ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

Το πανέμορφο λευκό τοπίο που δημιούργησε η συνεχής χιονόπτωση των τελευταίων ημερών που συνδυάστηκε με αισθητή απουσία ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, επεκτείνεται και προς τα ημιορεινά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και γι’ αυτό, τοπικές Αρχές κοινοτήτων που βρίσκονται σε περιοχές όπου αναμένεται χιόνι, λαμβάνουν ήδη μέτρα αντιμετώπισης πιθανών σχετικών προβλημάτων.

Όπως αναφέρει η μετεωρολογική λειτουργός Στεφανία Λοΐζου, χιονόπτωση θα έχουμε σήμερα στα ορεινά και πιθανόν σε κάποιες από τις υψηλότερες ημιορεινές περιοχές. Ορεινές –όπως διευκρινίζει– χαρακτηρίζονται περιοχές από 1.000 μέτρα και πάνω και ημιορεινές από 300 μέτρα μέχρι 1.000. «Την Τρίτη αναμένουμε και πάλι χιόνι που πιθανότατα όμως θα φτάσει και στα πιο χαμηλά ημιορεινά» διευκρινίζει.

 

Ωστόσο, όπως τονίζει, «στο κέντρο της Λευκωσίας δεν πρέπει να περιμένουμε χιόνια. Αναμένουμε στα χαμηλά ημιορεινά χιονόπτωση, όχι όμως και στα πιο χαμηλά, δηλαδή δεν αναμένουμε χιόνι σε περιοχές με υψόμετρο 300 μέτρα. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς από πιο υψόμετρο και πάνω θα έχουμε χιόνι, όμως γύρω στα 700 – 800 μέτρα, αναμένουμε».

 

Σήμερα πάντως και αύριο, οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε πιο χαμηλά επίπεδα από τα συνήθη για την εποχή που είναι θερμοκρασίες 15 – 16 βαθμοί Κελσίου.

 

Χιονόνερο επίσης, αναμένεται τόσο σήμερα όσο και αύριο σε πιο χαμηλές περιοχές όμως αυτό εξαρτάται και από την ποσότητα της βροχής.

 

«Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτές τις μέρες, δεν αναμένουμε βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας και έντασης, με καταιγίδες και τα σχετικά τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Πιθανότατα θα έχουμε μόνο ελαφρές βροχές» λέει.

 

Ευχάριστο γεγονός πάντως, αποτελεί και η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για απουσία σκόνης από την ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι επίσης θα είναι χαμηλής έντασης σήμερα, όμως από αύριο δεν αποκλείεται να είναι πιο ισχυροί έως και πολύ ισχυροί, γεγονός που θα προκαλέσει και αύξηση στην ένταση των κυμάτων σε παραθαλάσσιες περιοχές.

 

Στο μεταξύ, η πληρότητα σε 12 από τα μεγάλα φράγματα έχει φτάσει το 100% όπως και στα τρία εμπλουτιστικά φράγματα, της Ταμασού, της Κλήρου και της Σολέας. Στα υπόλοιπα οκτώ από τα μεγαλύτερα φράγματα που η πληρότητα δεν έχει αγγίξει ακόμη το 100%, η διοχέτευση νερού από τα ποτάμια συνεχίζεται.

 

Γενικά πάντως ομιλούντες, σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται κυρίως το πρωί μεμονωμένες βροχές κατά διαστήματα καθώς και παροδική χιονόπτωση, στα ορεινά και πιθανό σε κάποιες περιοχές στα ψηλότερα ημιορεινά. Στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά αναμένεται να επικρατεί παγετός σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μέχρι την Τετάρτη και θα κυμανθεί κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Πηγή: philenews.com