ΔΡ. ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕΒΑΣΤΙΔΟΥ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟ

Συναντήσαμε τη Δρ. Κυριακή Σεβαστίδου στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, όπου μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ενδιαφέρουσα ειδικότητά της και τα συχνότερα περιστατικά που καλείται να εξετάσει.

Ποιες συμβουλές δίνει στο αναγνωστικό μας κοινό; Εμείς, πάντως, υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας ότι θα τις ακολουθήσουμε κατά γράμμα.

 

Συνέντευξη στην Εύη Παπανικολάου

 

Ωτορινολαρυγγολογία. Πρόκειται για όνειρο ζωής ή μία ειδικότητα που προέκυψε στην πορεία;

Όχι, σίγουρα δεν ήταν όνειρο ζωής, σαν παιδί μάλιστα μόνο από το γνωστό παιχνίδι “κρεμάλα” γνώριζα τη λέξη, αλλά δεν μπορώ να ονειρευτώ να είμαι κάτι άλλο πια. Ήθελα να γίνω γιατρός και η επιλογή της ειδικότητάς μου προέκυψε μετά το πέρας των σπουδών μου.

 

Ποια είναι τα συχνότερα περιστατικά που καλείται να εξετάσει μία Ωτορινολαρυγγολόγος;

Πολύ μεγάλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας και εδώ είναι η “μαγεία” της. Αναφέρεται σε όλες τις ηλικίες ανεξαιρέτως. Για παράδειγμα, στο αυτί πολύ συχνά εξετάζουμε περιστατικά με απόφραξη από βύσμα κυψελίδας/το λεγόμενο κερί, με ωτίτιδα/μόλυνση, περιστατικά με ίλιγγο/αίσθημα περιστροφής, καθώς και με απώλεια ακοής ή βαρηκοΐα.

Με τη μύτη οι ασθενείς συχνότερα αναφέρουν δυσκολίες στην αναπνοή, αιμορραγίες και λιγότερο διαταραχές της όσφρησης.

 

Στο λάρυγγα/λαιμό,  πέραν των λοιμώξεων π.χ. αμυγδαλίτιδες/λαρυγγίτιδες/φαρυγγίτιδες, πολύ συχνά έρχονται ασθενείς αιτιώμενοι βράγχος φωνής, επίμονο βήχα και διαταραχές κατάποσης.

 

Δυστυχώς όμως δεν είναι λίγα τα περιστατικά κακοήθειας που διαγιγνώσκονται σε όλα τα πεδία,  με συχνότερο το λάρυγγα/τις φωνητικές χορδές.

 

Ποιες είναι οι προκλήσεις του επαγγέλματός σας;

 

Η ανάγκη καθημερινής επανεκπαίδευσης και παρακολούθησης των ραγδαίων εξελίξεων της ιατρικής γενικότερα.

Θα θέλατε να αναφερθείτε σ’ ένα επαγγελματικό συνέδριο που σας κίνησε το ενδιαφέρον ή σας προβλημάτισε;

Δεν θα έλεγα ότι είναι ένα συνέδριο, το κάθε συνέδριο ανάλογα με το αντικείμενό του έχει πολλά να προσφέρει. Αυτό όμως που κάθε φορά με συνεπαίρνει είναι όταν λαμβάνω μέρος σε πρακτική άσκηση/ hands on, καθώς δίνεται η δυνατότητα βελτίωσης δεξιοτήτων και εκμάθησης νέων τεχνικών.

 

Ποιες συμβουλές θα δίνατε στις εγκυμονούσες; Πότε πρέπει να επισκεφθούν μία γιατρό της ειδικότητάς σας;

Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ισχύει ότι σε όλους, όταν πονάμε ή παρατηρούμε κάποια αλλαγή π.χ. βράγχος φωνής, πτώση ακοής, δεν χρονοτριβούμε, ζητάμε ιατρική βοήθεια και δεν κάνουμε θεραπείες χωρίς ιατρική συμβουλή.

 

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να εργαστείτε αφιλοκερδώς για ένα διάστημα στο εξωτερικό, σε ποια χώρα θα θέλατε να πάτε και γιατί;

Θα ήθελα να πάω στην Ινδία. Είναι μια πλούσια και συνάμα πολύ φτωχή χώρα. Πλούσια, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και από πολιτισμό. Είναι τεράστιο όμως το χάσμα κοινωνικής τάξης και είναι αισθητό αυτό. Υπάρχει ανάγκη σίγουρα.

 

Είστε καλεσμένη σ’ ένα Σχολείο για να μιλήσετε για την ειδικότητά σας. Ποια θα ήταν τα highlights της ομιλίας σας;

Θα ήθελα να κρατήσουν τα παιδιά ότι πρόκειται για μια φανταστική ειδικότητα. Ο γιατρός συναντά, σε καθημερινό επίπεδο στο ιατρείο του, ασθενείς όλων των ηλικιών και διαφόρων προβλημάτων και τις πλείστες φορές όχι σοβαρά και μάλιστα ιάσιμα περιστατικά. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς χρόνιοι ή με αθεράπευτες παθήσεις. Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση από τη βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις και στην τελική αυτό είναι το σημαντικό.

 

Μία βαρυφορτωμένη μέρα στο ιατρείο σας, τι αισθήματα σας προκαλεί;

Εξαιρουμένου πάντα της κόπωσης, πνευματικής και σωματικής, γυρνώντας στο σπίτι, ειδικά έχοντας συναντήσει δύσκολα περιστατικά που στεναχωρούν, δεν μπορώ να μην νιώθω ευγνώμων για την υγεία που έχουμε.

 

Καλοκαίρι. Ήλιος. Θάλασσα. Ποιες συμβουλές δίνετε στο αναγνωστικό μας κοινό;

Εννοείται  ότι πρέπει να απολαμβάνουμε αυτά τα προνόμια που έχει η χώρα μας όσο πιο πολύ μπορούμε. Ως Ωτορινολαρυγγολόγος θα συμβούλευα τα άτομα που συχνά ταλαιπωρούνται από επεισόδια εξωτερικής ωτίτιδας να φροντίζουν να γίνεται καθαρισμός στα αυτιά τους από Ωτορινολαρυγγολόγο, πριν από τα πρώτα μπάνια στο νερό, καθώς τα επεισόδια εξωτερικής ωτίτιδας αυξάνονται πολύ κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

 

Μην ξεχνάμε επίσης πόσο πολύ βοηθάνε οι βουτιές στο θαλασσινό νερό στα περιστατικά χρόνιας ρινοκολπίτιδας («ιγμορίτιδας») και εκκριτικής ωτίτιδας, το λεγόμενο υγρό πίσω από το τύμπανο. Να επισημάνουμε βέβαια προσοχή από την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή στους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά.

 

H Δρ. Κυριακή Σεβαστίδου εργάζεται ως Ωτορινολαρυγγολόγος στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Διεύθυνση: Λεωφόρος Λευκοθέου 20, 2054 Στρόβολος, Λευκωσία

Τηλ: 22469092, E-mail: kyriaki.sevastidou@apollonion.com.cy