Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΜΥΡΙΑ ΜΟΥΡΙΔΟΥ

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια η γυναικεία θέση έχει μεταβληθεί στο κοινωνικό γίγνεσθαι. 

Η γυναίκα πλέον είναι εργαζόμενη, έχει τα δικά της χρήματα, είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη. Καθημερινά παρουσιάζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει τα θέλω και τα δικαιώματα της. Μπορεί πλέον να πιστέψει στις ικανότητες της και αγωνίζεται συνεχώς για την εξέλιξη της. Ζει τη ζωή που επιθυμεί και δεν υποτάσσεται σε τίποτα. Την βλέπουμε καθημερινά και τη θαυμάζουμε για τη δουλεία, τη ζωή και τη φινέτσα της.

 

Έρευνες μας διατυπώνουν ότι η γυναίκα που διατηρεί μια ισχυρή κοινωνική ζωή και εργάζεται σε ένα θεμιτό εργασιακό περιβάλλον τείνει να έχει μία πιο ισορροπημένη ψυχική υγεία. Ο κοινωνικός ρόλος της σύγχρονης γυναίκας μπορεί να καθορίζεται όχι μόνο μέσα από την εικόνα που προβάλει η ίδια, αλλά και μέσα από τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία στην οποία ανήκει την αξιολογεί και την αποδέχεται ως γυναίκα, ως σύντροφο, ως σύζυγο και ως μητέρα. Η γυναίκα έχει αποδείξει ότι αποτελεί κύριο μοχλό κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, με τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης της και την ισχυρή ιδιοσυγκρασία που διαθέτει.

 

Η γυναίκα του σήμερα είναι διαφορετική, η γυναίκα του σήμερα είναι αξιόλογη, η γυναίκα του σήμερα είναι αυτόνομη, η γυναίκα του σήμερα είναι μεγάλη μαχήτρια. Κατάφερε μέσα από δύσκολες καταστάσεις και ξέφυγε από τις παραδοσιακές και υποβαθμισμένες θέσεις της κοινωνίας, κατορθώνοντας έτσι να έχει τη δική της φωνή και να απολαμβάνει τη ζωή που πάντα επιθυμούσε.

 

 Οι δεσμοί πλέον είναι αρκετά χαλαροί και οι οικογένειες οδηγούνται με σαφώς μεγαλύτερη ευκολία στο διαζύγιο. Αρκετά πλέον νοικοκυριά έχουν ως αρχηγό γυναίκα, λόγω διαζυγίου. Κατόπιν ερευνών, οι άγαμες μητέρες παρουσιάζουν μια μικρή  αύξηση. Γενικότερα, έντονες αλλαγές καταγράφονται στο θέμα του γάμου, όπου η σύγχρονη γυναίκα δεν βιάζεται να παντρευτεί και να τεκνοποιήσει. Η κύρια πλέον προτεραιότητα της κάθε γυναίκας είναι η επαγγελματική της καταξίωση και κατ΄ επέκταση η οικονομική της ανεξαρτησία.

 

Η γυναίκα του σήμερα καλείται να ανταποκριθεί σε πάμπολλους ρόλους, σε αυτό της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της καλής νοικοκυράς κ.α. Στον αγώνα της να ανταποκριθεί σε όλα αυτά και να είναι αρεστή, όπως προστάζει η κοινωνία, συχνά αγχώνεται, πιέζεται και εξαντλείται. Επέρχεται λοιπόν η ανάγκη, η γυναίκα να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως μητέρα και νοικοκυρά από τη μία και ως εργαζόμενη, από την άλλη. Ταυτόχρονα, της είναι απαραίτητο να κρατά ψηλά και το ρόλο της ως γυναίκα, χρειάζεται να φροντίζει τον εαυτό αλλά και την εμφάνισή της.

 

Οι ψυχολόγοι συστήνουν στην κάθε γυναίκα να επιλέξει τους ρόλους που είναι σημαντικοί για την ίδια και να δώσει προτεραιότητα σύμφωνα με τις αξίες και τις ανάγκες της, δεν είναι απαραίτητο να είναι αρεστή σε όλα. Έτσι θα τακτοποιήσει τη ζωή της με σωστή διαχείριση του χρόνου αλλά και της ενέργειας της. Με την παρούσα τοποθέτηση θα αρχίσει μια ουσιαστική διαδικασία Αυτογνωσίας ανακαλύπτοντας έτσι τον Αληθινό Εαυτό, τις ανάγκες και τις ικανότητες της και έτσι θα ενδυναμωθεί. Επαναπροσδιορίζοντας τους ρόλους και τις αξίες γίνεται πιο συνειδητοποιημένο αλλά και ισορροπημένο άτομο.

 

Οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι η γυναίκα δε θα πρέπει να απορροφάται από τις διάφορες υποχρεώσεις  στη εργασία και στο σπίτι, όπως η φροντίδα των παιδιών, το καθάρισμα, το μαγείρεμα και να ξεχνά ότι είναι γυναίκα – σύζυγος και ότι θα πρέπει να αφιερώνει και τον απαιτούμενο χρόνο και γι’ αυτό το κομμάτι του εαυτού της, που είναι πολύ σημαντικό. Καθοριστικό ρόλο βέβαια σε κάθε περίπτωση διαδραματίζει και ο σύζυγος, ο οποίος χρειάζεται να τη βοηθά, να τη στηρίζει και να μην πάψει ποτέ να την κάνει να αισθάνεται ότι είναι σημαντική γι’ αυτόν.

 

Η σημερινή Κύπρια γυναίκα έχει χειραφετηθεί ως προς τις ελευθερίες της μέσα στη ζωή, όμως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά την διαφορετικότητά της από τον άντρα και να μην έρχεται ποτέ σε σύγκρουση, αλλά να κρατά την ταυτότητά της ως γυναίκα.

 

Χρόνια πολλά… σε κάθε γυναίκα, ξεχωριστά! Πάντα δυνατή και ισχυρή να είναι!