ΕΛΕΝΑ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ

Η καλλιτέχνις που αντλεί έμπνευση κυρίως από παλιά αντικείμενα και φθαρμένες πόρτες, μας καλωσορίζει στον όμορφο και δημιουργικό κόσμο των Καλών Τεχνών, αποδεικνύοντας πως όταν το ταλέντο συναντήσει την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά, τότε μόνο εκπληκτικά αποτελέσματα μπορεί να προσφέρει.

Η Έλενα Αγαθαγγέλου μιλά στο Dolce.com.cy και αποκαλύπτει τα πρώτα σχόλια που άκουσε για τα υπέροχα έργα της, τις εύστοχες συμβουλές που δίνει στους φοιτητές Καλών Τεχνών, αλλά και όσα την κάνουν να χαμογελά και να ονειρεύεται…

 

Συνέντευξη στην Εύη Παπανικολάου

 

Το ταλέντο είναι έμφυτο ή κάτι που μπορεί να αποκτηθεί και με πολλή αγάπη και προσπάθεια;

Πιστεύω ότι οι ικανότητες και τα ταλέντα μας προέρχονται από μια διαδικασία ανάπτυξης που είναι καθορισμένη από τα γονίδια, αλλά και τα ερεθίσματά μας. Νοείται όμως ότι μπορούμε να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε αυτά τα ταλέντα μέσα από πολλή αγάπη και προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία, τα οποία δε δύνανται να διαχωριστούν.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το χώρο των Καλών Τεχνών;

Το ταξίδι μου στο χώρο της τέχνης ξεκίνησε από τότε που μπορούσα να κρατήσω μολύβι στα χέρια μου. Το να μπορώ να εκφράζομαι μέσω της τέχνης, ήταν για μένα ανέκαθεν πολύ σημαντικό κι έτσι αποφάσισα να κάνω επάγγελμα τη μεγάλη μου αγάπη. Μόνο όταν αγαπάς κάτι πολύ, μπορείς να δώσεις πολλά!

 

Από πού αντλείς έμπνευση για τις δημιουργίες σου και ποια είναι η αγαπημένη σου θεματολογία;

Η έμπνευση έρχεται ανάλογα με τις εμπειρίες, την ψυχοσύνθεση και τις ευαισθησίες του κάθε δημιουργού. Ερεθίσματα για μένα υπάρχουν καθημερινά πάρα πολλά. Αρκεί κάποιος να είναι σε ετοιμότητα για να τ’ αντλεί. Η αγαπημένη μου θεματολογία είναι τα παλιά αντικείμενα και κυρίως οι πολύ παλιές, φθαρμένες πόρτες. Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάθε πόρτα κρύβει άπειρες ιστορίες πίσω της… Και στην τελική, όλοι είμαστε «πόρτες» που ανοίγουμε και κλείνουμε όλη μέρα.

 

Θυμάσαι ποια ήταν τα πρώτα σχόλια που άκουσες για τη δουλειά σου; Τι αισθήματα σου προκάλεσαν;

Τα πρώτα σχόλια για τη δουλειά μου τα άκουσα φυσικά στο σπίτι και αυτά είναι που μου έδωσαν, αλλά και μου δίνουν ακόμη δύναμη και ώθηση για να συνεχίσω. “Έλενα, η δουλειά σου είναι πολύ καλή, αλλά να θυμάσαι ότι ακόμα και το ταλέντο θέλει αφοσίωση και σκληρή δουλειά, είσαι ακόμα μόνο στην αρχή” ήταν κάποια απ’ αυτά. Τα σχόλια των δικών μου ανθρώπων και όχι μόνο, αποτελούσαν πάντα ένα κράμα κινήτρων και συμβουλών.

Ισχύει ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να γίνουν πολύ δημιουργικοί σε περιόδους έντονης συγκίνησης ή χαράς;

Θα μιλήσω για τον εαυτό μου και θα πω πως κάποιες φορές ισχύει, δεν είναι όμως και ο κανόνας. Και στις δύο περιπτώσεις θέλω να δημιουργώ και να εκφράζω τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ευαισθησίες μου με τον τρόπο που με ευχαριστεί και με ξεκουράζει.

 

Πού σε συναντούμε αυτό το διάστημα και πού μπορεί να δει ο κόσμος τα έργα σου;

Εδώ και τέσσερα χρόνια δουλεύω στο Ιδιωτικό Σχολείο The Heritage Private School στη Λεμεσό και παράλληλα δουλεύω και από το σπίτι. Τα παιδάκια στο σχολείο μου δίνουν χαρά και έμπνευση για να συνεχίσω να δημιουργώ για το υπόλοιπο της κάθε μέρας. Τα έργα μου μπορεί κάποιος να τα δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο όνομα agathangelo (Ιnstagram, Facebook), αλλά και στο site μου agathangelo.com που είναι ακόμα υπό κατασκευή. Στόχος μου είναι να φτιάξω και το δικό μου χώρο εκτός σπιτιού, όπου θα μπορώ να δημιουργώ και να παρουσιάζω τη δουλειά μου.

 

Ποια έκθεσή σου ξεχωρίζεις μέχρι στιγμής και για ποιο λόγο;

 

Η έκθεση που ξεχώρισα είναι η ατομική έκθεση που έκανα στο χωριό Λόφου τον περασμένο Μάιο. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού, εκεί όπου εμπνεύστηκα για πρώτη φορά το θέμα της έκθεσης, που δεν ήταν άλλο από τις παλιές πόρτες. Η έκθεση ήταν πραγματικά ξεχωριστή, γιατί με τον τρόπο που στήθηκε σε αυτό το μοναδικό δρομάκι, έμοιαζε σαν σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι ή τουλάχιστον έτσι το ένιωθα εγώ. Νομίζω όμως πως και ο κόσμος την ξεχώρισε, αφού εισέπραξα πολύ θετική ανατροφοδότηση. Είχαν επισκεφθεί την έκθεση περίπου 900 άτομα εκείνη τη μέρα, μέσα σε μόνο λίγες ώρες.

 

Αν σου ζητούσε ένας καλλιτέχνης διεθνούς φήμης να συνεργαστείτε, σε ποιον/α θα έλεγες αμέσως ναι;

Αρχικά, θα με τιμούσε μια τέτοια πρόταση αν ερχόταν από κάποιο καλλιτέχνη διεθνούς φήμης, αφού αυτό θα σήμαινε αυτόματα την αναγνώριση και της δικής μου δουλειάς από έναν καταξιωμένο άνθρωπο του χώρου. Θα έλεγα σίγουρα ναι σε μια τέτοια πρόταση, νοουμένου ότι συμπλέουν οι καλλιτεχνικές μας ευαισθησίες. Άλλωστε, μια τέτοια εμπειρία θα σήμαινε πολλά.

 

Τι είναι αυτό που κάνει την Έλενα να χαμογελά και να ονειρεύεται;

Η Έλενα χαμογελά όταν βλέπει ανθρώπους να είναι… άνθρωποι. Μου αρέσει να νιώθω τον κόσμο σαν μια τεράστια, ζεστή αγκαλιά. Η ευγένεια, η καλοσύνη και η αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι κάτι που με γεμίζουν με χαρά και ελπίδα.

 

Μπορεί μία καλλιτέχνις να συνδυάσει άριστα το ρόλο της εργαζόμενης, συζύγου και μαμάς;

Έχοντας το ρόλο της συζύγου, της εργαζομένης και της καλλιτέχνιδος, βλέπω πως όλα θέλουν ένα μέτρο, πολλή αγάπη και υπομονή. Το ρόλο της μαμάς ακόμα δεν τον έχω, άρα δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά. Για μένα επιτυχία σημαίνει να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα σε δουλειά και οικογένεια, και αυτό είναι που προσπαθώ και θα προσπαθώ να κάνω πάντοτε.

 

Ποιο είναι το motto σου ποιες συμβουλές θα έδινες στους φοιτητές Καλών Τεχνών;

“Τίποτα δεν είναι αδύνατο, φτάνει να το πιστέψεις”. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό και προσπαθώ να το υπενθυμίζω συνεχώς και στον εαυτό μου τις στιγμές που το ξεχνά.

Η συμβουλή μου προς τους φοιτητές είναι να παραμείνουν παθιασμένοι με την τέχνη τους, όπως τώρα που βρίσκονται στο ξεκίνημα, και πάντα να τολμούν να σκέφτονται διαφορετικά και να το δείχνουν!