Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΟΤΑΝ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΜΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Αρκετές γυναίκες συνεχώς ασχολούνται με την καθαριότητα της οικίας τους, το μυαλό τους μονό αυτό σκέφτεται και οι γύρω τους δεν τις αντέχουν.

Από τη ψυχολόγο Μύρια Μουρίδου Μαραγκού

Κουράζονται σε σημείο εξουθένωσης, αλλά ταυτόχρονα κουράζουν και τους υπόλοιπους που είναι δίπλα τους. Μια συνεχής εμμονή καθοδηγεί το μυαλό της νοικοκυράς και λειτουργεί δικτατορικά, τα παιδιά της γίνονται στρατιωτάκια και φοβικά γιατί η κάθε τους κίνηση πρέπει να είναι ελεγχόμενη και επιτρεπτή, μη λερώσουν, μην ανακατέψουν, μην παίξουν, μην κινηθούν, μη κάνουν λάθη, μην απογοητεύσουν τη μαμά. Πάντα πρέπει να είναι ΄΄αγάλματα΄΄ για να είναι ήρεμη η μαμά.

Απαγορεύεται το βάζο να αλλάξει τοποθεσία, απαγορεύεται να υπάρχει λερωμένο πιάτο στο νεροχύτη, απαγορεύεται να έχει λεκέ το πάτωμα, απαγορεύονται τα ψίχουλα στον πάγκο, απαγορεύεται να πέσει κάτι χάμω…

Για να είναι ήρεμη όλα χρειάζονται να λειτουργούν όπως η ίδια τα θέλει, λειτουργεί με ένα αυτιστικό τρόπο.

Οι καλεσμένοι που πηγαίνουν στο σπίτι μιας τέτοιας οικοδέσποινας είναι σφιγμένοι και πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους γιατί αντιλαμβάνονται την αυτιστική στάση της οικοδέσποινας.

Είναι σημαντικό η κάθε οικοδέσποινα να αφήσει τις υπερβολικές καθαριότητες και να καταλάβει ότι το σπίτι είναι ζωντανό με τις ακαταστασίες του! Κανένας δεν την κρίνει, μόνο η ίδια το βλέπει έτσι…Τα παιδιά δεν θα είναι για πάντα παιδιά, όμως τώρα που είναι ας μην αναπτύξουν ψυχολογικά και προβληματικές σχέσεις επικοινωνίας με τη μαμά τους για την καθαριότητα. Ο σύζυγος δε από την άλλη αισθάνεται πνιγμένος και δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της γιατί δεν τον ακούει, έτσι χαλά και η σχέση του ζευγαριού.

Χρειάζεται λοιπόν, να οργανώσει το μυαλό της και να βρει το νόημα της ζωής αλλού αλλά και να μην χαλά την ενέργεια της στα άψυχα αντικείμενα του σπιτιού.

Εννοείται ότι όλοι θέλουμε να ζούμε σε ένα όμορφο και καθαρό χώρο, αλλά παν μέτρο άριστον όπως έλεγαν και οι αρχαίοι έλληνες.

Ψυχολόγος Μύρια Μαραγκού Μουρίδου “Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από τελειοθηρία και παρουσιάζονται να επιδιώκουν έντονα την τάξη, τον ψυχικό και διαπροσωπικό έλεγχο εις βάρος της ευελιξίας, της αποδοτικότητας και της εξωστρέφειας, πιθανόν να εμπίπτουν στην ομάδα που χαρακτηρίζεται από Ιδεοψυχαναγκαστικη Διαταραχή Προσωπικότητας”.