει κακό.
Πηγή: https://www.bovary.gr/