Δρ. ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΧΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Για κάθε γυναίκα και άντρα ανάμεσα μας, το κεφάλαιο νεότητα και ομορφιά έχει καθοριστικό παράγοντα στη ζωή μας αφού η ζωή δείχνει να αρχίζει ακόμη και στα 60!

Συνέντευξη στη Μαρίνα Αβραάμ

Με συμμάχους επαγγελματίες όπως ο καταξιωμένος σε Κύπρο και εξωτερικό Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός με ειδικότητα στην Αισθητική Χειρουργικής Προσώπου Δρ. Νεόφυτος Δημητριάδης, μπορείς να καθυστερήσεις το χρόνο και να χαμογελάς καθημερινά στον καθρέφτη με το υπέροχο, ανανεωμένο μα κυρίως νεανικό και όμορφο πρόσωπο σου.

Facial Surgery. Επάγγελμα ή λειτούργημα στις μέρες μας;

Κάθε ιατρική πράξη αποτελεί λειτούργημα. Όταν το κάνεις και βιοποριστικά ταυτόχρονα, τότε αποτελεί και επάγγελμα. Άρα λοιπόν, κάθε λειτούργημα που σου δίνει και χρήματα για να ζεις, είναι το επαγγελματικό σου λειτούργημα. Η αισθητική χειρουργική είναι ένα τμήμα όπου ασχολείσαι με ασθενείς, διορθώνεις και επεμβαίνεις στον ανθρώπινο οργανισμό σε άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα όπως για παράδειγμα τη γήρανση. Η γήρανση είναι μια ασθένεια όπως όλες οι υπόλοιπες η οποία αντιμετωπίζεται. Έτσι όπως γερνά η καρδιά, γερνά και το δέρμα.

Η γήρανση είναι ασθένεια;

Ναι. Όπως γερνά η καρδιά, όπως πονάμε τα γόνατα μέσα από το πέρασμα του χρόνου, έτσι, συμβαίνει και στο δέρμα μας. Η διαφοροποίηση του ασθενέστερου δέρματος το οποίο διαμορφώνεται στην πορεία του χρόνου, μπορεί να διορθωθεί με την αισθητική ιατρική.

Άρα όπως  και αρκετές άλλες ασθένειες, το γήρας στο πρόσωπο μπορεί να θεραπευτεί;

Μπορεί να θεραπευτεί στα πλαίσια του δυνατού γιατί κανείς από εμάς δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη του χρόνου. Τι κάνουμε στη χειρουργική αισθητική; Προσπαθούμε και έχουμε καταφέρει με τις εξελιγμένες τεχνικές να περιορίσουμε, να καθυστερήσουμε το χρόνο και να μετατοπίσουμε τις ηλικίες 20 με 30 χρόνια πιο πέρα και αυτό φαίνεται στο προσδόκιμο επιβίωσης το οποίο αυξάνεται.

Τι συμβαίνει όμως και με τη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής;

Οι αρχαίοι Έλληνες καθόρισαν το τι είναι υγεία και το τι είναι καλαισθησία. Έλεγαν ένα σώμα πρέπει να διατηρείται υγιή για να μπορεί ο άνθρωπος να εργάζεται. Το σώμα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για αυτό ο κάθε άνθρωπος πρέπει να γυμνάζεται, να τρώει σωστά, να περιορίζει τις καταχρήσεις, να προσέχει από τον ήλιο.

Ποια είναι αυτά που συμβάλλουν στο να ξεχωρίζει ένας πετυχημένος προσωποχειρούργος και Facial Surgery;

Ξεχωρίζει μέσα από τη δουλειά του και αυτό διακρίνεται σε 3 σημεία. Το πρώτο σημείο είναι να ξεχωρίζεις ποιος ασθενής έχει πραγματικές ανάγκες, ποιος πιστεύει ότι γενετικά είναι άσχημος και θέλει για παράδειγμα να μοιάσει με κάποιον διάσημο. Σημαντικό επίσης είναι να είσαι σωστά εκπαιδευμένος και να προσφέρεις αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο ασθενής.

Αν κάποιος όμως θέλει κάτι και επιμένει γι αυτό, έστω και εάν πρόκειται για υπερβολή, εάν δεν του το παρέχετε εσείς, θα απευθυνθεί κάπου άλλου.

Εάν λειτουργήσεις στον ασθενή επαγγελματικά, θα σε αντιμετωπίσει και ο ίδιος με αυτό τον τρόπο.  

Φτάνουν κοντά σας σοβαρά περιστατικά;

Η γναθοπροσωπική χειρουργική που είναι και η ειδικότητα μου, ασχολείται με την αισθητική χειρουργική, με τους καρκίνους της κεφαλής και τα τραύματα. Άρα έχουμε κοντά μας ασθενείς και  παιδάκια με διάφορα σύνδρομα. Επίσης η αισθητική χειρουργική είναι κάτι εντελώς διαφορετικό αφού έρχονται για να διορθώσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Θεωρείται πλέον ταμπού να επεμβαίνει κανείς στο πρόσωπο με τις διάφορες μεθόδους που πλέον υπάρχουν;

Αρχικά όταν ήρθα στην Κύπρο ήταν ταμπού. Πλέον όμως δεν τους πειράζει να ξέρει ο άλλος ότι περιποιούνται τον εαυτό τους. Γιατί τους κάνει να αισθάνονται πιο όμορφα.

Έχει γίνει απαραίτητο πια στη ζωή μας;

Είναι ναι απαραίτητο γιατί ο κάθε ένας αισθάνεται όμορφα να περιποιείται την εμφάνιση του. Στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι στα 60 μπορούν να δείχνουν πολύ νεότεροι.

Πότε και ποια υπήρξε η εντονότερη επαγγελματική στιγμή σας;

Ζούσα πολλά χρόνια στην Αμερική και εκεί είχα αρκετά περιστατικά. Στην Κύπρο, μόνος μου πλέον είχα βιώσει αρκετά δύσκολα περιστατικά. Εκείνο που μπορώ να σου πω ότι με ευχαριστεί, είναι όταν αρχίσαμε στην Κύπρο με τα βρέφη με δυσμορφία προσώπου και σήμερα τα βλέπω 8 ετών χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι το σημαντικότερο για μένα.

Τα λάθη στην ιατρική συγχωρούνται;

Στην ιατρική τα λάθη δεν συγχωρούνται. Υπάρχουν όμως τα ιατρικά λάθη και οι επιπλοκές. Η παρενέργεια του οργανισμού που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Αυτό πρέπει να το καταλαβαίνει ο κόσμος.

Τι θα θέλατε να δημιουργήσετε ή να ανακαλύψετε εσείς ως το επόμενο βήμα στον τομέα του Facial Surgery;

Έχουμε ανακαλύψει στην Αμερική τη νέα τεχνική, το New Style Lift. Είναι μια τεχνική με την οποία μέσα από μια μικρή διαδικασία, πετυχαίνουμε ανόρθωση του προσώπου χωρίς να χρειάζεται ολική αναισθησία και επίσης υπάρχει γρήγορος χρόνος ανάρρωσης. Είναι καινοτομία και προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Εφορμόζεται σε μικρές αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες.

Ποιες είναι οι άλλες νέες μεθόδοι και εξελίξεις τις οποιες αξίζει να γνωρίζουν οι άντρες και γυναίκες που μας διαβάζουν τώρα;

Στην αισθητική χειρουργική και την ιατρική γενικότερα, υπάρχουν τόσες πολλές εφευρέσεις που εμείς οι γιατροί τρέχουμε να τις προλάβουμε. Στην αισθητική ιατρική, υπάρχει γκάμα εξελίξεων. Εκείνο που άλλαξε σημαντικά είναι ότι μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα με μικροεπεμβάσεις με τις οποίες περιορίζεται το κόστος, ο χρόνος ανάρρωσης και οι επιπλοκές.

Πότε οι γυναίκες το παρακάνουν;

Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Υπάρχουν οι παροχές υπηρεσιών σε κάποιον που το χρειάζεται και θα τον βοηθήσει στην αυτοπεποίθηση και τη ψυχολογία του και υπάρχει και ο εθισμός. Πρόκειται για μια ψυχολογική νόσο που ο γιατρός θα διακρίνει εξ αρχής. Πρέπει να τον καθοδηγήσεις γιατί με τον εθισμό αρχίζουν οι παραμορφώσεις.

Από την εμπειρία σας, πέραν από τον εθισμό τι άλλο ωθεί μια γυναίκα να θέλει συνεχώς κι άλλες αλλαγές στην εξωτερική της εμφάνιση;

Η προσπάθεια να φτάσουν στην τελειότητα και η ματαιοδοξία. Κυρίως επειδή δεν θέλουν να αποδεχτούν το ότι μεγαλώνουν και προσπαθούν μέσα από τις χειρουργικές διαδικασίες να σταματήσουν το χρόνο.

Τι αξίζει να γνωρίζει μια γυναίκα προτού προβεί σε αλλαγές στην εμφάνιση της;

Κανένας από εμάς δεν έχει το μαγικό ραβδί να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου που ο Θεός δημιούργησε με σοφία. Μπορούμε όμως να διορθώσουμε ατέλειες, ηλικιακές αλλαγές και δυσαρμονίες. Και με αυτό τον τρόπο καθυστερούμε το χρόνο και βελτιώνουμε την εικόνα.

Μου αναφέρατε ότι σας επισκέφτηκαν γνωστές προσωπικότητες από το εξωτερικό. Μιλήστε μου λίγο για αυτό.

Για εμάς δεν κάνει διαφορά το πόσο γνωστός ή όχι είναι ο κάθε ασθενής. Κάθε άνθρωπος θα περάσει την ίδια διαδικασία. Εκείνο που διαφέρει είναι οι Δημόσιες σχέσεις, οι απαιτήσεις που ίσως να έχουν που κάποιες φορές δεν κρύβω ότι ίσως είναι παράλογες. Η επιτυχία κάθε γιατρού, οφείλεται στο να είναι διαθέσιμος, να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του κάθε ασθενή και μετά βεβαίως το να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην Κύπρο, οι γυναίκες προσέχουν πολύ περισσότερο τον εαυτό τους απ΄ ότι για παράδειγμα στην Αμερική. Η Κύπρια γυναίκα γυμνάζεται, φροντίζει τον εαυτό της και ασχολείται αρκετά με την εμφάνιση της. Γι αυτό και η αισθητική χειρουργική στην Κύπρο, ανθεί.

Τι συμβαίνει όμως και με τους άντρες οι οποίοι επίσης πλέον φροντίζουν την εξωτερική τους εμφάνιση, ρωτούν και προχωρούν σε επεμβάσεις;

Πλέον είναι προτέρημα για όλους η αισθητική ιατρική. Οι άντρες κάνουν πάρα πολλά πράγματα απλά δεν το λένε. Για τη γυναίκα η ομορφιά είναι το όπλο της. Όμως πλέον και για τον άντρα. Η εμφάνιση κάποιου είναι το πρώτο που βλέπεις, η αρχική εντύπωση που θα σου δώσει.

Ποια είναι η συμβουλή σας για τον κάθε άνθρωπο όσον αφορά την εμφάνιση του; Ανά δεκαετία για παράδειγμα, τι πρέπει να γνωρίζει;

Στα 20 με 30 είναι η συντήρηση δέρματος, η αποφυγή καπνίσματος, η γυμναστική.

Στα 30 με 40 αρχίζουν κάποιες θεραπείες με laser, κάποια ενέσιμα επίσης, μεσοθεραπείες, διορθώσεις.

Στα 40 με 45 αρχίζει η βλεφαροπλαστική, τα νήματα, τα ενέσιμα

Από τα 45 και μετά αρχίζει η πτώση του δέρματος. Άρα το facelift και άλλα.

Πρόσφατα με επισκέφτηκε ένα ζευγάρι 80 χρονών για ανανεώση και θεραπείες κατά της γήρανσης και έμειναν και οι δύο απόλυτα ευχαριστημένοι και πιο ευτυχισμένοι με το αποτέλεσμα. Ειναι δύο άνθρωποι γεμάτοι ζωή, είναι μαζί 60 χρόνια και δείχνουν αρκετά νεότεροι. Αυτό είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα για όλους μας.

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από την αισθητική ιατρική;

Ότι δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί που φτιάχνει τα πάντα. Δεν υπάρχει αυτό, δεν μπορείς να γίνεις άλλος άνθρωπος.

Τι αξίζει να έχει στο μυαλό του ο κάθε ένας;

Το γεγονός ότι πετυχημένη αισθητική επέμβαση είναι αυτή που διορθώνει ανωμαλίες ή σημεία γήρανσης, δίνοντας φυσικό αποτελέσμα. Αυτό ονομάζεται το καινούριο Hollywood! Είναι η καινούρια εποχή όπου η αισθητική απαιτεί φυσικό, αρμονικό αποτέλεσμα. Και είναι καλό, να είναι αυτός ο στόχος μας για όλους.

 

Neophytos C. Demetriades DDS, MD, MSc

Oral and Maxillofacial Surgery

Facial Cosmetic Surgery