ΤΟ 50% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΑΤΙ

Η μειωμένη λίμπιντο παρατηρείται συχνότερα ανάμεσα στα παντρεμένα ζευγάρια

Περισσότερο από το 1/2 των γυναικών έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το σεξ, σύμφωνα με μελέτη η οποία εξέτασε 12.132 Βρετανούς ηλικίας από 16 έως 74 ετών, ρωτώντας τους στοιχεία σχετικά με τη λίμπιντο και τη διάθεσή τους απέναντι στο σεξ.

 

Συγκεκριμένα, ρωτήθηκαν σχετικά με την εμπειρία τους σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), ανεπιθύμητα εγκυμοσύνη, τυχόν εμπειρία εξαναγκαστικού σεξ και τη σωματική απόλαυση στο σεξ.

Όπως αναδεικνύεται από τη σχετική δημοσίευση στο BMC Public Health, περίπου το 34% των γυναικών παραδέχθηκαν ότι δεν ήθελαν να κάνουν σεξ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν μόλις 15%. Οι γυναίκες, επίσης, αποκάλυψαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ερωτική διέγερση, στους οργασμούς και στην απόλαυση του σεξ και συνολικά το 47,5% θεωρήθηκε πως είχε «κακή σεξουαλική υγεία», στην οποία περιλαμβάνονται τόσο οι συναισθηματικές εμπειρίες όσο και τα σωματικά προβλήματα ή οι ασθένειες.

 

Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν μόλις 17%, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες που κατατάχθηκαν στην κατηγορία «χαμηλού ενδιαφέροντος» για το σεξ (80%) ήταν παντρεμένοι ή ζούσαν μαζί με τον/τη σύντροφό τους.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να θέλουν ή να απολαμβάνουν το σεξ και να έχουν πιεστεί για να το κάνουν, ενώ οι άνδρες ανησυχούσαν περισσότερο για το αν θα κολλήσουν κάποια ασθένεια και ήταν ελαφρώς λιγότερο πιθανό να είναι πιο αγχωμένοι ή ανικανοποίητοι.

 

«Η μειωμένη ερωτική επιθυμία έχει αναγνωριστεί σε πολλές μελέτες ως το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα των γυναικών και έχει συνδεθεί με παράγοντες της σχέσης όπως η χαμηλή συναισθηματική εγγύτητα και η δυσκολία στην επικοινωνία γύρω από το σεξ. Παρατηρούμε, επίσης, ότι οι ομάδες με κακή σεξουαλική υγεία έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως το ότι είναι πιο πιθανό να ξεκίνησαν να κάνουν σεξ πριν τα 16 και ότι έχουν βιώσει κατάθλιψη και κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών», εξηγούν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Δρ. Alison Parkes.

 

Πηγή: ygeiamou.gr, marieclaire.gr