“ΠΑΧΥΝΕΣ & ΔΕΝ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ”: ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ

Είμαι σίγουρος ότι ακόμα κι εσύ που είσαι μοντελάκι θα άκουσες, κατά καιρούς, ατάκες για το βάρος σου.

Λόγια που σε έκαναν ν’ αλλάξεις χρώμα, να θες να εξαφανιστείς και να απαντήσεις με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο. Μεταξύ μας, αν δεν το έκανες, θέλω να σου σφίξω το χέρι, διότι εσύ δεν είσαι άνθρωπος που σκύβει, αρπάζει και ρίχνει πίσω τα “βέλη” που του πέταξαν.

“Πω πω, πάχυνες πολύ βρε παιδί μου…”

 

“Δεν σε αναγνώρισα… βλέπω έφαγες πολύ καλά στις διακοπές…”

“Φούσκωσε το πρόσωπο σου και έχει πεταχτεί κοιλίτσα και μπουτάκια…”

“Πόσα κιλά έβαλες; Καλά, θα θες και δυο νούμερα μεγαλύτερα τώρα…”

 

Ναι, υπέρκομψε αναγνώστη μου, καλά διάβασες. Αυτές και άλλες πικρόχολες ατάκες θα έχεις ακούσει να ξεστομίζονται από κάθε λογής ηλικία και να εκσφενδονίζονται επάνω σε άτομα που αφέθηκαν σε calories parties. Θα αρχίσεις ακόμα κι εσύ να τους κατακρίνεις με τέτοιο προσβλητικό τρόπο; Όχι, ποτέ. Κι αν ακόμα βλέπεις ότι ο αγαπημένος σου φίλος, ο συμπαθητικός συνάδελφος σου και ο ξεχωριστός ξάδελφος σου έχουν παχύνει τόσο πολύ που κυριολεκτικά δεν τους αναγνωρίζεις… δεν θα τους μιλήσεις άσχημα.

 

Κάνε κάτι άλλο. Πλησίασε τους με όμορφο τρόπο και μίλησε τους με ευγένεια. Θύμισε τους πόσο κομψοί και γοητευτικοί θα είναι αν αρχίσουν να χάνουν μερικά κιλάκια. Πείσε τους πως αν το πάρουν απόφαση και αδυνατίσουν, θα έχουν πολλές επιλογές από ενδυματολογικής άποψης. Θα δείχνουν πιο νέοι, θα έχουν πιο πολλές δυνάμεις να τρέξουν στην αυλή μαζί με τα παιδιά τους, θα κάνουν περισσότερες δουλειές και σίγουρα θα αυξήσουν πολύ την αυτοπεποίθηση τους. Το άλλο; Θα ακούνε μέρα – νύχτα κομπλιμέντα! Λίγο το ‘χεις;

Το θέμα είναι να μην ρίξεις την ψυχολογία ενός ατόμου που έχει παχύνει, αλλά να του δώσεις ένα “χέρι” βοηθείας με διακριτικό τρόπο. Μην γίνεις κι εσύ ένας πιεστικός μοχλός, αλλά ένας άνθρωπος που θα ενθαρρύνει με το λόγο και το βλέμμα του.

 

Κιλά είναι, κάποια στιγμή θα φύγουν. Τα ασήκωτα λόγια, όμως, που πέταξες στα μούτρα του, πώς θα τα ξεχάσει; Εδώ θέλω να μου απαντήσεις…