TO ΠΑΙΔΙ ΣOY ΒΡΙΖΕΙ; ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι λέξεις που μαθαίνουν εύκολα τα παιδιά μας, χωρίς να το θέλουμε, είναι οι βρισιές.

Ο λόγος που τις μαθαίνουν πιο εύκολα από τις άλλες λέξεις είναι η συναισθηματική ένταση που έχουν και μάλιστα την αντιλαμβάνονται εύκολα. Οπόταν, απευθείας δίνεται περισσότερη προσοχή σε αυτές τις λέξεις και αμέσως τις επαναλαμβάνουν. Όταν αντιληφθούν πόση προσοχή παίρνουν από τους άλλους όταν λένε μια βρισιά, τόσο περισσότερο θα τη λένε. Επιπλέον, είναι ένα μέσο μίμησης των γονιών θέλοντας να δείχνουν και αυτά μεγάλοι, εφόσον οι βρισιές είναι προνόμιο των μεγάλων.

 

Κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε το φαινόμενο αυτό:

 

Προσέχουμε τι λέμε μπροστά στα παιδιά μας. Ό,τι δίνουμε παίρνουμε.

 

Όταν το παιδί βρίσει, μη γελάστε και ενημερώστε και τον κόσμο γύρω από το παιδί να μην το κάνει. Το γέλιο σας ενισχύει τη συμπεριφορά αυτή.

 

Όταν βρίζει αγνοήστε το λες και δεν ακούσατε τίποτα. Με αυτό τον τρόπο θα αντιληφθεί πως βρίζοντας δεν παίρνει την προσοχή που θέλει.

 

Ρωτήστε το παιδί αν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει η λέξη που μόλις είπε. Αν δεν γνωρίζει (που είναι πολύ πιθανόν), εξηγήστε του.

 

Μπορείτε να ενημερώσετε το παιδί πώς νιώθουν οι άλλοι όταν ακούν βρισιές.

 

Μην αντιδράτε έντονα και βίαια και μην απειλείτε. Αν είστε σε δημόσιο χώρο μπορείτε να το απομακρύνετε και να το ενημερώσετε πως στο χώρο αυτό δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους εκφράσεις.

 

Βοηθήστε το να καταλάβει γιατί δεν είναι καλό να λέμε βρισιές.

 

Τα παιδιά τις χρησιμοποιήσουν και ως μέσω αντίδρασης και εκδίκησης προς τους γονείς για να τους αναστατώσουν.

 

Μην δικαιολογείτε άλλα άτομα που βρίζουν στο παιδί σας, για παράδειγμα, είναι θυμωμένος ή στεναχωρημένος για αυτό βρίζει. Το παιδί θα το συνδέσει και την επόμενη φορά θα βρίσει και αυτό όταν θυμώσει ή όταν στεναχωρηθεί.

 

Εξηγήστε του άλλους τρόπους να εκφράζει το θυμό του ή τη στεναχώρια του.

 

Σίγουρα κάποια στιγμή θα ακούσουμε όλο και κάποια βρισιά από τα χειλάκια του παιδιού μας όσο κι αν μας φαίνεται απίθανο. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και το χειριζόμαστε ήρεμα. Να θυμάστε πως το πρότυπο είστε εσείς για το παιδί σας. Αν απαιτούμε από το παιδί μας να σταματήσει κάτι το οποίο κάνουμε εμείς, τότε απλώς χάνουμε το δίκιό μας.

 

Γεωργία Αντωνίου

Εγγεγραμμένη Σχολική-Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99-782472