ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΙΜΗΣ: ΒΟΗΘΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΙΛΑ

Δεν χρειάζεται να αρχίσεις από Δευτέρα δίαιτα. Αρκεί να το πάρεις απόφαση ότι θες να αλλάξεις το σώμα σου.

Και όσο για σύμμαχο, έχεις δίπλα σου τον καλύτερο: Ο καταξιωμένος Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος Γιάννης Κερίμης, σου δείχνει τον τρόπο να φορέσεις και πάλι το αγαπημένο σου jean!

 

Συνέντευξη στον Στυλιανό Μάσσου

Φωτογράφος: Μιχάλης Κυπριανού

Styling: Μαριάννα Χατζημηνά

Επιμέλεια παραγωγής: Μαρίνα Αβραάμ

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Froutopia για την παραχώρηση του χώρου για τις ανάγκες της φωτογράφισης μας.

Δίαιτα ή Διατροφή; Ποια είναι η δική σας άποψη;

Ακούγοντας κάποιος τη λέξη «δίαιτα», την συνδέει αμέσως με κάτι στερητικό. Η λέξη διατροφή, προϊδεάζει έναν καλύτερο τρόπο ζωής με απόλαυση και μέτρο. Πολλές φορές όμως, τη λέξη «δίαιτα» την ταυτίζουμε με τη διατροφή.

 

«Η λέξη διατροφή, προϊδεάζει έναν καλύτερο τρόπο ζωής με απόλαυση και μέτρο»

 

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί τόσο πολύ. Πώς μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας;

Γενικά αξίζει να στηρίζουμε τον μεσογειακό τρόπο διατροφής που είναι  ισορροπημένος και μπορεί να μας βοηθήσει με την υγεία μας. Να αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης,  τα έντονα (κορεσμένα) λιπαρά  και να καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα όσπρια και ψάρι. Να τρώμε 5 διαφορετικά φρούτα και λαχανικά  την ημέρα, να γυμναζόμαστε και να έχουμε θετικό πνεύμα, γνωρίζοντας πώς έχουμε έναν απώτερο στόχο: να βελτιώσουμε το σώμα και την υγεία μας και όχι να στερηθούμε ότι μας αρέσει.

 

«Έχουμε έναν απώτερο στόχο: να βελτιώσουμε το σώμα και την υγεία μας και όχι να στερηθούμε ότι μας αρέσει».

Πώς αισθάνεστε κάθε φορά, που δείχνετε τον τρόπο σε κάποιον που επιθυμεί να χωρέσει στο παλιό του jean;

Αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένος και γενικά, χαίρομαι πολύ όταν βοηθώ έναν άνθρωπο να πετύχει τους στόχους του, είτε είναι θέμα βάρους, είτε είναι θέμα υγείας. Αλλάζει και το σώμα αλλά και η διάθεση του και αυτό είναι ότι καλύτερο.

 

Είστε νέος και όμως αρκετά υποσχόμενος στον τομέα σας. Πώς μπορεί ένας διατροφολόγος/διαιτολόγος να ξεχωρίσει;

Ευτυχώς γεννήθηκα με πνεύμα ανήσυχο! Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στην Αμερική, δεν έπαψα ποτέ να εξελίσσομαι σε κάθε τομέα που αφορά το χώρο μου. Οι γνώσεις και η εμπειρία που απέκτησα κατά την παραμονή μου στην Αμερική, συνέβαλαν για να φτάσω εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Είναι σημαντικό όμως και το γεγονός πως μου αρέσει πολύ το επάγγελμα που εξασκώ και δεν επαναπαύομαι.  

Αξίζει να αναφέρουμε πως, με την επιστροφή σας  στην Κύπρο από την Αμερική, ιδρύσατε  το Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου. Σε ποιους απευθύνεται και πώς μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επωφεληθεί;

Το Κεντρό  Διαιτολογικής Υποστηρίξης και Μεταβολικού Ελέγχου είναι η βάση μου και απευθύνεται σε  άτομα που επιθυμούν την απώλεια κιλών ή την αύξηση μυϊκής μάζας. Επίσης, άτομα με διάφορες παθήσεις όπως είναι  ο διαβήτης, η νεφροπάθεια. Παράλληλα όμως και άτομα που ασχολούνται με την άθληση.

 

Πείτε μας το μυστικό σας: Πώς διατηρείτε τη δική σας σιλουέτα;

Λόγω της έντονης καθημερινής ρουτίνας που έχω δεν είναι εύκολο, όμως προσπαθώ με την έναρξη κάθε νέας εβδομάδας, να είμαι ο διαιτολόγος που γνωρίζει ο κόσμος, να έχω και εγώ τα όρια μου. Τα Σαββατοκύριακα, αφήνω τον εαυτό μου να χαλαρώσει και με αυτό τον τρόπο διατηρώ τη σιλουέτα μου.

 

Ποια είναι τα βασικά θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα που είναι απαραίτητα κατά την περίοδο δίαιτας ή και διατροφής που βοηθούν στην απώλεια κιλών;

Μια σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία. Δεν μπορείς να κανείς διατροφή μόνο με τρόφιμα που έχουν  συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, κάτι που ακούω συχνά από άτομα που στη διατροφή τους επιλέγουν μόνο πρωτεΐνη  και πρωτεϊνικά ροφήματα. Γενικά, αν τερματίσουμε όλες τις περίεργες  διατροφές που αρχίσαμε, δυστυχώς βάζουμε πίσω τα κιλά και αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μας δεν τρέφεται σωστά. Ουσιαστικά πρέπει να έχουμε όλα τα τρόφιμα που βοηθούν στην απώλεια κιλών αλλά με μέτρο.

 

Ποια είναι τα διατροφικά  λάθη που γίνονται με αποτέλεσμα να μην έχει κάποιος την επιθυμητή απώλεια κιλών και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα αποφεύγουμε;

Γενικά μπορεί να φθάσει η ζυγαριά  στο λεγόμενο «πλατό», δηλαδή να μην μπορέσουμε να χάσουμε περισσότερο βάρος, αλλά αυτό οφείλεται σε  πολλούς λόγους. Πρώτος λόγος είναι ότι ο οργανισμός μας κουράστηκε με τη διατροφή που ακολουθούμε, οπόταν πρέπει να κάνουμε  μια ανανέωση. Δεύτερος λόγος είναι ότι τα άτομα που γυμνάζονται μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα απώλειας κιλών γιατί πιθανότατα να αυξήθηκε η μυϊκή μάζα. Τρίτος λόγος είναι ότι επιλέγουμε υγιεινά φαγητά γιατί θεωρούμε ότι έχουν χαμηλές  θερμίδες όμως στην τελική, τρώμε αρκετές θερμίδες όπως για παράδειγμα, κάποιος να τρώει περισσότερες από δύο μπάρες δημητριακών  ή αρκετό ψωμί ολικής  διότι πιστεύει ότι είναι χαμηλό σε θερμίδες. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να χάσει βάρος.

 

Πόσος χρόνος απαιτείται για να δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα  και πως  διαχειριζόμαστε το βάρος μας;

Η μεγάλη αρετή  όταν κάνεις δίαιτα/διατροφή είναι η υπομονή. Αν δεν έχεις υπομονή, δυστυχώς  είναι πολύ δύσκολο για τον οποιοδήποτε να ακολουθήσει μια δίαιτα, διατροφή. Βεβαίως, σημαντικό ρόλο έχει και ο μεταβολισμός του καθενός. Στο γραφείο μου έχω ένα εργαλείο με το οποίο μετρώ τον μεταβολισμό του κάθε ατόμου, οπότε με βάση τα αποτελέσματα, ετοιμάζω την ιδανική διατροφή για να μπορέσει να έχει την απώλεια κιλών που επιδιώκει. Εξαρτάται φυσικά  και από την άσκηση  που κάνει και πόσο πιστός είναι στο πρόγραμμά διατροφής του. Όταν  φθάσουμε στα επιθυμητά  κιλά που θέλουμε, τότε σε συνεργασία με τον διαιτολόγο μας αξίζει να κάνουμε μια σταθεροποίηση. Καλό είναι, μια φορά στο τόσο να ζυγιζόμαστε και βεβαίως, να μην ξεχνάμε τις καλές συνήθειες που αναπτύξαμε όταν κάναμε σωστή διατροφή.

Μπορείτε να μας πείτε μερικά tips που βοηθούν στο να αποκτήσουμε υγιεινές, καθημερινές συνήθειες;

Το πρώτο βήμα που αξίζει να κάνουμε, είναι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να συνειδητοποιήσουμε τα οφέλη του να τρεφόμαστε σωστά.  Στη συνέχεια πρέπει να αποκτήσουμε μια ισορροπημένη σχέση με τη ζάχαρη και μάθουμε να μαγειρεύουμε υγιεινά. Τρίτο, πρέπει να  γίνουμε φίλοι με το νερό και τη σωστή ενυδάτωση και τέλος να εντάξουμε κάποια μορφή άσκησης στη ζωή μας.

 

Ποιοι είναι  οι  παράγοντες  που οδηγούν στην  παχυσαρκία και πως την αντιμετωπίζουμε;

Η παχυσαρκία οφείλεται σε πολλούς λόγους . Μπορεί να είναι ορμονικό όπως είναι θέματα με τον θυροειδή ή με την ινσουλίνη, μπορεί να είναι κληρονομικό ή μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός πως στο παρελθόν, ακολουθήσαμε χημικές διατροφές που κατέστρεψαν το μεταβολισμό μας. Το πρώτο καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ελέγξουμε τα ορμονικά μας  για να ξέρουμε τι συμβαίνει, να αρχίσουμε σωστή  διατροφή  και σίγουρα να αθλούμαστε διότι μας βοηθά να ψηλώσουμε τον μεταβολισμό μας.

 

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Από Δευτέρα Δίαιτα Τέλος».

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος  για τα βιβλία που έχω γράψει γιατί βλέπω καθημερινά πως έχουν βοηθήσει αρκετό κόσμο.  Το «Από Δευτέρα Δίαιτα Τέλος»  είναι ένα βιβλίο  με συνταγές και συμβουλές, το οποίο καθοδηγεί τον κάθε έναν να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

 

Γιατί το ονομάσατε έτσι;

Πολλές φόρες, λέμε ότι από Δευτέρα θα αρχίσω δίαιτα ή διατροφή. Σκοπός του βιβλίου, είναι να βοηθήσει τον κάθε έναν να αποκτήσει καθημερινές, υγιεινές διατροφικές συνήθειες.  

 

Και τι περιλαμβάνει στις σελίδες του το «Επικίνδυνες Αποστολές Διατροφής» που απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες;

Η ιστορία που αφηγείται στις σελίδες του, βοηθά τους μικρούς μας φίλους να μάθουν τι είναι η υγιεινή διατροφή, περιλαμβάνει εύκολες συνταγές τις οποίες μπορούν να ετοιμάζουν με τους γονείς τους και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί, καθώς και παιχνίδια.

 

Αγαπάτε τα social media και σας το ανταποδίδουν. Είναι θεωρείτε ένας πολύ καλός τρόπος για να επηρεάζεται τους ακόλουθους για καλύτερες καθημερινές συνήθειες;

Τα social media είναι ένας άμεσος τρόπος για να μεταδώσεις  κάποια μηνύματα και συμβουλές. Να βοηθήσεις, να μεταδώσεις τις γνώσεις σου και να αλλάξεις τον κόσμο προς το καλύτερο.