Σε νέες μελέτες για το βιολογικό σου ρολόι αποκαλύπτεται το πώς να ισορροπήσεις τον οργανισμό σου για να χάνεις βάρος όλη μέρα.
Από την Δήμητρα Γλυνού, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, www.facebook.com/dimglynutritionist
Ένας από τους παράγοντες που μελετάται τα τελευταία χρόνια για τη διαχείριση της όρεξης και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού είναι το εσωτερικό master ρολόι του σώματός μας, που αφορά 20.000 κύτταρα του εγκεφάλου και ρυθμίζει τα πάντα, από τον ύπνο και την κατανάλωση τροφής μέχρι τη χώνεψη.
Τώρα, η μελέτη στρέφεται στο να ερευνήσει πόσο στενά συνδεδεμένο είναι με την υγεία, τις ασθένειες και το βάρος. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πως έχει επιρροή στα κιλά, όμως το πρόβλημα είναι πόσο εύκολα αποσυντονίζεται.
Τι ώρα χάνεις βάρος; Μια ιδανική μέρα:
6-8 π.μ. Καλημέρα!
Η κατανάλωση του πρωινού σου γεύματος θα πρέπει να είναι σχεδόν μία ώρα αφού ξυπνήσεις, καθώς έχει αποδειχθεί πως τα άτομα τα οποία καταναλώνουν το πρώτο τους γεύμα μόλις ξυπνήσουν έχουν περισσότερη εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό συμβαίνει καθώς, όταν ξυπνάς, απελευθερώνεται μια ορμόνη, η κορτιζόλη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και, τρώγοντας το πρωινό σου αμέσως μόλις ξυπνήσεις, μπορεί να διπλασιάσει τις τιμές αυτής της ορμόνης.
7-9 π.μ. Ώρα για πρωινό
Από τα σημαντικότερα γεύματα σε μια ισορροπημένη διατροφή και απαραίτητο για να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό. Το μόνο που έχεις να κάνεις στο πρώτο γεύμα είναι να συνδυάσεις καλές πηγές πρωτεΐνης και υδατάνθρακα. Επίσης, μια μικρή ποσότητα κάποιου καλού λίπους εξασφαλίζει αργή και σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Καλές επιλογές: βρόμη με γιαούρτι ή γάλα, φιστικοβούτυρο ή τοστ με αβοκάντο.
10 π.μ. Διάλειμμα για καφέ
Η καφεΐνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που, εκτός από τον καφέ, βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες και σε άλλα ροφήματα, όπως το τσάι. Σε έρευνες έχουν επισημανθεί οι ευεργετικές ιδιότητες της καφεΐνης στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και στην αύξηση του μεταβολισμού. Καταναλώνοντας μέτριες ποσότητες καφεΐνης, μπορείς να λάβεις αυτά τα οφέλη. Προσοχή πρέπει να δίνεις στην κατανάλωση ζάχαρης και γλυκαντικών, καθώς μπορεί να πέσεις στην παγίδα και να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, αλλά και να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με διάφορα γλυκαντικά τα οποία δεν έχουν θρεπτικά οφέλη.
12-2 μ.μ. Μην καθυστερείς το μεσημεριανό
Οι μελέτες αναφέρουν πως όσο πιο νωρίς είναι η κατανάλωση του κυρίως γεύματος τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βάρους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Προσπάθησε να προγραμματίσεις το χρόνο σου ώστε να καταναλώσεις το γεύμα σου γύρω στις 12 μ.μ. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείς αυτή την ώρα να φας κάποιο σνακ χαμηλών θερμίδων, όπως τα σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη (π.χ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ενισχυμένο με πρωτεΐνη, ρόφημα κεφίρ, ξηροί καρποί κ.λπ.).
2 μ.μ. Τελευταία ευκαιρία για καφέ
Χρειάζεσαι λίγη τόνωση; Αυτή είναι η τελευταία στιγμή της ημέρας για να απολαύσεις το ρόφημά σου. Σε πολλές μελέτες αναφέρεται πως, αν καταναλώσεις καφεΐνη μετά τις 4 μ.μ., οι καρδιακοί σου ρυθμοί μπορεί να αποσυντονιστούν και να μείνεις ξύπνια όλο το βράδυ.
3-4 μ.μ. Η ώρα της άσκησης
Το απόγευμα συνήθως έχεις τη τάση να αναζητάς κάτι γλυκό. Αν κάνεις γυμναστική αυτή την ώρα, εκτός από τα οφέλη της άσκησης, ο οργανισμός σου θα νιώσει καλυμμένος και δε θα έχει πλέον επιθυμία για γλυκό.
6-9 μ.μ. Φτιάξε το βραδινό σου
Δύο ώρες πριν κοιμηθείς είναι η κατάλληλη στιγμή για το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Το βραδινό σου γεύμα θα πρέπει να αποτελείται από όλες τις ομάδες τροφίμων και να περιέχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και καλά λιπαρά. Μια καλή επιλογή είναι σαλάτα με κοτόπουλο και κινόα – επίλεξε το ελαιόλαδο για υγιεινό λιπαρό.
10-11 μ.μ. Το κρεβάτι σου σε περιμένει
Οι ώρες που κοιμάσαι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και σχετίζονται με ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη η οποία βοηθάει στη ρύθμιση της πείνας. Όσο λιγότερο κοιμάσαι τόσο μειώνεται η έκκρισή της. Η κατάλληλη ώρα για να κοιμηθείς είναι γύρω στις 11 μ.μ., σύμφωνα με τις έρευνες, για να ξεκουραστεί ο οργανισμός.
Πηγή: http://www.shape.gr/