ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Ο YOGA TEACHER ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Η yoga ήταν μονόδρομος στη ζωή του Δημήτρη Παπαπέτρου.

 Είναι σαν την καλύτερη συνήθεια και το ωραιότερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου αφού βελτιώνει τόσο το σώμα, τον τρόπο σκέψης και την ευεξία μας γενικότερα.

Ταξιδεύοντας σε καθε μεριά της γης, διδάσκοντας yoga και μαθαίνοντας τα πάντα γύρω από αυτήν, ο Δημήτρης Παπαπέτρου σε περιμένει για να αλλάξει κυριολεκτικά τη ζωή σου προς το καλύτερο.

Συνέντευξη στη Μαρίνα Αβραάμ

Φωτογραφίες: Βαρβάρα Πουρούτη

 

DSC 9347 Edit

Η Yoga είναι must στη ζωή μας αφού θεωρείται πλέον και από τις πιο trendy μεθόδους άσκησης;

Πλέον η Γιόγκα έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας και όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται σε αυτήν. Η πλειοψηφία των γυναικών έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά. Η Γιόγκα είναι όπως το μικρόβιο, ο ένας «κολλά» τον άλλο και διαδίδεται γρήγορα. Μόλις «κολλήσεις» αυτό το μικρόβιο δεν υπάρχει γιατρειά, γίνεσαι φανατικός με την Γιόγκα. Όλοι κάνουν Γιόγκα, ο φίλος μας, ο γείτονας, ο αγαπημένος μας celebrity, ο αγαπημένος μας ηθοποιός, ο αγαπημένος μας αθλητής. Στην γρήγορη διάδωση της Γιόγκα έχει παίξει το ρόλο του το διαδίκτυο και τα social media.

DSC 9359

Γιατί νομίζεις ότι ο κόσμος στράφηκε στη yoga;

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η δημοτικότητα της γιόγκα έχει ανέβει στα ύψη είναι ότι σε βοηθάει να αισθανθείς αρμονία, ολοκλήρωση και πληρότητα. Ανακαλύπτοντας το κέντρο σου σε μια στάση της γιόγκα, ασκείσαι στο να βρίσκεις τις ισορροπίες και σε άλλους τομείς της ζωής!

 

Τι σε ώθησε να θες να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη yoga;

Η Γιόγκα είναι κάτι παραπάνω από μια μορφή άσκησης. Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά τη Γιόγκα, τα οφέλη ήταν αμέτρητα. Την λέξη Γιόγκα την άκουσα για πρώτη φορά όταν σπούδαζα πτυχίο και ακολούθως μεταπτυχιακό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην αρχή δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία, στην πορεία η λέξη Γιόγκα ξαναερχόταν στο μονοπάτι μου. Μια μέρα επισκέφτηκα ένα βιβλιοπωλείο λίγα μέτρα πιο κάτω από το σπίτι μου. Βρήκα ένα πολύ μικρό βιβλίο που μιλούσε για αρχάριους για Γιόγκα. Το μετροφύλλισα και χωρίς δεύτερη σκέψη το αγόρασα. Δεν θυμάμαι να ξαναδιάβασα ξανά ένα βιβλίο σε τόσο σύντομο διάστημα. Τελικά αυτό το μικρό βιβλίο έκρυβε μέσα του κάτι πολύ μεγάλο. Ξεκίνησα να προπονούμαι καθημερινά, φτάνοντας στο σημείο να κάνω γιόγκα μέχρι και 4 ώρες την ημέρα. Από την στιγμή που αγόρασα αυτό το βιβλίο μου γεννήθηκε η σκέψη πως πρέπει να γίνω δάσκαλος  yoga. Αν μου το λέγατε πριν είκοσι χρόνια ότι σήμερα θα ήμουν δάσκαλος Γιόγκα δεν θα σας πίστευα. Τελικά αυτό που προορίζεσαι να κάνεις στην ζωή, η μοίρα έχει τον τρόπο της να σε φέρει εκεί που προορίζεσαι. Ακολούθως, βρήκα την κατάλληλη σχολή και έφυγα εξωτερικό για να κάνω το εκπαιδευτικό δασκάλων. Ήμουν ο μοναδικός άντρας. Από το πρώτο κιόλας μάθημα με κέρδισε ο συγκεκριμένος τρόπος εκγύμνασης. Από τότε έχω κάνει αρκετά εκπαιδευτικά και workshop σε διαφορετικές χώρς αλλά η εμπειρία της Ινδίας θα μου μείνει χαραγμένη στη μνήμη μου για πάντα.

DSC 9366

Από ποια ηλικία ασχολείσαι;

Ασχολούμαι με την Γιόγκα από 24 ετών. Η αλλαγή που έχω παρατηρήσει στο σώμα και μυαλό από τότε που ξεκίνησα είναι απερίγραπτη.

 

Ταξιδεύεις και στο εξωτερικό για να μάθεις νέα πράγματα γύρω από την yoga; Και εάν ναι, σε ποιες χώρες;

Ταξιδεύω στο εξωτερικό για δύο λόγους. Πρώτον για να μάθω νέα πράγματα γύρω από την Γιόγκα και κατά δεύτερον να διδάξω τις γνώσης μου στα διάφορα εκπαιδευτικά δασκάλων που διοργανώνονται κάτω από την ομπρέλα του World Yoga Alliance. Ταξιδεύω για Γιόγκα σε Ελλάδα, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά Ινδία που αποτελεί τον αγαπημένο προορισμός των Γιόγκι. Για το νέο έτος ετοιμάζω ταξίδι στην Ταϊλάνδη όπου θα διδάξω στο εκπαιδευτικό δασκάλων των 500 ωρών.

DSC 9369

Γνώρισες ηλικιωμένους που ασχολούνται με yoga; Τι σου έκανε εντύπωση μιλώντας μαζί τους;

Έχω γνωρίσει πολλούς αλλά εντύπωση μου έχει κάνει ο κύριος Ανδρέας ο οποίος είναι ο γηραιότερος Κύπριος που έχω γνωρίσει. Είναι 84 ετών και φαίνεται 60. Έρχεται ανα διαστήματα στην σχολή μου και κάνει Hatha Yoga, Vinyasa Yoga. Μέχρι και Aerial Yoga έχει δοκιμάσει και του άρεσε πολύ. Είναι πολύ ευλίγυστος για την ηλικία του με πάρα πολύ ενέργεια. Δεν θυμίζει σε τίποτα την ηλικία του.

DSC 9375

Ποιες νέες μεθόδοι έχουν ενταχθεί το τελευταίο διάστημα;

Τελευταία έχει ξεκινήσει ένα νέο στυλ από την Γερμανία το Beer Yoga. Οι Γερμανοί την μπύρα την έχουν στην κουλτούρα τους όπως οι Έλληνες τον καφέ. Αυτό συμβαίνει διότι η δημοτικότητα της Γιόγκα έχει φτάσει στα ύψη. Είμαι σίγουρος ότι θα εμφανιστούν και άλλες καινούριες τάσεις όπως το wine yoga που οργανώνουμε στο Yoga Europe, καθώς το όνομα Γιόγκα είναι στο απόγειο της.

DSC 9390

Η ηρεμία και ευεξία μέσα από τη yoga, είναι τρόπος ζωής;

Η ηρεμία και η ευεξία είναι αλληλενδετα με την Γιόγκα, πανε μαζί. Η καθημερινή γυμναστική αποβάλλει τις τοξίνες του σώματος και ηρεμεί το νου. Διαλέξτε το είδος το στυλ Γιογκας που σας ταιριάζει, φροντίστε τον εαυτό σας και εκτονώστε αρνητικά συναισθήματα της καθημερινότητας. Βελτιώστε την διατροφή σας ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά εποχής, ξηρούς καρπούς, φύτρα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες γιατί θα ωφεληθείτε σε πολλά επίπεδα. Θα αισθάνεστε πιο ανάλαφροι, υγιείς η διάθεσή σας θα είναι πιο ανεβασμένη, συνεπώς ελαχιστοποιείται η κατάθλιψη. Τέλος με την Γιόγκα μαθαίνεται να αναπνέεται συνειδητά με συγκεκριμένες τεχνικές και το σώμα σας βιώνει την απόλυτη σύνδεση με το όλον καθώς  συναισθήματα αγάπης, χαράς και ευδαιμονίας πλημμυρίζουν το νου.

DSC 9392

Πως θα μας βοηθήσει με χειροπιαστό τρόπο η Yoga στην καθημερινότητά μας;

Η Γιόγκα θα μας βοηθήσει από τα πρώτα κιόλας μαθήματα να χαλαρωσουμε από τους τους γρήγορους ρυθμούς και το στρες της καθημερινότητας, μαθαίνοντας μας να αναπνέουμε σωστά αυξάνοντας την μακροζωία. Μας προστατεύει από τραυματισμούς αυξάνει την ενέργεια μας. Με τη yoga,  χρειαζόμαστε λιγότερη ποσότητα σε φαγητό και λιγότερες ώρες ύπνου όπου έρχεται και το χάσιμο βάρους.

DSC 9398

Υπάρχει κατάλληλο είδος yoga για τον κάθε ένα;

Όλοι μπορούν να κάνουν όλα τα είδη αλλα σίγουρα υπάρχει το συγκεκριμένο στυλ που θα σε κερδίσει. Εμένα στην αρχή με κέρδισε η Hatha Yoga στην συνέχεια κόλλησα στο Vinyasa Yoga  αλλά στην πορεία ερωτεύτηκα και αγάπησα το Aerial Yoga. Γενικά είναι καλά να δοκιμάσουμε πάνω από ενα στυλ Γιόγκας μέχρι να βρούμε το καταλληλο για εμάς.

 

Διαθέτεις έναν υπέροχο χώρο στη Λευκωσία. Άνετο, ευρύχωρο μέσα από τον οποίο προσφέρεις τα πάντα που αφορούν το συγκεκριμένο είδος άσκησης;

Ο χώρος μας βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσία στην οδό Στασάνδρου 9 στον τρίτο όροφο. Είναι μεγάλος χώρος ο οποίος αποτελείται απο 250 τετραγωνικά μετρα, διαμορφωμένος σε μικρότερες αίθουσες όπου διδάσκεται η πρακτική καθώς και η θεωρεία της Γιόγκα στα εκπαιδευτικά δασκάλων. Προσφέρουμε τα συγκεκριμένα στυλ Γιόγκας όπως Hatha Yoga, Aerial Yoga, Vinyasa Yoga, Hot Yoga, Ashtanga Yoga, Kids Yoga,Pregnancy Yoga. Προσφέρουμε επίσης και θεραπείες μασάζ όπως aromatotherapy και thai massage καθώς επίσης και το μάθημα Spinning. Στο χώρο μας μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ότι χρειάζεται γύρω από την Γιόγκα όπως Yoga mats, Yoga blocks και belts καθώς και τα καταλληλότερα βιβλία για Γιόγκα.

DSC 9403

Σύντομα ανοίγεις και άλλον έναν χώρο στη Λεμεσό;

Είμαι στην αναζήτηση του καταλληλότερου χώρου. Τα περισσότερα έχουν ήδη ετοιμαστεί. Πιστεύω πως μέχρι το νέο έτος 2018 θα έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια.

 

Μια φορά το χρόνο και συγκεκριμένα το καλοκαίρι, οργανώνεις μια ξεχωριστή μέρα yoga. Μίλησε μας για αυτό.

Το 2014 η νέα κυβέρνηση στην Ινδία έκανε το υπουργείο AYUSH το οποίο ασχολείται για όλα τα θέματα γύρω από την Γιόγκα. Το 2015 καθόρισαν την 21 Ιουνίου ως την Διεθνή ημέρα για την Γιόγκα η οποία γιορτάζεται παγκόσμια. Ο λόγος που διάλεξαν την συγκεκριμένη μέρα είναι διότι είναι η μεγαλύτερη μέρα στο χρόνο. Από το 2015 και κάθε χρόνο, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ινδίας στην Κύπρο, διοργανώνουμε την Διεθνή μέρα της Γιόγκα όπου η διδασκαλία γίνεται από γνωστούς δασκάλους Γιόγκα του εξωτερικού. Το 2015 και 2016 η εκδήλωση έγινε στην Λευκωσία ενώ πέρσι το 2017 στις όμορφες Πλάτρες.

 

Ποια είναι η συμβουλή σου σε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους και να σε πάρουν τηλέφωνο σήμερα κιόλας για να ασχοληθούν με τη yoga;

Να μην κάνουν δεύτερες σκέψεις. Αν θέλουν να αλλάξουν ριζικά το σώμα, το μυαλό και πνεύμα τους να κάνουν το πρώτο βήμα να επικοινωνήσουν και να αφήσουν σε εμένα τα υπόλοιπα. Τους προσκαλώ να έρθουν να μιλήσουμε και θα τους προτείνω το καταλληλότερο μάθημα και στυλ Γιόγκα για αυτούς. Η Γιόγκα είναι για όλους. Όλοι μπορούν να κάνουν Γιόγκα.

 

Θα ετοιμάσεις και yoga με θέα τη θάλασσα της Λεμεσού;

Αυτό είναι μέσα στους στόχους μου. Αγαπώ την θάλασσα και την Γιόγκα γιατί να μην τα συνδυάσουμε και τα δύο. Ο ήχος της θάλασσας προσφέρει ηρεμία, η εικόνα της θάλασσας της Λεμεσού μια μαγευτική θέα και η Γιόγκα την αλλαγή που όλοι θέλουμε στο σώμα, πνεύμα και μυαλό.

Για να επικοινωνήσεις με το Yoga Europe και το Δημήτρη Παπαπέτρου πάρε στο 7000 8018

DSC 9427

DSC 9437

DSC 9445

DSC 9464