ΑΝΝΑ ΚΟΣΜΑ: ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Εάν γνωρίζεις την υποψήφια βουλευτή του ΔΗΣΥ Άννα Κοσμά, τότε θα ξέρεις πώς κάθε μέρα, προσφέρει ακούραστα στον συνάνθρωπο μας, βοηθά όλους όσοι το χρειάζονται, ανοίγει πόρτες σε γυναίκες αλλά και δείχνει το δρόμο προς όλους για μια καλύτερη ζωή.

Πρόκειται για μια εκ  των ιδρυτριών αλλά και Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας και είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε όλοι. Νέα πνοή και ελπίδα στα πολιτικά δρώμενα, για να δούμε τις καλύτερες μέρες που μας περιμένουν. Γιατί ας μην ξεχνάμε, πώς από τις δικές μας αποφάσεις, πράξεις αλλά και την ψήφο μας, θα φέρουμε το καλύτερο αύριο που πραγματικά μας αξίζει.

 

Η δυναμική γυναίκα της Ορεινής Λάρνακας ετοιμάζεται να εισβάλει στην πολιτική αρένα ως υποψήφια βουλευτής με τον ΔΗΣΥ. Πρόκληση ή ώρα αλλαγής;

Θα έλεγα και τα δύο. Πρόκληση γιατί μέχρι πρόσφατα δεν είχα καμία σχέση με την πολιτική και ξέρω πάρα πολύ καλά ότι τα μονοπάτια αυτά θα είναι για μένα καινούρια και δύσκολα. Παρόλα αυτά όμως, είπα να επιχειρήσω να τα περπατήσω με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι προκλήσεις πάντα μου άρεσαν γιατί μου έδιναν ώθηση να προσπαθώ και να επιμένω σε ότι έχω καταπιαστεί. Παράλληλα όμως το είδα και σαν ώρα αλλαγής, όχι με την κλασική έννοια ότι θα εμπλακώ για να κάνω εγώ τις αλλαγές αλλά με την έννοια ότι ο κόσμος αποζητά νέα πρόσωπα, πρόσωπα που δεν έχουν πολιτικό παρελθόν, πρόσωπα δικά τους, πρόσωπα που αγωνίζονται μαζί τους για το κοινό καλό. Η μέχρι τώρα πορεία μου δείχνει ξεκάθαρα ότι οι θέσεις που εκπροσωπώ είναι όλα όσα έχω ασχοληθεί μέχρι τώρα και συνεχίζω να ασχολούμαι οπότε για μένα είναι μέρος της ζωής μου. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλους αυτούς τους τομείς αλλά γνωρίζω και πως μπορούν να λυθούν.

 

Σε περίπτωση που εκλεγείτε, ποιο είναι το πρώτο θέμα που θα θέσετε αμέσως στο τραπέζι;

Θα είναι μεγάλη τιμή για μένα να με εμπιστευτεί ο κόσμος και να μου δώσει την ψήφο του ώστε να εκλεγώ οπότε και θεωρώ πολύ σημαντικό φορτίο την εκλογή μου. Αυτό από μόνο του με κάνει να νιώθω υποχρέωση να σκύψω επάνω σε όλα όσα έχω τοποθετήσει ως θέσεις μου. Σίγουρα βέβαια δεν μπορούν να μπουν στο τραπέζι όλα μαζί ταυτόχρονα οπότε και θα πρέπει να προηγηθεί προσεκτική μελέτη και πλάνο δράσης διότι όλα είναι το ίδιο σημαντικά και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο ως δευτερεύων. Το πρωταρχικό όμως που πρέπει να γίνει από όλους όσοι καταφέρουν να μπουν στη Βουλή είναι να δώσουν έμφαση στο βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα ο τόπος, την  πανδημία, και να προσπαθήσουν με σύνεση και συνεργασία να στηρίξουν τις καλύτερες δυνατές δράσεις για να βγούμε από όλο αυτό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας.

 

Ποια επιχειρήματα ή πράξεις θα κάνουν τους πολίτες και πιο πολύ τους νέους να εμπιστευτούν ξανά την πολιτική και τους πολιτικούς;

Οι νέοι μας σήμερα είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι, έξυπνοι, ώριμοι και ενεργοί. Δεν μπορείς να τους ξεγελάσεις και έχουν κουραστεί από τις θεωρίες. Θα χρησιμοποιήσω εδώ και τα λόγια του Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένη που έλεγε ότι όλα τα λόγια όταν δεν συνοδεύονται από πράξεις φαίνονται μάταια και κενά. Και έτσι μας βλέπουν, έτσι βλέπουν όλο τον πολιτικό κόσμο, ως μάταιο και κενό. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι να πλησιάσουμε τους νέους, να τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία, να μιλήσουμε μαζί τους, να τους ακούσουμε, να κάνουμε μαζί τους δράσεις. Να τους κάνουμε να νιώσουν χρήσιμοι, ότι ακούγονται, ότι λαμβάνεται υπόψιν η άποψή τους. Και πιστέψτε με, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί με τους νέους αλλά και για τους νέους. Προέχει όμως να χτιστεί η εμπιστοσύνη και μετά ο δρόμος είναι ανοιχτός για πολλά καινούρια πράγματα.

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών της Υπαίθρου Λάρνακας, μιλήστε μας για το έργο σας και τα μελλοντικά σας σχέδια.

Ως μια εκ των ιδρυτριών του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας το 2004 και ούσα και η Πρόεδρός του μέχρι σήμερα έχω ως όραμα την ανάπτυξη, τη δραστηριοποίηση και την ισότιμη ένταξη της γυναίκας στο κοινωνικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι του τόπου. Ο Σύλλογός μας προωθεί και πραγματοποιεί δράσεις που στόχο έχουν να προάγουν την επιχειρηματικότητα των μελών του, να προωθούν και να διατηρούν την παράδοση, να προωθούν τις ίσες ευκαιρίες στα δύο φύλα και άλλα. Πιστεύω ακράδαντα πως η γυναίκα σήμερα έχει δικαίωμα στην εργασιακή απασχόληση, στις ίσες ευκαιρίες, την κοινωνική αποδοχή και συμμετοχή σε αξιώματα.

Τι κάνει την Άννα να συνεχίζει να είναι μάχιμη στoυς τομείς της παράδοσης και της προσφοράς στα κοινά;

Όπως έχω πει επανειλημμένως και κινδυνεύω να γίνω γραφική, αγαπώ ότι κάνω και το κάνω με πάθος. Όλα όσα καταπιάνομαι έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Τον άνθρωπο. Αυτό από μόνο του είναι η κινητήριος δύναμη που με κάνει να είμαι, όπως λέτε, μάχιμη στους τομείς της παράδοσης και της προσφοράς στα κοινά. Η παράδοση του τόπου μας είναι η ταυτότητά μας και αν δεν την διατηρήσουμε, αν δεν την μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους θα χάσουμε τις αξίες μας, θα χάσουμε το παρελθόν μας, τις ρίζες μας. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε με σθένος, με πίστη και επιμονή να στηρίζουμε τις παραδόσεις μας και την κουλτούρα μας γιατί μέσα από αυτά χτίζουμε το μέλλον των παιδιών μας. Η προσφορά στα κοινά, από την άλλη, είναι κάτι που με γεμίζει, μου δίνει αξία, με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Πρέπει όλοι να ασχολούμαστε με τα κοινά διότι μέσα από την προσφορά ο καθένας μας ξεχωριστά και με όποιο τρόπο μπορεί καταφέρνουμε να κάνουμε καλύτερη την κοινωνία μας και γινόμαστε τα καλύτερα παραδείγματα για τα παιδιά μας διότι τους δείχνουμε την έννοια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ