Με καλείς στο τηλέφωνο… σε ώρες που βρίσκομαι στην “αγκαλιά του Μορφέα”.
Εγώ βλέπω δεκάδες/χιλιάδες όνειρα (υπερβολές…) κι εσύ έχεις διάθεση για συζήτηση, βόλτα, ακόμα και για τρίωρη ταινία… Τι τρέχει μαζί σου; Τι ώρες κοιμάσαι; Πόσες ώρες κλείνεις τα μάτια σου; Δεν νυστάζεις; Τι γίνεται με το πρωινό σου ξύπνημα;
Γράφει η Εύη Παπανικολάου
Βγήκες έξω ένα Σάββατο βράδυ και ξενύχτησες… Μπορώ να το καταλάβω. Βγήκες ξανά και την επόμενη μέρα… Κι αυτό μπορώ να το καταλάβω. Αυτό που αδυνατώ να κατανοήσω… είναι το πώς άφησες τον εαυτό σου να συμμετάσχει σε συνεχείς τετραήμερους εορτασμούς…
Ξέρεις τι έκανες; “Χάλασες” τον ύπνο σου (και φιρί-φιρί το πας για να χαλάσεις και το δικό μου…). Κάπου… σε δικαιολογώ. Ήθελες να ξεσκάσεις. Τώρα όμως, χρειάζεται να “επανέλθεις” και να αρχίσεις να απολαμβάνεις ξανά ένα νορμάλ, γλυκό και όμορφο πρόγραμμα ύπνου. Πώς; Ακολουθώντας τις λογικές συμβουλές μου (χωρίς να δηλώνω και ειδική επί του θέματος, απλά το έχω ψάξει).
- Σβήσε όλα τα φώτα στο σπίτι (εντάξει, μην μου σκοντάψεις κιόλας). Θες χαλάρωση, ακόμα και ρομαντική ατμόσφαιρα για να αποκοιμηθείς.
- Κλείσε το WIFI του κινητού σου κι ακόμα καλύτερα πάτησε θαρραλέα το Power Off button (ναι, μπορείς). Άσε και μερικά μηνυματάκια αναπάντητα… για αύριο.
- Έχεις ακόμα και την πιο hi-tech τηλεόραση μέσα στο υπνοδωμάτιό σου; Ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ ηχεί στα αυτιά μου… Η πολύχρωμη αυτή συσκευή ανήκει στο υπέροχο σαλονάκι σου (αυτό το ήξερες και εσύ).
- Μου αρέσει πολύ το laptop σου, αλλά δεν γίνεται να σερφάρεις στο διαδίκτυο και να γράφεις ασταμάτητα κρατώντας το ξαπλωμένη στο κρεβάτι σου. Πρέπει να μάθεις να το αποχωρίζεσαι λίγα δευτερόλεπτα πριν κλείσει η πόρτα του υπνοδωματίου σου.
- Πες ναι σε ένα ελαφρύ γεύμα, 2-3 ώρες πριν πας για ύπνο. Ένα γιαουρτάκι όμως δεν είναι γεύμα… είναι ολόκληρο κεφάλαιο πείνας. Φτιάξε ένα απλό τοστ και ετοίμασε και μία νόστιμη σαλατίτσα. Αν το βλέμμα σου έπεσε και στα μεσημεριανά γεμιστά της μαμάς… πες όχι. Δεν θες να βαρυστομαχιάσεις…
- Πήγες γυμναστήριο; Είσαι και fitness girl! Όμως μην πας κατευθείαν για ύπνο. Το σώμα σου βρίσκεται σε ένταση και χρειάζεσαι πρώτα χαλάρωση. Μετέφερε τη γυμναστική 3-4 ώρες πριν κοιμηθείς ή ακόμα καλύτερα κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών.
- Πότε ήταν η τελευταία φορά που αγόρασες καινούργιο στρώμα και μαξιλάρι; Έχεις ελέγχει αν πράγματι ξεκουράζουν το σώμα σου; Έκανες τη σωστή αγορά; Αν εντόπισες φθορά ή έχεις αμφιβολίες για την ποιότητά τους, τότε αγόρασε καινούργια.
- Διώξε όλες τις αρνητικές σκέψεις που τριγυρίζουν το μυαλό σου. Άσε τι σου είπαν και τι άκουσες σήμερα στη δουλειά. Πάρε ένα σημειωματάριο και γράψε τις επόμενες θετικές σου σκέψεις… Άρχισε να διαβάζεις έστω και πέντε σελίδες από ένα ενδιαφέρον βιβλίο (ακόμα και παιδικό παραμυθάκι… καλό είναι).
- Θέσε ως στόχο σου ότι κάθε μέρα θα ξαπλώνεις για ύπνο… γύρω στις 11.00μ.μ. και θα ξυπνάς γύρω στις 6.00-6.30π.μ. Γίνε αυστηρή με το πρόγραμμα ύπνου σου. Το χρειάζεται το σώμα, η ψυχή και το μυαλό σου.
- Αν ακολούθησες όλες αυτές τις συμβουλές και ακόμα αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο σου… τότε η λύση είναι μία. Κλείσε ραντεβού με ένα γιατρό, ειδικό για θέματα ύπνου, και εμπιστεύσου τον.
Για την ώρα, σε αφήνω, γιατί ήδη άρχισαν τα μάτια μου να κλείνουν. Μην με πάρεις τηλέφωνο… το έχω κλείσει. Το δικό μου πρόγραμμα ύπνου δεν μπορεί κανείς να μου το αλλάξει. Γι’ αυτό και πάντα φαίνομαι τόσο ανανεωμένη και ευδιάθετη.