ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ

Καμία ανθρώπινη σχέση δεν χτίζεται μέσα σε μία μόνο ημέρα. Γι αυτό, τουλάχιστον για τους ανθρώπους που αγαπάς, αξίζει καθημερινά να προσπαθείς, να βελτιώνεσαι, να ακούς, να μιλάς, να συμπονείς, να γίνεσαι καλύτερος.

Γράφει η Μαρίνα Αβραάμ

 

Για εσένα, για εκείνους, για τη σχέση σας.

 

Όπως θα έχεις μάθει κι εσύ μέσα από τις εμπειρίες σου, οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να γίνουν αρκετά δύσκολες. Χρειάζεται τεράστιος αγώνας για να κρατάς τις ισορροπίες, να ξεπερνάς τον εγωισμό σου, να δείχνεις και να παίρνεις ανιδιοτελή αγάπη.

 

Γιατί πάντα θα προκύψουν δυσκολίες, εμπόδια, διαφωνίες.

Ακόμη και στη σχέση μητέρας – παιδιών.

 

Αξίζει όμως να θυμίζεις στον εαυτό σου πώς θα είσαι πάντα η μητέρα/ ο πατέρας τους και θα είναι πάντα τα παιδιά σου. Ότι κι αν συμβεί.  

 

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως σου ανήκουν ή τους ανήκεις ολοκληρωτικά. Έχουν τη δική τους προσωπικότητα, την οποία συνέβαλες αρκετά για να αναπτύξουν, έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα, τα θέλω ακόμη και τις δυνατότητες τους μεγαλώνοντας να ανοίξουν τα φτερά τους και να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.

 

Θα έχουν χαρές, θα έχουν επιτυχίες, θα έχουν αποτυχίες.

 

Το σημαντικότερο είναι εσύ να τους δείχνεις την παρουσία σου με τον τρόπο σου, χωρίς να τα πιέζεις, χωρίς να απαιτείς, χωρις να τα χαλιναγωγείς.

 

Τους διδάσκεις καθημερινά πολλά, τους δείχνεις τι σημαίνει αληθινή αγάπη και ενδιαφέρον. Σου μαθαίνουν όμως και τα ίδια αρκετά. Πώς να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, πώς να μην τα παρατάς γιατί ακολουθούν το παράδειγμα σου, πώς να τους δίνεις συνεχώς κίνητρα, πώς να συγχωρείς, πώς να ξεπερνάς πολλές φορές τον εαυτό σου. Γιατί, όταν γίνεσαι μαμά, ξυπνούν μέσα σου συναισθήματα που πάντα υπήρχαν εκεί όμως ποτέ δεν τα αντιλήφθηκες μέχρι τη μέρα που έγινες μητέρα, την πρώτη φορά που τα κράτησες και ήξερες ότι άλλαξε πλέον όλη η ζωή σου…  

 

Μια από τις πιο όμορφες ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτή που θα αναπτύξεις με τα παιδιά σου. Μπορεί να είναι φιλική, μπορεί να είναι σχέση εμπιστοσύνης. Μπορείς να είσαι μαμά, μπαμπάς και πολύ καλός τους φίλος.

 

Γιατί ο σεβασμός δεν κερδίζεται ποτέ με το φόβο και την αυστηρότητα. Κερδίζεται από τις καθημερινές πράξεις. Πάντα θα πρέπει να τους βάζεις όρια, γιατί αυτό θα τα βοηθά στη διάρκεια της ζωής τους, όμως είναι σημαντικό να μπορούν να έρθουν να σου μιλήσουν για ένα θέμα που τους απασχολεί. Να θυμάσαι πως κάνενας άλλος δεν θα τους παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές με απόλυτη αγάπη και ενδιαφέρον όπως κι εσύ.

Αυτή ήταν η καλύτερη συμβουλή που προσωπικά πήρα ποτε από μια πολύ καλή φίλη που η ίδια, δεν είναι μητέρα. Η κουβέντα της είναι τόσο σοφή και με συντροφεύει από τότε.

Και ναι. Είσαι καλή μαμά γιατί προσπαθείς καθημερινά και ακούραστα. Και γιατί αξίζει να είσαι περήφανη για όλα όσα σε κάνουν να αισθάνεσαι γεμάτη, τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι, τις φίλες, τη δουλειά σου και κυρίως τη σχέση που κατάφερες να δημιουργήσεις με τα παιδιά σου.

Η οποία δεν κτίστηκε μέσα σε μόνο μια ημέρα. Κτίστηκε με πολλά ξενύχτια, ανησυχίες, γέλια, χαρές, αγωνίες.

Αυτή η σχέση, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Αυτή η σχέση θα σε αλλάζει προς το καλύτερο για πάντα