ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΙΜΗΣ: ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΙΛΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

3+1 πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για το Καλοκαίρι

Ο κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, δίνει στο DOΛΣΕ πολύτιμες συμβουλές για να απολαύσουμε όλα όσα αγαπάμε χωρίς να αγχωνόμαστε για τις θερμίδες και τα κιλά!

Κάνοντας κάποιες σωστές διατροφικές επιλογές, το Καλοκαίρι μπορεί να είναι σύμμαχος στην απώλεια κιλών ενώ σε αντίθετη περίπτωση, είναι μια περίοδος που μπορεί να συνδράμει καταλυτικά στην απόκτηση παραπανίσιων κιλώv. Ακολουθώντας τις πιο κάτω συμβουλές και με μικρές αλλαγές μπορείς να αποφύγεις το τελευταίο σενάριο!

Σωστή ενυδάτωση:

Η σωστή ενυδάτωση είναι ίσως ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε  αυτή την περίοδο λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας που μπορεί να επιφέρει αφυδάτωση.  Η κατανάλωση του νερού θα πρέπει να υπολογίζεται στα 2 λίτρα ημερησίως αν και οι ανάγκες του κάθε ατόμου είναι διαφορετικές. Μια άλλη καλή επιλογή για αποφυγή της αφυδάτωσης είναι φυσικά η κατανάλωση φρέσκων χυμών απο λαχανικά και φρούτα εποχής αλλά και αυτό θα πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατι αν και οι χυμοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία δεν παύουν απο το να έχουν θερμίδες (π.χ 1 ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκάλι 120 θερμίδες). 

Τα αναψυκτικά είναι πλούσια σε ζάχαρη (8-10 κουταλάκια ζάχαρη/ τενεκεδάκι τύπου cola) ενώ οι καφέδες όταν συνοδεύονται με ζάχαρη, καραμέλα και φρέσκια κρέμα μπορεί να υπερβαίνουν τις 400 θερμίδες και ως εκ τουτου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την κατανάλωση τους.  Καλύτερη επιλογή είναι τα αναψυκτικά τύπου light  και οι καφέδες με την συνοδεία άπαχου γάλακτος.

 

Καλοκαίρι = Παγωτό!

Μια δροσερή επιλογή για το καλοκαίρι είναι φυσικά το παγωτό. Θα πρέπει να προτιμάμε τα παγωτά με γεύσεις φρούτων και για ακόμη λιγότερες θερμίδες γρανίτες. Ενδεικτικά 2 μπάλες παγωτό φράουλα δίνουν μόνο 200 θερμίδες ενώ παγωτά τύπου παρφέ τις διπλάσιες. Εάν καταναλώνουμε παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με σωστές επιλογές κατά την διάρκεια των άλλων μας γευμάτων, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος για προσθήκη ανεπιθύμητων κιλών. Επίσης προτιμάμε παγωτά σε ατομική συσκευασία και όχι σε οικογενειακή για να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση.

 

Για τις ώρες στην παραλία

Στην παραλία μπορούμε να παίρνουμε ατομικές θήκες με μόνωση και να κουβαλάμε έξυπνα σνάκς όπως π.χ φρούτα, μπάρες δημητριακών και σάντουιτς με τυρί.  Η εξόρμηση στην παραλία είναι μια καλή ευκαιρία για άσκηση π.χ το κολύμπι προκαλεί την καύση 250-300 θερμίδων ανά μισή ώρα. 

 

Το μπουφέ στο ξενοδοχείο

Σε περίπτωση που μείνουμε λίγες μέρες σε ξενοδοχείο, το πρωινό μας θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από αβγά, τοστ με τυρί και γαλοπούλα,  γιαούρτι, δημητριακά τύπου muesli/βρόμη και φρούτα ενώ σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με μπουφέδες που προσφέρουν πολλές επιλογές καλό είναι να βλέπουμε από πριν τι προσφέρεται και να αποφασίσουμε τι πραγματικά θέλουμε. Όταν προχωράμε στη γραμμή σερβιρίσματος συνήθως βάζουμε λίγο από όλα και καταλήγουμε με ένα μπερδεμένο πιάτο πολύ πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά. Η καλύτερη επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φυσικά τα λαχανικά  και οι άπαχες πρωτεΐνες όπως είναι το ψάρι και το κοτόπουλο

Το καλοκαίρι αν και μια εποχή διατροφικής χαλαρότητας, μπορεί με λίγη προσπάθεια,  να γίνει σύμμαχος στην απώλεια κιλών φτάνει να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο που τρώμε για να αποφύγουμε την προσθήκη των περιττών κιλών που μπορεί να μεταφέρουμε μαζί μας τη χειμερινή περίοδο.