ΔΡ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΙΤΗΣ: ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ, ΠΟΤΕ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Ο Δρ. Μιχάλης Κιτής, μιλά στο Dolce για το κρυολόγημα και τη γρίπη που αν όχι όλοι, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες.

Κατά τις χειμερινές περιόδους, οι άνθρωποι νοσούμε από ιώσεις που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούνται από διάφορους ιούς. Οι συχνότερες ιώσεις είναι το κοινό κρυολόγημα με συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας και ο ήπιος πυρετός. Η γρίπη, προκαλεί εντονότερα συμπτώματα όπως πυρετό άνω από 39 ενώ σε μερικές περιπτώσεις προσβάλει και το κατώτερο αναπνευστικό.

 

Οι ιώσεις μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αόρατων σταγονιδίων στον αέρα, μετά από βήχα ή φτάρνισμα κυρίως όταν βρίσκονται συγκεντρωμένα άτομα σε κλειστούς χώρους.

 

ΠΟΤΕ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ

Οι ασθενείς μεταδίδουν τους ιούς συνήθως μια μέρα πριν παρουσιάσουν τα συμπτώματα και μπορεί να συνεχίσουν να είναι μεταδοτικοί, 5 μέχρι 7 ημέρες μετά.

 

Αν αρρωστήσουμε πρέπει να περιοριστούμε στο σπίτι. Να τρεφόμαστε με ελαφριά τροφή, να πέρνουμε αρκετά υγρά και να καλύπτουμε με χαρτομάντηλο το στόμα και την μύτη όταν φτερνιζόμαστε. Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας μας.

 

Όταν υπάρχει επιμονή πυρετού παρά τη χρήση αντιπυρετικού σε δύσπνοια και πόνο στο στήθος, τότε πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό για να αποκλείσει τυχόν επιπλοκές όπως πνευμονία και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Κυρίως επιρρεπής σε τέτοιες επιπλοκές είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως άτομα άνω των 60 χρονών, οι έγκυες γυναίκες, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό καθώς και άτομα με χρόνια νοσήματα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της γρίπης.